Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pomlázky z kynutého těsta

Kynuté těsto je velmi tvárné a dává nám tak možnost z něj tvarovat a péct libovolné pečivo. K Velikonocům tak můžeme použít tento recept, ve kterém najdeme návod na to, jak uplést nadýchané pomlázky k snědku.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Náročný

Doba přípravy 18 min Doba tepelné úpravy: 18 min

18 min (18 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

z dávky vyšlo 8 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 787 kJ /
3 295 kcal
Bílkoviny80,00 g
Tuky112,45 g
Vláknina16,68 g
Cholesterol 755 mg
Sodík 625 mg
Sůl1,49 g
Sacharidy451,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to půjde v domácí pekárně, kde jako první dáme vlažné mléko, žloutek, rozpuštěné vlahé máslo. Pak přidáme prosátou mouku smíchanou se solí, cukr a na povrch rozdrobíme čerstvé droždí. Zvolíme program Těsto. Krok 2: Vykynuté těsto dáme na lehce pomoučený vál a rozdělíme na 24 dílků. Rozdělíme třeba tím způsobem, že těsto zpracujeme do bochánku, rozdělíme na čtyři díly a ty opět zpracujeme do menších bochánků. Každý pak přepůlíme a každou polovinu rozdělíme na tři kousky. Z těchto kousků už vyvalujeme prameny. Krok 3: Na jednu pomlázku vyválíme tři prameny dlouhé cca 38-40 cm a spleteme je do copu. Jeden konec necháme asi cca 5-6 cm volný. Pomlázky uložíme na plech s teflonovou fólií nebo papírem na pečení, zakryjeme potravinářskou fólií nebo mikrotenem a necháme vykynout. Krok 4: Po vykynutí pomlázky potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem. Vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pečeme na horkovzduch při 155 °C zhruba 18 minut. Po upečení ještě horké pečivo potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem. Necháme vychladnout. Krok 5: Vychladlé pomlázky můžeme dozdobit mašlí.

TIP: Top 7: Recepty na velikonoční dobroty pro děti

Zveřejněno 5. 3. 2020

Poznámka autorky Merylas

Zdroj receptu: Chvilka v kuchyni.

Jak na kynuté těsto bez domácí pekárny: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Myslím, že by se dalo upustit od potírání povrchu po upečení. Tuzemák se může případně přidat do těsta a o to množství dát méně mléka.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomlázky z kynutého těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/74gG

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pomlázky z kynutého těsta

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/74gG

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (21)

Veronika.Hrozna: Budu muset taky zopakovat, už se to blíží. :-) A za přidané fotky budu moc ráda. :-*:-K

Merylas: Letos pecu taky a vymenim, nebo pridam fotky.:-D

Veronika.Hrozna: Děkuji za vyzkoušení a foto.:-K

Merylas: Tak jsem upekla zkušební pomlázky! Těsto bylo vláčné, dobře se s ním pracovalo. Protože jsem měla v pečce chléb, tak zadělával robot. Velice dlouho kynulo. Po upečení lahoda, měkounké a chutné pomlázky. Do těsta jsem přidala rozinky, na malé kousky, med a kůru z půlky citronu. Kdo má rád sladké doporučuji cukr přidat na 100 g. Dělala jsem kratší pomlázky kvůli focení. :-* Děkuji za receptík a inspiraci. Přidala jsem fotečky.

magdalenka: Ja som nakúpila, mám tri mrazáky a tam mám všetko, chlieb, pečivo, sladké rožky. Ten chlieb z domácej pekárne , tiež nie je bohvie čo! Tak to flákam všelijak. :-((

Veronika.Hrozna: každé pečivo sa dá zamraziť. Ale toto zjete za dva dni, tak to nemá zmysel. Ja nezamrazujem pečivo, pečiem každý druhý deň, všetko možné. Momentálne ani nemám záujem ísť do obchodu a kupovať tam niečo ochytané.

magdalenka: Myslíš, že by sa korbáčiky dali zamraziť? Už som nechcela byť otravná a pýtať sa na to! :-)

Veronika.Hrozna: Cesto z 500 g muky nie je vela, ja z neho mam 2 zaviny. Za 2 dni zjete urcite. Alebo vrecko z Ikea a mraznicka.

Merylas: Děkuji za informaci, udělám poloviční dávku na zkoušku ! Čerstvé, je čerstvé!

Veronika.Hrozna: My jsme snědli do druhého dne. Já dlouho kynuté pečivo nenechávám. :-K

Merylas: Mám ještě otázečku, jak dlouho pečivo vydrží čerstvé?

Merylas: Už jsem na to myslela, že i citron by byl fajn! <3 Už se na ně těším! Moc děkuji! :yes:

Veronika.Hrozna: Pokud jenom lžíce, tak bych nic neupravovala. Případně jen dát o malinko méně cukru. Do těsta se dá přidat i trošku citrónové kůry. :-K

Myslela jsem 1 Pl :-?Dochutit.

Všem moc děkuji, jsem ráda, že se recept líbí. :-K
Veronika.Hrozna: Určitě se může trochu medu přidat, pokud by ho bylo více, tak by se muselo dát o trochu méně mléka a i cukru.

hazel: :-D:-D:-D ;-)

Veronika.Hrozna: No tedy mlada vubec ne,ale nase deti to vse vzali pomalu a ve vetsich davkach.

Moc se mi to líbí :yes::yes: Určitě vyzkouším;-)

Moc se mi recept líbí ! :-OUž je v oblíbených a zkusím upéct. jen bych se chtěla zeptat, jestli by šlo, dát do těsta trošku medu, a jestli by se to nepotlouklo, s něčím? ;-)

Pro Hazel !Tak to bych nevěřila, prostě na 11 vnoučat vůbec nevypadáš! :-O Mladá kočka a oni takto!!!!:-D:-D:-D:-D:yes:

Urcite udelam na Velikonoce pro nasich 11 vnoucatek. Pekny napad.

Tématické fráze:
recept z kynutého těsta, pomlázka ze 4 pramenů, zvířátka z kynutého kynutého těsta, med do těsta, da se zamrazit kynute těsto

Suroviny:
mouka hladká, mouka polohrubá, sůl, cukr krupice, cukr vanilkový, mléko, žloutek, máslo, droždí čerstvé, vejce, mléko, máslo, rum

Přidat fotografie receptu