Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí chléb z pšeničné a žitné mouky

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

Suroviny

Porce: 1 bochník

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 322 kJ /
1 989 kcal
Bílkoviny57,55 g
Tuky25,15 g
Vláknina26,60 g
Cholesterol 14 mg
Sodík 3,21 g
Sůl8,00 g
Sacharidy369,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V malé misce rozmícháme 2 lžíce vlažné vody, 1 lžičku hladké mouky, droždí a 1 lžičku cukru, zakryjeme a necháme vzejít kvásek. Ve velké míse smícháme prosáté mouky se solí a kmínem, přidáme kvásek a vlažnou vodou zaděláme těsto. Nejprve v míse, pak přendáme na vál nebo podložku. Těsto se zpočátku lepí, ale nejprve stěrkou a pak ručně překládáním od krajů ke středu a získáme hebké nelepivé těsto - trvá to vše cca 10 minut. Krok 2: Zpracované těsto dáme do misky na kynutí, kterou jsme lehce vytřeli olejem (pokud nemáme, tak necháme v zadělávací míse zakryté utěrkou) a na teplém místě necháme vykynout (v misce na kynutí to trvá 15 minut). Přendáme na plech vyložený pečící podložkou nebo sádlem potřeným pečícím papírem. Vytvarujeme šišku a necháme zakryté utěrkou ještě 30 minut kynout. Po 15 minutách zapneme troubu na 220 ° C . Krok 3: Vykynutou šišku na plechu potřeme vodou, lehce několikrát nařízneme a posypeme dle chuti kmínem. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut, snížíme teplotu na 190 °C a dopečeme 20-25 minut (podle trouby). Upečený chléb necháme na mřížce vychladnout. Nejlépe chutná namazaný škvarkovým sádlem nebo třeba ke guláši, pečenému masu, domácí konzervě a pod.

Zveřejněno 30. 3. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chléb z pšeničné a žitné mouky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wJpr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí chléb z pšeničné a žitné mouky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wJpr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Tématické fráze:
chleb z žitne chlebove mouky, recepty z hladké žitné mouky

Suroviny:
mouka hladká, mouka žitná, voda, sádlo, sůl, kmín celý, droždí, cukr

Přidat fotografie receptu