Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kandovaná kůra z citrusového ovoce

Hodnocení receptu je 4,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Stenly64

Snadný

Doba přípravy 3 dny + 2 hodinky

3 dny + 2 hodinky

Suroviny

Porce: Podle dětí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie17 801 kJ /
4 255 kcal
Bílkoviny5,04 g
Tuky2,88 g
Vláknina16,56 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 29 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy1 043,92 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve ovoce důkladně omyjeme horkou vodou a vydrhneme kůru kartáčkem. Díky různým postřikům a konzervantům čím důkladněji, tím lépe...
Vše nakrájíme na nudličky, kostky, srdíčka, kolečka, jak se povede a ponoříme na 3 dny do vody, je třeba každý den vodu vylít a dát novou. Krok 2: Třetí den vodu vylijeme a do velké pánve dáme kůry. Zalijeme vodou, aby vše plavalo, zakryjeme pokličkou a vaříme zprudka asi 30-40 minut. Poté scedíme, vodu vylijeme, kůru necháme okapat a zchladnout Krok 3: Jdeme do finále! Do igelitky nasypeme asi 3/4 kg krystalového cukru a všechnu kůru, igelitku zavřeme a pořádně zatřepeme, kůra se krásně obalí a celé to vysypeme opět na velkou pánev, podlijeme asi 0,5-0.6 l vody a posypeme zbytkem cukru. Opět rozjet sporák naplno a bez pokličky vařit, dokud se kouří, asi 35-45 minut. Pak vše opět zcedíme, necháme vychladnout. Do igelitky nasypeme vanilkový cukr a kůru a vše finálně promícháme. A je hotovo! Dáme na pečící papír sušit tak do druhého dne občas s tím zamícháme a uskladníme do sklenic do lednice.

Zveřejněno 9. 1. 2020

Poznámka autora Stenly64

Dobrou chuť.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kandovaná kůra z citrusového ovoce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M42m

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kandovaná kůra z citrusového ovoce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M42m

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

MamlajdaD: děkuji přeji hezký den:yes::-Q

Stenly64: Vždyť už je to v pořádku, očistu citrusových plodů jste tam dopsal, takže se nemůže splést ani kuchařský začátečník ;-) a tu očistu ať každý udělá, jak nejlépe umí. Hlavně, když bude většina těch nedobrot z kůry pryč. :yes::-D Zdravím!:-K:-K

casino: dělám to takhle, tak jsem to tam napsal, když se vám nechce se s tím pyplat, tak to tam nasypte celý kilo a je to... S tím asi nic nezkazíte...:-Q

MamlajdaD: nejsem chemik abych doporučil něco reaktivního, jsem obyčejná bytost jakou jste Vy a tím bych to ukončil... :-D

zizala: Tyhle čistící prostředky na ovoce a zeleninu jsem doteď neznala a moc děkuji za tenhle tvůj komentář, za tuhle informaci jsem ti opravdu vděčná ! :-D:yes: Díky a zdravím! :-K:-K:-K

"...kůra se krásně obalí a celé to vysypeme opět na velkou pánev, podlijeme asi 0,5-0.6 l vody"
No a proč:-?
Nemyslíte, že bez toho pytlíkování v igelitce by to bylo jednodušší? ;-)

Napraveno v komentářích:yes:, děkuji za upozornění

Dámy ,děkuji za upozornění, předpokládal jsem to jako samozřejmost:yes:
Uvedu jen tolik, ať děláte co děláte, nikdy ty potvůrky z ovoce nedostanete, takže umýt, vydrhnout a modlit se:-)

Kůru citrusů omývám už léta pomocí kartáčku přípravkem k tomu určeným, pak důkladně opláchnu v teplé vodě a nakonec spařím vodou vroucí.
http://www.jakorybicka.cz/2011/05/31/sprej-na-ovoc...
https://www.google.com/search?q=ecos+fruit+veggie+...

MamlajdaD: Myslim,ze pan autor to doplni.Doufam.:yes:

Veronika.Hrozná: Veru, o tobě já nepochybuji, ani o ostatních zkušených kuchařkách, ale mladá nezkušená děvčata by to, že důkladná očista není v receptu zmíněná, mohlo dost splést. Ono i obyčejná rajčata, která se k nám vozí velikými skříňovými náklaďáky jsou plná sra (pardon) spousty chemikálií. Trhají se ještě zelená, kromě stříkání pesticidy během růstu se postříkají, aby se cestou nekazila, a pak, když se naloží na korby těch aut, tak se tam hadicemi napumpuje nějaký plyn, aby rajčata přesně za těch několik hodin, než je dovezou sem zčervenala. :no: My to jíme a libujeme si nad zdravými saláty.;-(:-((:-// A to jsou jen rajčata, a co to ostatní, jen si to představ. A tak ti po tom mém lamentování posílám alespoň krásný pozdrav!:-8:-K:-K

Například já čistím kartáčem pod tekoucí vlažnou vodou, pak opláchnu jarovou vodou , pak teplou vodou důkladně a víckrát oplachuji. Nechám vodu stéct a důkladně s přítlakem vysuším utěrkou. Někde jsem to četla, ale už nevím kde. Myslím, že to byl nějaký test, kolik reziduí zůstává po běžném mytí. Dokonce tam byly pesticidy i po dvou dnech namočení ve vodě. Banán umyju před oloupáním, viděla jsem v čem, všem to namáčejí, před balením a dopravou.

Ten recept má jeden hrubý nedostatek - ani náznakem nezmiňuje důkladnou očistu kůry použitých citrusů! :-(:no::no: Pokud toto vyrábíte z bio-citrusů, měl by jste to v receptu zmínit. :-O Nebo alespoň napsat, jak citrusové plody omýváte:-!

Tématické fráze:
kandovana kůra recept grep, jak se dela kandovana kura z grepu

Suroviny:
mandarinky, pomelo, pomeranče, citron, voda, cukr krystal, cukr vanilkový,

Přidat fotografie receptu