Domácí pampeliškový med
Pampeliškový med má v naší kuchyni už také jistou pozici. Vždy na jaře, jakmile jsou k květu, je to čas na přípravu medu. Kvítky stačí povařit, nechat vyluhovat a poté scedit. Výslednou šťávu doplníme cukrem a varem dovedeme k barvě a konzistenci medu.
Suroviny pro 1 dávka
6 středně velkých sklenic
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 34 003 kJ / 8 127 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 2,52 g |
Tuky | 1,44 g |
Vláknina | 8,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 24 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2 021,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Pampelišky lehce propláchneme.
Krok 2: Dáme do většího hrnce, přidáme i s kůrou na kolečka nakrájené vypeckované, důkladně omyté citrony, zalijeme 2 l vody a dáme na 30 minut vařit.
Krok 3: Povařené pampelišky necháme 24 hod při pokojové teplotě vyluhovat.
Krok 4: Druhý den scedíme přes plátno a vymačkáme zbylou šťávu.
Krok 5: Přidáme 2 kg cukru a vaříme na mírném ohni cca 2 hodiny.
Krok 6: Správnou hustotu medu zkoušíme tak, že kápneme na talířek a po vystydnutí zjistíme konzistenci.
Krok 7: Čím déle med vaříme, tím je hustější.
Krok 8: Poté vařící med plníme do zavařovacích sklenic, otřeme je do čista, důkladně zavíčkujeme a necháme dnem vzhůru vystydnout.
Zveřejněno 23. 4. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí pampeliškový med
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qzQ0
Moje poznámka
Domácí pampeliškový med
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/qzQ0
Nejnovější recepty
Kuřecí polévka s pórkem
Přidáno před 14 hodinami
Žampiony se zeleninou pečené v pečence
Přidáno před 20 hodinami
Sezamové sušenky
Přidáno před 22 hodinami
Ředkvičky naložené v jablečném octu
Přidáno před 22 hodinami
Hrnkové řezy s tvarohem a marmeládou
Přidáno 31. 3. 2025 06:01
Kapustičky s mandlemi a krustou z parmazánu
Přidáno 30. 3. 2025 16:22
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krkovička z trouby
lunav1 před 1 hodinou
Bramborové špecle
ZboSy před 2 hodinami
Boloňská omáčka
Moanka před 2 hodinami
Asijský pikantní zelný salát
Sahula před 12 hodinami
Kuřecí na pepři a slanině
Janet.P před 13 hodinami
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
Milanito před 14 hodinami
Obalovaný gothaj
radekfiala před 15 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
83spacir před 16 hodinami
Andělsky nadýchaný perník
TherreSka před 16 hodinami
Knedlíky houskové - postup při výrobě - tvarování
Fitulka před 16 hodinami
Suroviny:
květy pampelišek,
citron,
voda,
cukr krystal
Komentáře