Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malý domácí chléb pro dva

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Středně náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny

Porce: 1 bochník

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 451 kJ /
1 303 kcal
Bílkoviny46,95 g
Tuky8,41 g
Vláknina28,69 g
Cholesterol 8 mg
Sodík 3,29 g
Sůl8,00 g
Sacharidy245,50 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mouky prosejeme do mísy a 1 lžíci odebereme do malé misky, do které přidáme droždí, med nebo cukr a 3 lžíce teplé (ne horké)¨vody, promícháme a necháme zakryté asi 15 minut vzejít kvásek . Krok 2: K mouce v míse přidáme sůl, kmín, olej, podmáslí, kvásek a zbytek vody. Vše promícháme nejprve měchačkou , pak přendáme na vál nebo podložku a ručně (lehce potřeme ruce olejem) zpracujeme hladké nelepivé těsto asi 10 minut.
Těsto přendáme do misky na kynutí lehce vytřené olejem a necháme vykynout - trvá cca 30 minut, než zdvojnásobí velikost. Krok 3: Vykynuté těsto vyndáme na vál nebo podložku, ještě párkrát prohněteme a přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Vytvoříme bochánek nebo šišku, nebo dáme do formy a přikryté utěrkou necháme ještě vykynout. Zatím zapneme troubu na 190-200° C spodek/ vršek. Krok 4: Vykynuté těsto ve formě nebo na plechu potřeme rozkvedlaným vejcem a dáme péct do předehřáté trouby na mřížku nastavenou o 1 níž než uprostřed. Ve formě jsem pekla 45 minut (čas je orientační, sledujte vlastní troubu a pečte do světle hnědé barvy). Upečený chléb necháme 10 minut stát, pak vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. .

Zveřejněno 20. 4. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Malý domácí chléb pro dva

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z7Y5

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Malý domácí chléb pro dva

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Z7Y5

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Veronika.Hrozna: :-) Díky , jsem moc ráda, že se daří .:-K

Marie Svarcova: Od té doby, jsem tento chlebík pekla mockrát , stále se daří upéct lepší a lepší. Vzala jsem si na pomoc paté fermenté a přidávám ho do tvého chlebíku a je opravdu velmi jedlý. Vždy přidám asi 120 gramů starého těsta a je opravdu moc dobrý! Dobře nakyne a dobře se peče, nejsou tam ty kejkle s horkým plechem na pečení a převracení z ošatky.:yes:

Veronika.Hrozna: :-) super , jsem moc ráda, že vám chutnal, pekárnu nemám ale nevadí mí to . Ráda vařím a peču "růčo" , mám mixéry, šlehače atd ale nějaké ty přístroje co všechno by dělaly za mne nepotřebuji ani nechci. Užijte si hezký a zdravý večer :-K:-K:-K a díky za zprávu.

Teď před chvilkou jsme nakrojili a mně i manželovi velmi chutná. Dala jsem tu žito-pšeničnou jemnou mouku 220 g +100 g hladkou T 650 a je to výborná kombinace. Určitě nepeču naposled. Chlebík ke všemu a čerstvý. Kmín jsem dala celý. Obávám se, že z pekárny by nebyl tak dobrý, jako z trouby!

Veronika.Hrozna: Děkuji i za komenmtář a jsem ráda, že se povedl upéct, ono je jedno v čem , já také tyto skleněné zapékací mísy používám běžně jen jsem tentokrát zkusila jiný tvar - už jsem zkusila i v topinkovači opéct plátky a je to výborné (třeba k vajíčkům<3):-K:-K:-K

Marie Svarcova: Chlebík se povedl, dodržela jsem vše, dle receptu. Ještě musím nakrojit a ochutnat. :-D Šoupla jsem do toho půl lžíce toho kvásku ze sáčku , od Etkéra , (Oetkera), no a pekla jsem přesně 40 minut. Posledních pár minut 10-12 se to musí hlídat, mě to peče víc svrchu, takže hlídám, jako ostříž, ať to není na uhel! ;-) Konečně se mi nějaký povedl! Teď se chladí, tak jsem využila příležitost, když se nemůže bránit a pořídila pár foteček! :-D:-D:-D
Je fajn, že si dala fotku v čem to pečeš, nemám takový plech, tak jsem objevila tuhle jenskou a vrazila to tam!:yes:

Veronika.Hrozna: Jééé <3 moc děkuji za fotky , vypadá velmi dobře tak ať i chutná :-K Krásný den :-)

Veronika.Hrozna: kombinovanou ! :-D žitnou s pšeničnou bych viděla jako nejlepší , pokud le hodně tmavá tak ubrat trošku a nahradit bíloupšeničnou ale záleží jak chceš mít ten chléb tmavý, :-K ať se povede. Ty misky jsou na kynutí ideální mám různé velikosti podle toho z kolika mouky dělám těsto , na málo těsta je lepší menší, aby tam nebylo moc zbytečného vzduchu. :-):-K

Marie Svarcova: Mám čistou žitnou jemně mletou a kombinovanou žitnou a pšeničnou spolu. Kterou ? Teď jsem koukla všechny fotky , jak vylezlo těsto z misky.....:-D:-D:-D

magdalenka: :-K moc děkuji, opravila jsem - to je tak , když něco dělám automaticky a pak mi to vůbec nedojde. Hezké a zdrasvé dny vám všem :-K

Marie Svarcova: z postupu ti vypadlo drozdie. Pekny den!

Veronika.Hrozna: Verunko dá se udělat jen ze samotné hladké - váha celkem, nebo přímo z chlebové, nebo namíchané podle svých zásob atd. není to podstatné ale já mám raději něco přimíchat, aby to nebyla jen bílá mouka. Letos jsem zkoušela všechno možné i nemožné, když se nemohlo moc ven tak jsem pekla různé chleby a rohlíky. Tento jsem schválně udělala ve formě, je moc dobrý jemný a lehký, jsem zvědavá když bude pár dní jestli půjde do topinkovače. Vydrží mi celý týden když teď ke mně nikdo nejezdí . :-K Přeji superzdravé a slunné dny :-K

Marie Svarcova: Musí být spaldova mouka ? Nedá se nahradit ?

JanaDorazinova: :-K Děkuji a přeji krásný superzdravý den i všechny další :-K

:yes::yes::yes: Super! :yes:

Tématické fráze:
malý chleba recept, malý chléb recept, recept na dobry domaci chleb, domácí žitný chléb recept droždí

Suroviny:
mouka hladká, mouka špaldová hrubá, mouka žitná, sůl, kmín drcený, olej, med, voda, podmáslí, droždí, vejce

Přidat fotografie receptu