Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pšenično-žitný chléb s vlašskými ořechy

Hodnocení receptu je 4,1 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dajda Dajda

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 440 kJ /
1 300 kcal
Bílkoviny41,45 g
Tuky8,99 g
Vláknina18,75 g
Cholesterol 20 mg
Sodík 228 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy254,03 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vlažné podmáslí promícháme s medem a kvasnicemi, zakryjeme a necháme na teplém místě zhruba 15 minut vzejít. Krok 2: Mouku prosijeme, přidáme sůl, kmín a kvásek a vypracujeme těsto - nejlépe elektrickým hnětačem. Těsto je hutné a lepkavé - vyklopíme ho na desku, trochu prohněteme a zapracujeme nasekané ořechy. Pak z něj utvoříme poměrně tenkou večku, kterou vložíme do namazané nebo papírem vyložené formy na chlebíček. Zakryjeme utěrkou a necháme na teple zhruba 60 minut kynout. Buďte trpěliví, může to trvat i déle, než se objem těsta začne zvětšovat. Krok 3: Troubu rozpálíme na 200 stupňů (horovzduch na 180) a vložíme do ní formu s těstem. Pečeme, až kůrka zpevní a zhnědne (zda je chléb hotový, můžeme zkontrolovat vbodnutím špejle - těsto se nesmí lepit). Pokud je upečeno, vyklopíme chléb na mřížku a necháme vychladnout. Doporučuji ukrojit si z ještě vlažného chleba patku. Krok 4: Lehce nasládlý, hutný chleba s ořechy se hodí k dobrému sýru (camembert, brie, kozí s medem nebo brusinkami), určitě nic nezkazíme, když si ho dáme jenom s máslem, případně s máslem a dobrou zavařeninou nebo medem.

Zveřejněno 15. 4. 2020

Poznámka autorky Dajda

Už léta peču chleba kváskový, ale teď, když ho dělám mnohem častěji, jsem chtěla zkusit změnu a vzpomněla jsem si na tento recept - cca před 15 lety to byl můj první pokus o domácí chleba.

Zdroj: Praktická žena do kapsy 5/2003

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšenično-žitný chléb s vlašskými ořechy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4MQx

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšenično-žitný chléb s vlašskými ořechy

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4MQx

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

tejaja: Díky za foto, Terezko!:-K

Výborný chlebík. :yes: Akurát som nepripravovala kvások, so sušeným droždím to nie je potrebné, zamieša sa rovno do múky. Chuť som odskúšavala podľa Dajdy, ukrojila pätku z ešte vlažného chlebíka. :-D:-D;-)

Tématické fráze:
žitný kváskový chléb s vlašskými ořechy

Suroviny:
podmáslí, mouka polohrubá, mouka žitná, ořechy vlašské, droždí sušené, med, sůl, kmín drcený

Přidat fotografie receptu