Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečená kachní stehna se špenátem a česnekovými brambory

Hodnocení receptu je 4,7 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Náročný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 35 min

35 min (35 min příprava)

Suroviny

Porce: 2 porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 273 kJ /
782 kcal
Bílkoviny26,11 g
Tuky39,55 g
Vláknina16,43 g
Cholesterol 476 mg
Sodík 220 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy75,76 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pečená stehna: Omytá kachní stehna trochu osušíme, posypeme solí a kmínem, vložíme do pekáčku, podlijeme asi 1 dl vody a pečeme v troubě nejprve asi 10–15 minut na 200º C, pak zmírníme na 160 - 165º C a lehce přikryté alobalem nebo pečícím papíre pečeme do změknutí masa, cca 2 a půl až 3 hod. Pak odkryjeme a ještě při vyšší teplotě (200 - 210º) dopékáme na barvu. Stehna během pečení podléváme výpekem a můžeme je i na chvíli otočit. Krok 2: Špenát: Mražený špenát necháme mírně rozmrazit, nejlépe v misce, aby se zachytila špenátová voda. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle (také můžeme dát 1 lžíci másla a 1 lžíci oleje). Přidáme hladkou mouku, zalijeme smetanou a vodou ze špenátu a krátce povaříme. Vložíme špenát, podusíme a zároveň vymícháváme metličkou na hladký krém. Teplotu včas snížíme, špenát při silnějším varu hodně prská z nádoby na všechny strany. Dochutíme česnekem, solí a pepřem a zahustíme jedním nebo dvěma vajíčky.
Pokud je dušeného špenátu moc, můžeme přebytek v plastových krabičkách zamrazit, má po rozmrazení stále dobrou chuť jako čerstvě uvařený. Nechala jsem v mrazáku nejdéle dva měsíce, delší dobu nemám vyzkoušenou. (Zmrazené dušené zelí na rozdíl od špenátu není po rozmrazení moc dobré.) Krok 3: Brambory uvaříme ve slupce v silně osolené vodě. Necháme zchladnout, oloupeme a nakrájíme na silnější plátky nebo třeba na osminky. Troubu předehřejeme na 200 - 220º C. Z pekáčku se stehýnky sebereme asi 2 lžíce sádla, trochu ho případně nahřejeme, prolisujeme do něj česnek, vymažeme malou částí pekáček na brambory. Pokud je sádla málo, nastavíme ho lžící vepřového sádla nebo lžící oleje. Brambory do pekáčku vyskládáme, můžeme je i podle chuti přisolit a podle chuti opepřit. Do nahřátého kachního sádla prolisujeme česnek, brambory s ním pokapeme a rozetřeme ho. Pečeme dozlatova, já pekáček dávám na vyšší příčku, aby se brambory rychleji opekly. Kdo nemá moc rád česnek, tak ho samozřejmě vynechá, ale je to s ním dobré.

Zveřejněno 13. 1. 2020

Poznámka autorky MamlajdaD

Tyto česnekové brambory a špenát se hodí i k pečenému kuřeti (nebo kuřecím stehnům), myslím, že i k jinému pečenému masu (např. k vepřovému).

Je to dobré řešení pro ty, kteří nemají rádi knedlíky (nebo se s nimi neradi dělají :-)).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená kachní stehna se špenátem a česnekovými brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yYn6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečená kachní stehna se špenátem a česnekovými brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yYn6

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (5)

MamlajdaD: a co se týká chuti, šoulet je také s česnekem. Vzpomněla jsem si, že už jsme ho neměli asi rok, tak budou v sobotu dvě varianty.:-K:-K

hospodyně: Děkuji za komentář. Já kachnu můžu, ta se upeče skoro sama (celou peču pomalým pečením, z malé dělám roládu), ale tohle byly jen dvě stehna a malé prsíčko (na ochutnávku). Jenže ty přílohy, do těch se mi se mi někdy moc nechce. Ale kačena si zasouží alespoň nějakou přílohu, tak jsem to řešla podle své lenosti (aby se vlk nažral a koza zůstala celá - se dřív říkávalo :-D). Bylo to opravdu jedlé a budu opakovat. Moc zdravím tebe i kluky a mějte se tam u vás moc hezky. :-K:-K

Náhodou, mně se to líbí. Když jsme mívali 20-30 kačen a ještě k tomu husy, rozhodně nebyly jen s knedlíkem a zelím. Od bramborového salátu / to jíme dodnes/, po kaši, křenovou omáčku atd., kedlubnové nebo dýňové zelí, na Slovensku by řekli 'prívarok', a brambory ve všech podobách ...:yes:

mika59: No já jsem měla den předem uvařené brambory na knedlíky, že budou k těm stehnům a k tomu bude zelí. No nějak se mi to vymklo z rukou, chuť do vaření knedlíků žádná (ono se pro jednoho člověka někdy moc vařit nechce). :-( Tak jsem si řekla, opeču brambory s česnekem a ten špenát, to už bylo jasné, tam je také dochucení česnekem, to se k sobě hodí. Jak moc se to bude hodit ke kachně, na to jsem byla tedy fakt moc zvědavá. :-O Ale světe div se, hodilo se a bylo to moc dobré, dokonce jsem si šla ještě trochu přidat. ;-):-D Kdyby mi nechutnalo, nedala bych to sem. :-8 Ale každý máme jiné chutě, někomu se ta kombinace nemusí líbit. ;-) Děkuji za komentář a zdravím! :-K:-K

No Aničko já bych asi kachnu ke špenátu nedala, mají svou výraznou chuť ..ale je to jen můj problém. Jinak nic proti receptu..;-)

Tématické fráze:
pečená kachna, kachní stehna recept, kachna s cesnekovim bramborem, kachní stehna, pečená kachní stehna, pečená kachna s bramborem, kachni stehno s brambor, kachní stehna recepty, kachna recept, kachní stehno recept, pečená kýta recept, kachní stehna se špenátem a knedlíky, recept pecene kachní stehna, recept kachni stehna s bramborem, kachni stehno, kachní stehna s s bramborem, recept co dát ke kachním stehnům, kachní stehna s brambory, kachní stehna pečená s brambory

Suroviny:
stehno kachní, sůl, voda, špenát mražený, máslo, cibule, mouka hladká, smetana, česnek, pepř, vejce, brambory, pepř, sádlo kachní, česnek

Přidat fotografie receptu