Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slanky - žemle ke guláši (starý recept)

Hodnocení receptu je 5,0 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny

Porce: podle velikosti -já měla 16 ks

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 312 kJ /
2 465 kcal
Bílkoviny58,53 g
Tuky79,93 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 136 mg
Sodík 7 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy370,32 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Ze čtvrt litru mléka, kostky droždí a lžičky cukru připravíme kvásek a necháme vykynout v zadělávací míse. Přidáme teplé (ne horké) rozpuštěného sádlo, 40 g rozpuštěného másla, sůl a vařečkou vypracujeme v míse těsto. Současně přidáváme 500 g hladké mouky. Někdy musíme přidat ještě trochu vlažného mléka, těsto by mělo být hodně vláčné, ale po zpracování se nesmí lepit. Krok 2: Pak těsto vyklopíme na vál a rukama zpracováváme tak dlouho, až přestane lepit. Necháme asi hodinu kynout, pak pomocí lžíce vytváříme žemle uprostřed s "bříškem".
Necháme opět asi hodinu kynout, poté potřeme rozšlehaným vejcem (já potírala jen mlékem), posypeme solí, kmínem, mákem nebo semínky (podle chuti) a upečeme v horké troubě. Krok 3: Zadělávám v domácí pekárně (v pořadí tekuté, sypké a nahoru droždí posypané cukrem). Neměla jsem čerstvé droždí, sušeného droždí jsem dala 2 nepříliš vrchovaté lžičky, což odpovídá odhadem těm 42 g čerstvého droždí. Kdo nemá pekárnu, zadělá v robotu nebo ručně, jak bylo popsáno výše.
Pečeme na 180º C cca 15-20 minut, podle toho, jak peče trouba. Příště je zkusím upéct ještě o chvilku déle, aby byly tmavší.

Zveřejněno 2. 5. 2020

Poznámka autorky MamlajdaD

Je to velice chutné a nadýchané pečivo, které se dříve podávalo ke guláši i studeným nářezům. Starší recept, mírně upravený. Bohužel už nevím, odkud jsem recept opsala.

Pokud je chcete uchovat ke guláši, upečte je tajně a schovejte je před rodinou, jinak vám to snědí než bys řekl švec! Jsou opravdu chutné, podobné, ale přesto trochu jiné, nežli housky či rohlíky. Pekla jsem večer a nechala do druhého dne na plechu pod utěrkou (tedy ty, které jsem nesnědla ještě teplé) a druhý den byly stále hebké a nadýchané.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slanky - žemle ke guláši (starý recept)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/90gB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Slanky - žemle ke guláši (starý recept)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/90gB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

MamlajdaD: Diky, ja tady mam prave zbytek sadla (samozrejme domaciho, ze) a protoze mi prave odesla vaha, libi se mi, ze to tak nejak mohu odhadnout vse. Hezky vecer i tobe a dekuji za paradni inspiraci na nas zitrejsi obed.

bohynovka: ještě maličkost - ty 3 PL sádla je cca 45 g , vyhledala jsem si ty míry a váhy na netu. ;-) Ahoj!:-K

bohynovka: Tak to mám radost, že se ti receptík hodí, doufám, že se zadaří. ;-):yes::-K Já jsem je dělala poprvé a byla jsem z nich unešená, jedla jsem je ještě teplé. Musela jsem se krotit, abych snědla "jenom" čtyři, ale na noc jsem musela! :-D Tady v tom receptu je víc tuku a víc droždí, tím jsou žemličky trochu odlišné, ale hlavně negumovatí a netvrdnou. ;-):-8 Budu ráda, když vám doma zachutnají. Přeji hodně zdraví a víkendové pohody!:-K:-K:-K

Tak to mi prislo ted do noty. Mam tu na zitra hovezi na gulas a chci udelat nejakou netradicni prilohu. Pecivo pecu tedy bezne, ale ne nejake specialni ke gulasku.

Suroviny:
cukr, sádlo, máslo, sůl, mouka hladká

Přidat fotografie receptu