Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mikulášský máslový závin

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Irule Irule

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie14 689 kJ /
3 511 kcal
Bílkoviny76,46 g
Tuky131,73 g
Vláknina18,96 g
Cholesterol 631 mg
Sodík 1,82 g
Sůl4,46 g
Sacharidy495,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V teplém mléce rozmícháme droždí, mouku a cukr. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Krok 2: K mouce přidáme cukr, sůl, vejce a rozpuštěné vlažné máslo, k tomu kvásek a vypracujeme těsto. Přikryté utěrkou necháme asi 30 minut kynout. Krok 3: Z těsta vytvarujeme 5 bochánků, ty budou pod utěrkou kynout další hodinu. Krok 4: Postupně je vyválíme na stejně velké obdélníky, které potřeme rozpuštěným máslem a skládáme na sebe.
Svineme do závinu a oběma rukama zkroutíme, jako když ždímáme prádlo. Krok 5: Dáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Potřeme rozpuštěným máslem.
Pečeme v předehřáté troubě 20 minut na 180°C. Pak teplotu snížíme na 160°C a dopékáme ještě asi 10 minut.
Upečený závin pocukrujeme.

Zveřejněno 3. 2. 2020

Poznámka autorky Irule

KL = kávová lžička

Zdroj: Helenčino pečení - vánoční kouzlení

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mikulášský máslový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5YoK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Mikulášský máslový závin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5YoK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Tenkrokrát jsem každý obdélník navíc posypala skořicovým cukrem a bylo to ještě lepší, doporučuji <3

casino: Jsou 4 ! ;-) A taky by vám packa neupadla, kdybyste buchtu pochválil a nenapsal jen O.K. ale, že to bylo jemné, jedlé , jestli tomu něco nechybělo a jiné! To obecenstvo zajímá, proto ten naštvanec nakonec! :-D A, že prasknul, no! Žádný hrozivý tentonoc, pro naše žaludky, ta prasklina nebude. Je Grétově indifirentní, ekologická a enviromentálně přípustná.:-D

Veronika.Hrozna:
Pokusím se ignorovat těch vašich 7:-! vykřičníků a toho naštvaného smila v závěru... :-O
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí bylo včéééra OK :yes:
Dnes je to též OK:yes: Chrumkavé zvonku a vláčne vnútri:yes: a musel jsem se držet zpátky, že aby zbylo i na zítra :-)
No a s tím plurálem v poslední větě bych byla opatrná:-D pokud si vážně nemyslíte, že to někoho zajímá, že :-K
***
Těsto jsem zadělal podle postupu.
Dokonce jsem do kvásku přidal i uvedené množství mouky, což běžně nedělám.
Dokonce jsem do těsta přidal i máslo, které u MASTNÝCH těst přidávám až po vykynutí.
Připadal jsem si jako J.W. + V.B. ve filmové pohádce... také mi těsto chtělo zdrhnout z díže, že:-8
42g kvasnic na 1/2 kg mouky je asi příliš: těsto vykynulo asi na čtyřnásobek a i "ručník" na plechu jevil tendenci se rozmotat (konce závinu byly vespod) až nakonec při pečení praskl podélně (i při zpevnění špejlemi) ;-(
Poz. spešl pro Veronika.Hrozna:
Na chuti mu to však neubralo...:-K

Milé casino: Já to ještě nepekla!;-) Bylo by dobré, aby jste zhodnotil vy! Jestli chutnalo jsme se nedověděli! Napsat, že je to O.K., je jaksi nepřesné. My tady chceme vědět, jestli vám to chutná, ano !!!! :-//

"Ručník" od zizala: nenalezen...:-) hodnocení od Veronika.Hrozna: jsem se nedočkal...:-)
V duchu snahy o hutné, těžké, mastné těsto, jsem k surovinám podle receptu přidal 200g másla místo 140g (tedy asi 400g/1000g mouky) a navíc ještě kůru a rozinky :-)
S těstem se poměrně dobře pracovalo:yes:
Žádné máslo nevyteklo:yes:
Jako většina "buchet" krátce po vychladnutí je OK :yes:
No, uvidíme za den, za dva...:-K

Veronika.Hrozna: nevyteče ;-)

Aby to máslo nevyteklo, taky jsem experimentovala !;-( Ale možná, se povede, já s těmi mými zkušenostmi.......;-(

zizala: nad tím jsem taky přemýšlela a příště to tak zkusím :yes:<3

casino: 70 g másla do těsta a těch 70 g na dokončení je na potření rozválených obdélníků + zbytkem potřeme závin před vložením do trouby. Celkem dohromady 140 g a nám to tak stačilo a moc chutnalo ;-)

Výborné, znám jako Ručník, mezi vrstvy jsem dávala skořicový cukr <3

70g másla do těsta, že:yes:
Další máslo na rozválená těsta, že :yes: Kolik asi toho másla?
Dalších 70g másla na dokončení :yes:
Já prosím nereju...:-K
Akorát už pár měsíců hledám VÁNOČKU která by mi byla po chuti: hutná, těžká, tedy nepatřičně mastná :-8 Na 1000g mouky dávám 330g másla a ještě to není ono, byť dělám z třeného kynutého těsta :-)
Tady to je na 1000g mouky cca 300g másla, a další máslo bych tedy mohl ještě zkusit přidat na ta rozválená těsta, že:-K

Tématické fráze:
máslový závin na plech, recept máslový zavin, jablečný máslový závin

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr moučkový, sůl, vejce, máslo, droždí čerstvé, mléko, mouka polohrubá, cukr moučkový, máslo, cukr moučkový

Přidat fotografie receptu