Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřová plec pečená na pivu s brusinkovým zelím

Hodnocení receptu je 4,6 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

mika59 mika59

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 508 kJ /
2 034 kcal
Bílkoviny236,37 g
Tuky73,34 g
Vláknina20,29 g
Cholesterol 736 mg
Sodík 1,83 g
Sůl4,00 g
Sacharidy81,55 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Maso den předem nasolíme, opepříme a potřeme česnekem. Zakápneme olejem a přikryté uložíme do lednice. Druhý den svážeme potravinářským provázkem, aby drželo tvar. Položíme na nakrájenou cibuli a krkovici do pekáčku. Krok 2: Poprášíme kmínem, podlijeme pivem a dáme odkryté do trouby na 220 st. na 10-15 minut. Poté zakryjeme, snížíme teplotu na 160 st. a podle potřeby dolijeme vývar. Pečeme do měkka cca 2 hodiny. V polovině maso otočíme a průběžně poléváme výpekem. Krok 3: Mezitím nakrájíme cibuli nadrobno a na kousku sádla orestujeme. Vsypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Zalijeme vínem nebo pivem, octem a necháme odvařit. Přidáme zelí i s nálevem a bramboru nastrouhanou najemno. Vaříme doměkka. Před koncem vaření vmícháme brusinky a zelí dochutíme solí nebo octem. Krok 4: Maso po upečení necháme 10-15 odpočinout a odstraníme provázek. Krájíme na plátky a podáváme se zelím a knedlíky. Já zvolila bramborovo-rohlíkové.

Zveřejněno 14. 4. 2020

Poznámka autorky mika59

Do zelí se přidává víno, ale protože jsem nechtěla otevírat láhev a měla jsem otevřené pivo, zvolila jsem ho. Měla jsem strach, že zelí bude nahořklé, ale nechala jsem ho na cukru hodně odvařit a chuť zelí byla výborná.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová plec pečená na pivu s brusinkovým zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z7V5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vepřová plec pečená na pivu s brusinkovým zelím

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z7V5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (1)

Tak tohle musím zkusit! :yes: Miluju brusinky k čemukoliv, ale přiznám se, že raději s vínem. Vařím s ním mnohem raději (a docela často) než s pivem. Nicméně k tomu vepřovému asi pivo na podlévání být musí. Velice ráda kupuji sterilované červené zelí v sáčku (není kysané), musím se po něm poohlédnout.

Suroviny:
plec vepřová, cibule, česnek, sádlo, pivo světlé, vývar, krkovice uzená, sůl, pepř, kmín mletý, zelí sterilované červené, cibule, sádlo, víno červené, brambory, marmeláda brusinková, ocet, cukr třtinový, sůl, pepř

Přidat fotografie receptu