Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Celožitný kváskový chléb

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

fazolka2009 fazolka2009

Středně náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 249 kJ /
1 733 kcal
Bílkoviny45,85 g
Tuky7,11 g
Vláknina39,58 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,01 g
Sůl15,00 g
Sacharidy351,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Smícháme suroviny na kvásek/rozkvas a necháme přibližně 9-12 hodin prokvasit přikryté fólií při pokojové teplotě. Večer uděláme, ráno pečeme. Nebo ráno uděláme a pečeme večer a pak chleba necháme chladnout přes noc. Krok 2: Do mísy s žitným rozkvasem přidáme ostatní suroviny. Kdo má rád, přidá semínka do těsta, případně pak posype vrch chleba.
Vymícháme těsto, spíše takovou lepivou hustou hmotu, není třeba moc hnětat.
Těsto dáme do formy (v mém případě vymazané). Někdo vymazávat nemusí, případně vyloží papírem.
Uhladíme stěrkou, nebo rukou lehce namočenou ve studené vodě. Povrch můžeme posypat semínky (v mém případě konopné, drcené, ale není nutné) a necháme kynout 2-4 hodiny. Osobně nechávám kynout v troubě zapnuté na cca 30°C asi 2 hodiny, krásně vykyne do plné formy. Po vykynutí vyndám chléb, nechám troubu rozehřát na 220-230°C. Pečeme 10-15 min, poté přikryjeme alobalem na 10-15 minut, aby se nepřipálil. Pak odkryjeme a dopékáme 10-15 minut.
Doba pečení se může lišit, záleží na vaší troubě a zkušenostech s ní. Krok 3: Chléb vyndáme z formy a necháme vychladnout na mřízce, nejlépe 12 hodin.

Zveřejněno 10. 3. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Celožitný kváskový chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M4kP

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Celožitný kváskový chléb

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M4kP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (12)

Jarka.R: Kdyz to prirovname s klasickym pecenim, kvasek je v podstate neco jako drozdi, s tim rozdilem, ze kvasek vznikne z vody, mouky a prirozenych kvasinek v prostredi. Kvasek se zaklada a prikrmuje, muze se i zkazit. Kdyz se dela chleba smicha se mouka, voda a kvasek a necha se vse prokvasit, vznikne rozkvas a z nej se da odebrat lzice zpet do sklenicky a prikrmovat kvasek na dalsi peceni. Da se udelat i vynikajici kvaskovy mazanec, z kvasku prekonvertovaneho na psenici.

Zdravím, mám možná blbý dotaz.. ale když budu chtít dopředu udělat rozkvas, tedy 190g mouky a vodu, co je potom ta lžíce kvásku? Myslela jsem, že ten vznikne z toho rozkvasu..Omlouvám se, pokud jsem natvrdlá :-) Děkuji za odpověď

fazolka2009: Tak s tím naprosto souhlasím, tedy že doma si upečete něco, co v obchodu většinou nekoupíte!

fazolka2009: díky :-8 někdy se nechám inspirovat zajímavým zahraničním receptem, ale v drtivé většině si je vymýšlím sama. Řídím se surovinami, které mám doma, svými chutěmi i zkušenostmi, získanými častým pečením. A taky oblíbenou metodou pokus - omyl ;-)

cathleen: Vsak ja taky nepsal o tvem blogu, jen obecne zkusenosti. :-* Zajimalo by me, kde beres inspiraci na takove mnozstvi druhu chlebu?:-O

fazolka2009: pěkné, děkuji. Pořád platí, co jsem psala poprvé - tahle žitná cihlička je velice vydařená a pěkná :-!:yes: (A v životě bych z blogu dotaz ani připomínku k receptu nesmazala. Nebudu riskovat, že se pak recept opět někomu nepovede ;-) )

recept upraven, doufám;-)

cathleen: Tak 15g, ale ono k tomu pristupuju s citem proste spetky. Ale kdyz sem to mel na vaze a daval spetky ukazalo to 15 jindy 12g. Vic rozhodne nesolim, spise naopak. A pokud je to mnozstvi v receptu nejak drazdive, tak ho upravim.

Dajda: Ale ja neposuzuji neci zkusenosti, nehodnotim, nekritizuji, jen rikam at to nejdrive vyzkousi a pak ochutna. Obdivuji lidi s vasni a zalibou v necem, plusem je, kdyz o tom pisi blog, zverejnuji recepty. :yes: Kazdy to delat nemusi, ale neznamena to, ze nema zkusenosti. Treba jen nechce z duvodu ceske stourave povahy;-)
Kazdopadne nekolikrat sem vyzkousel recepty z ruznych zdroju a stranek, dokonce sem pak i napsal pochvaly, nekdy i komentare na upravu kdy to nesedelo a dotycny to ze sveho webu vymazal, coz mi prijde zvlastni. No a nekdy se dle receptu pokrm nedal jist.:-)

Vyzkousejte, pripadne si sul snizte jak uznate za vhodne, me jde o vysledek, coz je chutny chleba na hony vzdaleny tem obchodovym rozpekum a pseudo poctive vyrobe.

fazolka2009: možná, že solíte více, než ostatní. U pečiva se dává 1,5-2% soli (množství mouky je bráno jako 100%). Proto jsem psala o 10-11 g soli. Když zadělávám těsto, sůl už nevážím, ale dávám prostě rovnou malou lžičkou - trefím to téměř na gram. Proto vím, kolik se do ní vejde soli a také to, že ani chlapská špetka (vlastně 3 špetky) to není. ;-)
Ještě upravuji - teď píšeš 12-15 g, ale v receptu máš pouze tu horní hranici. Proto mě to zarazilo.

fazolka2009: Myslím, že cathleen už těch chlebů vyzkoušela docela hodně. :-O Já sice nemám tak široký repertoár jako ona a peču stále jeden typ kváskového chleba (jen různě kombinuji mouky), ale 15 gramů soli na ani ne 1/2 kilogramu mouky mě taky připadá víc než hodně. Já dávám na 600 g mouky + mouku obsaženou v kvásku 2 zarovnané kávové lžičky soli, což je, jak poznamenala cathleen, 9 až 10 g, a úplně to stačí. Fakt ovšem je, že v Čechách se solí, až se hory zelenají! :-((

cathleen: Tak rozhodne to nesni speticka, ale spetka proste tri chlapske spetky:-D Chleba je opakovane vyraben a davano 12-15g a nikdo si nestezoval na presolenost. Naopak vzdy velmi rychle zmizi :-) Chutove je dobry. Nejdrive vyzkousejte a pak posudte jaky bude ;-)

Chleba vypadá úžasně :yes::yes: - jen malá připomínka k množství soli. 15 g soli určitě nejsou jen 3 špetky, ale 3 rovné kávové lžičky, což je na nějakých 510-530 g použité mouky opravdu hodně a měli by s tím počítat ti, kteří budou chtít recept zrealizovat a dát jí jen 10-11 g.

Tématické fráze:
celožitný chléb recept, recept na celozitny chleba, kvaskovy chleb, celozitny chleb, celožitny chleba, recept na celožitný chléb, zitny kvaskovy chleb, kváskový chleba recept, kváskový chléb recepty.cz, kváskový chléb recept, jaké množství kvásku na kilogram mouky, kváskový chléb top recepty, semínková cihlička, rozkvas a kváskový chléb plus rozkvas, recept na kváskový chléb plus rozkvas, recept chléb, celozitny chleba receot, kdy je pripraveny rozkvas na kvaskovy chleb, kváskova zitna cihlicka, recept celožitný domácí chléb

Suroviny:
mouka žitná, voda, kvásek, mouka žitná chlebová, voda, sůl,

Přidat fotografie receptu