Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovesná kaše (overnight oats, porridge) bez mléka, cukru, základní

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

CstavaDobreta

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min Bez doby namáčení vloček

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava, Bez doby namáčení vloček)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 091 kJ /
500 kcal
Bílkoviny15,39 g
Tuky14,27 g
Vláknina12,41 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 18 mg
Sůl0,02 g
Sacharidy71,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Namočit vločky (540 ml) přes noc.
V teplých dnech vhodné ponechat v ledničce (chladničce) proti zkysnutí.
Může být použitá jiná, než kovová nádoba.
Při použití filtované vody (snížený obsah chlóru) je nutná jiná nádoba, než kovová. Jinak začnou vločky kvasit (potíže po zažití). Krok 2: Přivést do varu silným plamenem 8-10 minut. Rozpustná vláknina dobře nasákne vodou - sládne.
Po začátku varu a přilití 100 ml vody, vařit vločky na mírném plameni proti připalování.
Po začátku varu promíchat paprskovitě (hvězdicovitě) od krajů ke středu.
Míchat u dna, vařit pod pokličkou 20 minut.
Přidávat další vodu (3-4x) - pro udržení mírného varu (úspora energie) zhruba objem 2 lžic.
Var je ukončený, když voda viditelně zhoustne, kaše začně "mlaskat". Množství konečné přidané vody dle chuti - hustota. Je lepší nechat poslední přidanou vodu prohřát znovu do mírného varu. Jinak je znatelná chuť samotné vody. Vařením bez pokličky je kaše vysušená a ztuhlá. Krok 3: Po uvaření přidat volitelné položky.
Osobně v tenké vrstvě mák, asi 2 vrchovaté lžičky. Nahoru slunečnicová semínka a skořice.
Míchat od kraje, překrýt vrstvu máku vrstvou kaše od kraje pro rychlejší promíchání. Krok 4: Nechat chladnout 12-15 minut.

TIP: Sladké kaše - nejlepší recepty. Jednoduché, zdravé a vydatné kaše

Zveřejněno 31. 1. 2020

Poznámka autora CstavaDobreta

Poměr vody/vloček 7,8-8 ml/g

Jemné vločky vytváří vodovější složení, pouze ovesné vločky tvoří hrubší výsledek.

Volitelně lze začít přidáním 2 lžiček strouhaného kokosu pod mák. Kokos dosti zasytí.

České vločky je dobré kontrolovat na barvu - bílo-žlutá, světle žlutá.

Pokud je žluto-hnědá, nebo světle hnědá, je silné chemické hnojení (postřiky) rozeznatelné i podle zápachu.

Následují zažívací potíže, důvod k reklamaci zbylých vloček.

Upozornění:

V kombinaci s dalším jídlem během dne obsahujícím stejné množství krup je dosažena dolní doporučená hodnota příjmu vlákniny pro dospělého na den. Lze zkontrolovat podle výživových údajů na balení potravin.

! Jelikož jde o obilovinu, je nutné namočení předem, podobně jako u krup, rýže.

Nutné vždy uvařit, nebo opražit na sucho. Člověk nemůže jíst tepelně neupravené obilí, nemá potřebné trávicí enzymy.

Kombinace lepek - laktóza (obilí - mléko apod.) jsou nejhorší kombinace pro trávení.

Příkladem jsou ovesné vločky + mléko, kornout smetanové zmrzliny (složky mléka bez fermentace)

Autor osobně opakovaně zažil neznámé střevní křeče, při zpětném pohledu z mléčné laktózy.

Z tohoto důvodu je vynechané mléko.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ovesná kaše (overnight oats, porridge) bez mléka, cukru, základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K4VM

Další recepty

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Ovesná kaše (overnight oats, porridge) bez mléka, cukru, základní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/K4VM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
ovesná kaše bez mleka, ovesbá kaše bez bez mléka, jak uvarit ovesnou kasi bez mléka, ovesná kaše bez mléka recept, ovesná kaše recept bez mleka, obilné kaše bez mléka recepty, kase mleka bez mouky a cukru

Suroviny:
vločky ovesné jemné, vločky ovesné, voda, mák mletý, semínka slunečnicová, skořice mletá

Přidat fotografie receptu