Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bůček předem vařený a pečený

Jak proměnit kousek vepřového masa v neskutečnou delikatesu? Zkuste tento recept a připravte si lahodný a šťavnatý bůček a k tomu i výborný vývar, který lze použít jako základ polévek či omáček.

Hodnocení receptu je 5,0 (35×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Snadný

Doba přípravy 170 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 160 min 15 minut odpočinek masa

170 min (10 min příprava + 160 min tepelná úprava, 15 minut odpočinek masa)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 551 kJ /
3 717 kcal
Bílkoviny149,81 g
Tuky323,01 g
Vláknina9,63 g
Cholesterol 460 mg
Sodík 1,61 g
Sůl3,40 g
Sacharidy50,78 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso opláchneme a dáme vařit do vařící vody s kořením. Stáhneme teplotu a vaříme pozvolna na 90 °C cca hodinu a půl až dvě. Krok 2: Uvařené maso (záleží na mase, mělo by být měkké) necháme stát ve vývaru asi půl hodiny a vytáhneme. Krok 3: Mezitím smícháme směs na potření. Kůži na mase nakrojíme do čtverečků a potřeme připravenou směsí. Krok 4: Maso dáme do pekáčku, trochu podlijeme vývarem z masa a dáme do předem vyhřáté trouby na 220 °C. Pečeme přibližně 30-40 minut dozlatova a do křupava. Krok 5: Průběžně potíráme marinádou a poléváme výpekem. Měkké maso vytáhneme, zabalíme do alobalu a necháme 10-15 minut odpočinout. Podáváme teplé se zelím a knedlíky, nebo studené s chlebem.

TIP: Jak využít vývar?

Zveřejněno 20. 1. 2020

Poznámka autorky mika59

Při vaření bůčku můžeme dát do vody i kořenovou zeleninu. Bude z toho výborný vývar. Jen po vytažení masa ho necháme zchladnout a sebereme přebytečný tuk. Zbude nám výborný základ na jakoukoliv polévku nebo omáčku. Množství surovin je orientační, dochucení záleží na vlastní chuti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bůček předem vařený a pečený

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zZyy

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bůček předem vařený a pečený

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zZyy

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Veronika.Hrozna: Protože se rychle zatáhne a nepustí šťávu..;-) Tak se vaří i hovězí, pokud chceme dobrý vývar dáme maso do studené vody. Pokud chceme šťavnaté maso dáváme do vařící vody.;-)

Jenom jedna věc mi vrtá hlavou, proč ten bůček jde do vařící vody??? :-(Jinak skvělý recept nepochybuji a brzy vyzkouším!

Dnes jsem přidala foto předvařeného bůčku, jen na grilu. Výborný byl.

:-)<3:yes: líbí se mi recept i foto :-K

Super :-)

mika59: Bylo to dobré i s brambory, jen to maso se mi při krájení rozpadávalo. Nejspíš jsem neodhadla těch 90 st. C, při předváření ;-) jsem teploměrem neměřila. :-8 Přidávám s tvým dovolením foto a zdravím! :-K:-K

MamlajdaD: Klidně fotky přidej :-)

mika59: Nebude vadit, když přidám celý fotopostup (dělala jsem s pečenými brambory a nakládanou zeleninou - okurka, červená řepa)? Jsou to 4 fotky. Ptám se hlavně proto, že přílohy nejsou přesně podle tvého receptu. :-?;-):-8

MamlajdaD: Já bych se kombinaci vaření/pečení nebránila....hezký nízký špalík bůčku bez kůže povařím tak 45 minut v osolené vodě, popatlám důkladně směsí třeného česneku, mleté uzené papriky a feferonkové pasty nebo lépe schirachy, utáhnu do dvojitého alobalu a dám ještě na hodinku do trouby na 150 stupňů. Po vychladnutí přebalím do čistého alobalu a dám do lednice aspoň na 12 hodin. Podávám nakrájené na plátky s čerstvým chlebem a okurkou...:-8

cekrops: Koleno také nepředvářím, a tenhle recept mně také trochu vrtal v hlavě. ;-):-8 Ale pikantně marinovaný vařený bůček balený v alobalu asi známe všichni. Takže tohle je spíš taková pečená varianta téhož, myslím, že to pečení tomu (oproti jen vařenému bůčku) dodá další chuť. No možná to zkusím, bůček mám ráda a zrovna se mi ho kus nudí v lenici. ;-) Zdravím!:-K:-K

cekrops: Omlouvám se už jsem to opravila, chyběla mi tam část věty..Ale to předvaření je jiné a jiná chuť..Však je to o té různé úpravě..jinak by nebylo třeba kuchařských knih. Taky mám ráda pomalé pečení i vaření..díky za názor..;-)

Vařit 2 hodiny v hodně vroucí vodě.?.... jako jo ...Asi bude měkké a možná chytne i chuť koření z vývaru......Ale svoji masovou chuť předá do vývaru a zbude z něho jen na pohled hezký ochucený kousek hmoty - masa ...Ale bez chuti masa....(pokud nepočítám chuť marinády). To je jako s vepřovým kolenem. Kdysi se jeden můj kolega z práce chlubil jak napřed koleno povaří v papiňáku a potom až upeče. Když jsem mu poradil že se má na nějaké předváření vybodnout a raději zvolna péct , tak se mě vysmál....Ale jen do té doby , než toto mé pomalé pečení vyzkoušel ..... Už to nedělá jinak....;-)

Tématické fráze:
vařený buček marinovany, vařený bůček v alobalu, pomalu vařený bůček, peceny bucek v alobalu, pečený bůček předvařit, marinovaný vareny bůček, bůček vařený a pečený v troubě, veprovy bucek vareny i pečený v troubě, vereny peceny bucek, vaření z bůčku, nízký bůček recept, ovařený pečený bůček, pozvolna pečený bůček s medem, vařené koleno a bůček recept, vařený buček marinovany v alobalu, česnek paprikový pečený bůček z papiňáku, bůček 12 hodin v troube, recepty vepřový bůček vařený, ma se bucek pred pecenim povarit, vařený buček do alobalu

Suroviny:
bůček, cibule, česnek, pepř celý, koření nové koření, bobkový list, olej, med, omáčka sojová, hořčice, paprika sušená sladká, česnek sušený, paprika sušená pálivá, sůl, pepř mletý

Přidat fotografie receptu