Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Trhanec (nejen) s jahodovým přelivem

Trhanec je vláčný, šťavnatý moučník, který se dá jíst i vychladlý. Je velmi snadný na přípravu. Podávat ho můžeme k snídani, obědu, svačině i večeři. S přelivem ze sezónního ovoce je neodolatelnou lahůdkou pro děti i dospělé.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

recepty73 recepty73

Snadný

Doba přípravy 35 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 20 min

35 min (15 min příprava + 20 min tepelná úprava)

Suroviny pro 2 porce

2porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 223 kJ /
1 009 kcal
Bílkoviny35,12 g
Tuky39,07 g
Vláknina9,15 g
Cholesterol 590 mg
Sodík 285 mg
Sůl0,62 g
Sacharidy124,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Žloutky dáme do mísy, vyšleháme je s polovinou vanilkového (skořicového) cukru a cukrem krupicí, přimícháme zakysanou smetanu s mlékem, polohrubou mouku a čerstvě nastrouhanou citronovou kůru dle chuti. Krok 2: Necháme asi 15 minut odstát, pak zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a směs nalijeme do pánve s rozehřátým máslem. Krok 3: Smažíme ne příliš zprudka, pod poklicí. Dle chuti můžeme zaprášit vršek trhance skořicí nebo kakaem, pokud jsme nedali skořicový cukr rovnou do těsta. Otáčíme, až když máme plát těsta zatuhlý a dopékáme z druhé strany již bez poklice. Pokud se nepovede trhanec otočit v jednom kuse, nevadí, stejně ho budeme později trhat na menší kusy. Krok 4: Na přeliv dáme jahody (či jiné ovoce) do kastrůlku, přidáme pár lžic vody, zbylý vanilkový (skořicový) cukr + cukr dle chuti, ovoce rozšťoucháme na menší kusy (nebo předem pokrájíme), osladíme a necháme krátce povařit. Pak vmícháme pudink rozmíchaný v cca 50 ml vody a za stálého míchání necháme vše společně krátce probublat, případně přilijeme dle potřeby trošku vody nebo klidně i maličko rumu nebo likéru. Přeliv by neměl být příliš hustý ani řídký. Krok 5: Hotový trhanec vidličkami roztrháme na menší kusy, které rozdělíme na dva talíře, přelijeme jahodovým (ovocným) přelivem, dozdobíme dle vlastní chuti a podáváme.

TIP: Jak vařit letní ovocné omáčky

Zveřejněno 28. 2. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trhanec (nejen) s jahodovým přelivem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lGqJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Trhanec (nejen) s jahodovým přelivem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lGqJ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
skoricovy trhanec

Suroviny:
vejce, cukr krupice, cukr vanilkový, smetana zakysaná, smetana, mouka polohrubá, kůra citronová, máslo, jahody, cukr krupice, pudink vanilkový, voda, rum, smetana zakysaná, šlehačka, jogurt, zmrzlina, ovoce, čokoláda, poleva čokoládová

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu