Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bílý chléb se starým těstem - old dough, pâte fermentée

Pečivo si sice můžeme koupit v kterékoliv prodejně s potravinami, ale když jednou vyzkoušíte upéct domácí chléb, jiný už chtít nebudete. Vyzkoušejte recept na chléb ze starého těsta, které můžete mít lednici skoro týden a dle potřeby z něj odebírat.

Hodnocení receptu je 4,4 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Náročný

Doba přípravy 230 min Doba přípravy: 180 min Doba tepelné úpravy: 50 min

230 min (180 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 620 kJ /
1 821 kcal
Bílkoviny59,00 g
Tuky10,10 g
Vláknina15,80 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,41 g
Sůl16,00 g
Sacharidy365,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Asi hodinu pred miesením z chladničky vyberieme staré cesto. Krok 2: Vo vode rozpustíme droždie, pridáme všetky suroviny, natrhané kúsky starého cesta a vymiesime cesto. Krok 3: Cesto dáme kysnúť. Zhruba po polhodine ho premiesime. Počkáme, kým zdvojnásobí objem. Krok 4: Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú podložku, vyformujeme bochník a dáme do pomúčenej ošatky. Znovu necháme kysnúť . Krok 5: Rúru vyhrejeme aj s plechom na 250 °C. Chlieb vyklopíme na fóliu, ktorú sme dali na rozpálený plech, rúru zaparíme a pečieme 15 minút, potom teplotu znížime na 200 °C a pečiem ešte cca 35 minút. Krok 6: Dnes som vykysnuté sformované cesto dala kysnúť rovno na fóliu v oválnej mise, odkiaľ som narezaný bochník aj s fóliu preniesla na rozpálený plech.

TIP: Oblíbené recepty na domácí chléb

Zveřejněno 29. 4. 2020

Poznámka autora magdalenka

Staré těsto:

500 g chlebové mouky

300 g vody

10 g čerstvého droždí

špetka soli

Príprava: Spracujeme múku, vodu, droždie, štipku soli a necháme v teple stáť cca 1 hodinu. Potom ho prepracujeme a uložíme v uzavretej nádobe do chladničky a podľa potreby použijeme 3-5 dní. Pred použitím do cesta ho necháme cca hodinku v teple postáť.

Staré cesto - old dough, pâte fermentée patrí k prefermentom, jeho používanie som sa naučila od Cathleen - https://www.toprecepty.cz/recept/46009-stare-testo...

Pečivo s ním je proste "inakšie".

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bílý chléb se starým těstem - old dough, pâte fermentée

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yL9E

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bílý chléb se starým těstem - old dough, pâte fermentée

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yL9E

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
voda, droždí čerstvé, sůl, ocet, mouka chlebová pšeničná

Přidat fotografie receptu