Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Granko řezy

Výborné těsto ochucené ořechy a Grankem, potřené kávou, rumem a rybízovým džemem, doplňuje čokoládová poleva. Dort, který jistě potěší milovníky čokolády, kakaa a kávy, můžeme podávat zdobený ořechy, šlehačkou a malinami.

Hodnocení receptu je 3,7 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

Středně náročný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 50 min

65 min (15 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie24 510 kJ /
5 858 kcal
Bílkoviny88,00 g
Tuky304,35 g
Vláknina35,80 g
Cholesterol 1,39 g
Sodík 1,33 g
Sůl3,49 g
Sacharidy673,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Plech o rozměrech 30x40 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Troubu včas rozpálíme na 170 °C. Krok 2: Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Krok 3: Nejdříve bílky trošku rozšleháme, pak přidáme dvě lžíce cukru a špetku soli, a když sníh nabude, přidáme zbylé dvě lžíce cukru a vyšleháme do tuha. Krok 4: Se zbylým cukrem vyšleháme žloutky, po lžících přidáme olej, přimícháme Granko, mouku smíchanou s ořechy a práškem do pečiva. Přimícháme sníh z bílků. Krok 5: Vylijeme na připravený plech. Krok 6: Pečeme asi 35 minut. Až se začne kraj koláče oddělovat od plechu, je upečený. Necháme vychladnout. Krok 7: Káva: Do rendlíku dáme vodu, přidáme mletou kávu a cukr. Postavíme na plamen a necháme vařit. Když káva začne vřít, rychle sejmeme z plamene, promícháme a dáme znovu jemně svařit. Necháme vychladit a scedíme přes jemné síto. Káva by měla být jemně sladká a silná. Sladíme dle své chuti. Pokud máme rádi silnější kávovou příchuť, dáme svařit i 6 lžiček mleté kávy. Krok 8: Poleva: Do rendlíku nalijeme smetanu, ohřejeme, přidáme nalámanou čokoládu a za stálého míchání rozpustíme. Můžeme přidat lžíci kakaa, když je čokoláda moc sladká, ale nemusí být. Krok 9: Koláč rozřežeme na dvě poloviny. Půlku koláče popícháme špejlí, polijeme půlkou uvařené kávy, velmi vydatně pokapeme rumem, natřeme nahřátý džem a necháme chladit. Pak na studenou půlku s džemem natřeme polovinu připravené polevy.
Druhou polovinu koláče položíme na už natřenou půlku spodkem nahoru, popícháme špejlí, také polijeme kávou a rumem. Pokud se těsto trochu potrhá, opačnou stranou lžíce trhliny přitlačíme a ono se srovná. Krok 10: Polijeme polevou, naskládáme půlky ořechů a chladíme. Necháme uležet minimálně 8 hodin, nejlépe do druhého dne. Krok 11: Zdobit můžeme šlehačkovými kopečky s malinami a ořechy.

Zveřejněno 1. 3. 2020

Poznámka autorky Veronika.Hrozna

Moučník je velmi šťavnatý a trochu chutí připomíná Opilého Izidora! Pokud jsou žloutky s cukrem hodně husté, přidáme při šlehání 4 lžíce vlažné vody. Místo mouky lze použít 200 g mletých ořechů. Množství oleje do moučníku jsem teď upravila, dávám už méně. Líp se krájí.

Moučník potřebuje 1 den odležet v lednici, aby se vše propojilo a uleželo.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Granko řezy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wWQm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Granko řezy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wWQm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

milluskaH: Miluško, ano já mám taky tento korpus na koláč v mrazáku. Nechám ho kompletně na plechu zamrazit. Je velice jemný a když zmrzne, dá se s ním lépe pracovat. Protože je s olejem, tak mi v mrazáku nevyschne a někdy je tam i půl roku, než na něj přijde řada. Plním a polévám kávičkou,rumem, džemem i polevou polozamrzlý a velmi se mi to osvědčilo, protože se neláme ta druhá půlka navrch. Po naplnění, dávám do lednice, pomalu se rozmrazí a odleží.

Paní Veronika četla jsem vaše koláčky jsou super. Včera jsem dělala už na Velikonoce ,bez náplně můžou byt uloženy .Naplnila jsem je a trochu ozdobila-mám velkou rodinku a budou hned pryč. Upečou nové. Přeji Vám hezký den. :-Miloslava :-K:-K:-K

Tématické fráze:
granko řezy, granko. cz recept, grankové řezy recept, grankove řezy, granko .cz recept, granko rez, granko poleva recept, granko řezy recept, top recepty

Suroviny:
vejce, cukr krystal, kakao granko, mouka polohrubá, ořechy vlašské, olej slunečnicový, prášek do pečiva, sůl, voda, káva mletá, cukr, džem rybízová, ořechy, rum, smetana, čokoláda na vaření, kakao, máslo, mouka hrubá

Přidat fotografie receptu