Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špaldovo-žitné perníčky

Špaldovo-žitné perníčky můžete připravit hned ve dvou variantách. Ozdobené rumovou polevou, nebo slepené švestkovými povidly a máčené v čokoládě. Ať už se rozhodnete pro první nebo druhou variantu, jisté je, že ze stolu zmizí rychlostí blesku.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Martina L-K

Náročný

Doba přípravy 47 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 7 min + odležení

47 min (40 min příprava + 7 min tepelná úprava, + odležení)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie16 196 kJ /
3 871 kcal
Bílkoviny57,13 g
Tuky77,02 g
Vláknina55,91 g
Cholesterol 671 mg
Sodík 3,52 g
Sůl0,42 g
Sacharidy657,28 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Máslo rozpustíme v kastrolku, odstavíme z plotny, přidáme med a umícháme kompaktní hmotu, kterou necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Krok 2: Na vál prosejeme mouku a moučkový cukr, přidáme koření, kakao, jedou sodu, vejce a zchladlou medovou hmotu a vypracujeme těsto. Krok 3: Těsto zabalíme do mikrotenového sáčku nebo potravinové fólie a necháme v lednici několik dní odležet. Krok 4: Těsto vyndáme asi 15-20 minut před zpracováním z lednice. Krok 5: Vyválíme silnější plát (asi 5 mm) a vykrajujeme z něj vybrané tvary, které ukládáme na plech vyložený pečicím papírem. Krok 6: Pečeme při 170 °C, asi 5-7 minut dle velikosti tvarů a zkušenosti s vlastní troubou. Krok 7: Ihned po vydání z trouby potřeme horké perníčky rozšlehaným vajíčkem. Krok 8: Po vychladnutí přendáme perníčky do uzavíratelné nádoby, přidáme 1/2 jablka a necháme 3-4 týdny odležet. Jablko je třeba každé 3-4 dny vyměnit za nové. Krok 9: Perníčky s rumovou polevou:
Prosátý moučkový cukr a rum utřeme do hladké polevy, kterou pomocí mašlovačky nanášíme na povrch perníčků. Necháme zaschnout a můžeme podávat nebo uložit zpět do krabice. Krok 10: Plněné perníčky:
Švestková povidla (ideálně domácí) smícháme s rumem a slepujeme jimi stejné tvary k sobě a pak je máčíme v čokoládové polevě a zdobíme dle fantazie.

TIP: Desatero odpovědí na nejčastější dotazy o perníčcích

Zveřejněno 6. 1. 2020

Poznámka autorky Martina L-K

Perníčky se špaldovou moukou jsou dost náchylné na přepečení a pak už změknou jedině po namočení do čaje.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špaldovo-žitné perníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0QyN

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Špaldovo-žitné perníčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0QyN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka špaldová celozrnná, mouka žitná, cukr moučkový, koření do perníku, kakao, soda jedlá, med, máslo, vejce, cukr moučkový, rum, povidla švestková, rum, poleva čokoládová, jablko

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu