Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Palačinky pro mlsné jazýčky

Hodnocení receptu je 5,0 (30×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: 20 ks

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 950 kJ /
3 095 kcal
Bílkoviny206,10 g
Tuky198,71 g
Vláknina23,50 g
Cholesterol 1,62 g
Sodík 5,84 g
Sůl15,04 g
Sacharidy110,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Klasickým způsobem v nádobě zpracujeme hladké těsto na palačinky a necháme ho nejméně 2 hod. odpočinout při pokojové teplotě. Má to svůj účel, za tu dobu dobře nabobtná mouka. Krok 2: Na pánvi rozpustíme máslo s olejem, přidáme do něj kmín, počkáme chviličku až se rozvoní a pak v tom osmažíme drobně nakrájenou cibuli do zlatavé barvy.
Tu zasypeme moukou a usmažíme cibulovou jíšku. Zalijeme studenou vodou, provaříme a přidáme špenát, sůl a mletý pepř. Pod pokličkou dusíme za občasného promíchání, až je špenát hotový. Ochutíme ho česnekem, popř. dosolíme a zamícháme do něj na drobné kostičky nakrájenou uzenou krkovici. Necháme vychladnout. Krok 3: Z uvedeného množství usmažíme na pánvi 20 palačinek. Ty plníme připravenou směsí, nemusíme jí šetřit. Palačinky klademe jednu vedle druhé na plech, může, ale nemusí se dát pečíčí papír.
Nyní do mezer mezi palačinkami a i na ně nalijeme smetanu a dáme je péci do vyhřáté trouby na 180 stupňů do té doby, dokud se do nich smetana zcela nevsákne. Až se tak stane, palačinky posypeme nastrouhaným nebo na drobno nakrájeným sýrem, který necháme pouze rozpustit a to je vše.

TIP: Proč se trhá těsto na palačinky?

Zveřejněno 10. 3. 2020

Poznámka autorky yanull

Tyto palačinky nejsou zrovna dietní, ale moc dobré a díky smetaně velmi jemné. Pekla jsem je pro 3 rodiny a syn je označil za excelentní, což potěší :-). Původně jsem nepočítala s tím, že sem recept vložím, tak nemám foto v konečné fázi se sýrem, navíc jsem spěchala s výdejem :-)

Stojí za vyzkoušení, určitě si pochutnáte.

P.S. V jiné variantě by šly do špenátu přidat podušené houby a niva, to vyzkouším příště.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Palačinky pro mlsné jazýčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zZr5

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Palačinky pro mlsné jazýčky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zZr5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Upečeno a jsou moc dobré jen bych příště udělala tak 3/4 těsta zbyly mi palačinky bez náplně ale nevadí sníme je takeyes:<3 díky za recept:yes:

casino: Nebyla! :-// To se prostě musíte "strefit" a je úplně šumák, za kolik! A potom, si ji musíte šetřit, jen na palačinky a basta! :-D Mám úplně stejnou zkušenost, na té nekřesťansky drahé peču bramboráky, ale na palačinky mám vychatnou v ceně v akci za 5 Euro!:-D:-D:-D

MamlajdaD: Děvčata, jste srdečně zvána ;-):-):yes::-K

Parádní receptík, dělá člověku v puse laskominy (nechci napsat, že slintám jako bernardýn:-D:-D), postavila bych se hned za Magdalénku do fronty na stravu u tebe! :-D:-D:-D<3:-K:yes:

yanull: Mně přijde na vaření fajn - prodává se v lahvičkách nebo v umělohmotnýc obalech tvaru zvonkečku (coffee cream). Když ji nespotřebuji celou, uložím ji v ledničce, nějakou dobu vydrží. Do kávy si ji navzdory názvu nedávám, v kávě nemám tučné mléko ráda, maximálně polotučné, může být i nízkotučné, ale to zmizelo před nějakou dobou z obchodů. ;-(

Dajda: Jelikož kávu nepiji, tak s kávovou smetanou nemám žádné zkušenosti, ale děkuji za tip, určitě ji vyzkouším:yes:. Ta na vaření opravdu žádná hitparáda není.

zizala: Také jsem tento poměr vždy používala, na 0,5 l mléka 220 g mouky. Dala jsem hladkou, už nevím, jaká to byla značka, ale těsto bylo stále řídké, že jsem musela přisypávat. Navíc u těchto palačinek nevadí, pokud je trochu hustší, dělám palačinky slabé a s náplní velmi pěkně držely. Nyní přemýšlím, že gramáž raději trochu v receptu upravím, aby někdo nebyl zklamaný.

Z litru mléka dělám palačinky pokaždé, ale mouky mi padne tak 400-500 g. Zvláště polohrubá hodně nabobtná a pak je těsto hodně husté. 750 g se mi zdá hodně.
Jinak se mi recept líbí, někdy vyzkouším. Slané palačinky máme rádi. <3:yes:

Krásny recept, u vás by som sa rada stravovala...(keď robíš takúto nádheru)

ad.1 postupu:-)
Vím, znám a desetiletí jsem těsto na palačinky k obědu zadělával dopoledne...
Nyní smíchám suroviny a za pár minut, jen co se pořádně nahřeje pánev na plotně tak palačinky smažím, žádného rozdílu nepoznav :-K

OT
Naschvál jsem si na palačinky pořídil za pár stovek spešl litinovou pánev s nízkým rantlem
Žádná sláva to není. Když otočím v luftě pár kousků, tak se ozve tenisový loket a stejně pak používám obracečku...
No, akorát nevím, zda pánev za pár tisíc by byla lepší, že :-8

yanull: Tak to už ty své ořechové ani přidávat nemusím - to je hodně podobný recept. Jen ten můj opět není se šlehačkou, ale pouze se smetanou (stačí kávová 10%), do které se ještě přidá mléko (polovina množství smetany) a cukr. I tak to je mana nebeská, jak píšete! <3 Já nejsem na mastnější jídla moc zvyklá, takže mně výměna šlehačky za mléko nebo smetanu (ale ne tu, na které se výslovně uvádí, že je na vaření, protože ta je něčím zahušťovaná) spíše na chuti přidá než ubere. Tuhle špenátovou variantu určitě ochutnám, i když v té tukově úspornější verzi. ;-)

maris: Maruško, vítej v klubu ;-):-):yes:

Dajda: Určitě to každý může vyzkoušet, ale smetana na vaření se mi v některých jídlech, např. zde https://www.toprecepty.cz/recept/12310-versovane-b..., přiliš neosvědčila, proto dávám 31% nebo 33%. Když už, tak už, aby to "šmakovalo" :-)
Ve sladké verzi tu mám tyto: https://www.toprecepty.cz/recept/9831-palacinky-zp...
Palačinky smažím na malé kapce oleje..

Jani, hlásím se mezi mlsouny;-)<3:-)

To vypadá moc dobře! :yes: A co se týče diety, palačinky lze na pánvičce s dobrým povrchem usmažit prakticky bez tuku a ta závěrečná smetana na šlehání by možná šla trochu ošidit 10% nebo 12% smetanou (?). Podobný recept na sladké zapačené palačinky jsem si před léty přivezla od naší paní bytné z Chorvatska. Přidám je jako sladký protějšek těch Vašich špenátových.

Suroviny:
mléko polotučné, vejce, sůl, vegeta, olej, olej, krkovice uzená, cibule, olej, mouka hladká, špenát listový mražený, voda, kmín celý, pepř mletý, smetana ke šlehání, sýr eidam

Přidat fotografie receptu