Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková mojí babičky

Hodnocení receptu je 4,3 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Martina246

Snadný

Doba přípravy 180 min Doba přípravy: 180 min

180 min (180 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 069 kJ /
973 kcal
Bílkoviny11,36 g
Tuky80,64 g
Vláknina16,25 g
Cholesterol 250 mg
Sodík 466 mg
Sůl1,20 g
Sacharidy44,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očistíme zeleninu.
V hrnci na másle orestujeme cibuli do zlatova, přidáme kořenovou zeleninu, zarestujeme, přidáme sůl, cukr a necháme zkaramelizovat. Mírně podlijeme a přidáme nové koření, celý pepř, bobkový list a lžíci plnotučné hořčice. Krok 2: Vedle na pánev dáme na kostičky nakrájenou slaninu, necháme malinko usmažit a dáme na ni osolené a opepřené maso. Z obou stran orestujeme a maso i se šťávou dáme k zelenině. Dusíme do měkka asi 2 hodiny. Krok 3: Poté maso vyjmeme a udržujeme v teple, např. v alobalu. Zeleninu nalijeme do mixéru, rozmixujeme, vlijeme zpět do hrnce, přilijeme 250 ml sladké smetany a provaříme. Krok 4: Nakonec přidáme lžíci zakysané smetany. Promícháme. Nepřidávam mouku, omáčka je už tak dost hustá. Takhle ji vařila moje babička.

Zveřejněno 18. 1. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková mojí babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vVr8

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Svíčková mojí babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/vVr8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

K receptu jen tolik, že:
a) Vaší babičce to chutnalo a to je důležité;
b) Když nebude zelenina tak nahrubo nakrájená, lépe se vyrestuje do omáčky;
c) v technologickém postupu změníte pořadí - nejprve zelenina, a až když je zabarvená (trvá to déle než u cibule), pak teprve přidejte cibuli, ta nepotřebuje tolik času a jsou pak zároveň připravené k dalšímu vaření;
d) Maso vcelku (jak správně píše někdo v komentářích) je správně, protože ho můžete našpikovat (hovězí maso je suché) a vcelku opéct, čímž srazíte povrchovou bílkovinu a tím uzavřete póry a alespoň trochu zamezíte vysoušení masa. V jednotlivých porcích není co zachraňovat, tak můžete dělat hovězí plátky na česneku, ale ne svíčkovu na smetaně.
e) rozhodně pochvala za hustotu omáčky bez mouky, značí to neošizený základ na omáčku, dostatek zeleniny a dalších ingrediencí.

Kritické poznámky přijímejte s klidem, buď jsou inspirativní a pak je využijte, protože jsou míněny v dobrém, nebo ne, a pak si jimi nekažte náladu. :-K

Říká se, že děti nenesou zodpovědnost za rodiče a tady asi platí, že prarodiče nejsou odpovědní za vnoučata..., ale vraťme se k receptu ;-)
Babička měla evidentně v oblibě nenavinulou omáčku (nepoužila citron či ocet), protože na 5 mrkví (sic :-! přidaná 1 lžíce zakysané smetany jako by tam ani nebyla, že :-(
No, autorce ale určitě nelze upřít jistou upřímnost: "hovězí kýta, plec v celku (já měla teď silnější plátky)"
Babička dělala maso vcelku, protože jistojistě věděla, že maso krájené ex post je proti předem krájenému masu jako nebe a gajdy, že ;-)

Martina246: Z toho bych se tak neradovala, být Vámi. Vyskytnou se občas tací, kteří si recept okamžitě oblíbí, jakmile si někdo dovolí vznést k němu nějakou připomínku. Vám není nápadné, že se jména Vašich obdivovatelů nápadně opakují? :-O

Eja57: dívala jsem se a u každého receptu mám že si oblíbili 4 kuchaři.. Tak marné to není hlavne že nám chutná :-*

Eja57: nikdo nechce aby jste podle mě vařila. Jak už jsem uvedla mě to hned upravit nešlo. Myslela jsem že se tady vaří a ne uráží...

Martina246: Neřešíme kraviny...máme oprávněně výhrady k tomu, že nerespektujete pravidla webu, protože to za Vás NĚKDO udělá...a to opakovaně...a zřejmě je Vám to úplně jedno, protože VY jste sem přidala recept a my si máme sednout na zadek a zbožně zírat a podle něj vařit....ale takhle to nefunguje - ani v životě ne....

;-(

Moderátorky:-K smažte to, to je debata fakt o ničem...stejně jako u předchozích receptů autorky....

magdalenka: aby jste se ne..... Řešíte kraviny

magdalenka: děkuji za upozornění :-D:-D:-D:-D:-D

Eja57: ano ano všimla jsem si. Tak o co jde když to opravily... Děvčata vy asi nemáte nic na práci než stále někoho kritizovat. A pořád ty stejné

Eja57: my máme porekadlo - "Komu niet rady, tomu niet pomoci..."

Martina246: CO chcete opravovat:-? moderátorky už to opravily, jedou taky v režimu 24/7....

magdalenka: tak už vím co jsem udělala špatně jak bude chvilka tak to opravím

Je divné že jsem to psala jako minule a upravilo se to tak nevim

Tématické fráze:
svíčková od babicy, recepty od babičky plecko, svíčková recept, top recepty svíčková dle babičky, svíčková od babičky

Suroviny:
plec vepřová, cibule, mrkev, petržel, celer, máslo, slanina uzená, sůl, cukr, hořčice plnotučná, koření nové koření, pepř celý, bobkový list, smetana ke šlehání, smetana zakysaná

Přidat fotografie receptu