Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuře s houbami po chalupářsku

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Snadný

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 558 kJ /
850 kcal
Bílkoviny17,07 g
Tuky64,12 g
Vláknina21,76 g
Cholesterol 200 mg
Sodík 111 mg
Sůl0,20 g
Sacharidy42,35 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné kuře opláchneme, osušíme a rozčtvrtíme. Osolíme, opepříme a na másle po všech stranách asi 10 minut opékáme (nejlépe ve větší hluboké pánvi, kde pak celé jídlo i uvaříme, záleží na počtu porcí). Krok 2: Pak maso na chvíli vyjmeme z pánve, přidáme jemně usekanou cibuli a nadrobno pokrájený česnek. Lehce osmahneme, přidáme nakrájené houby (pokud použijeme žampiony či hlívu, můžeme pro houbovější chuť přidat i houbový prášek, pokud ho máme), chvilku podusíme a podlijeme vývarem, vrátíme kuřecí díly, a přikryté dusíme asi půl hodiny. Krok 3: Měkké maso vyndáme, přilijeme smetanu (stačí i jen 12%) s rozmíchanou moukou a povaříme. Během prováření dochutíme několika kapkami citr. šťávy nebo bílým vínem, a navíc můžeme přidat sekanou petrželku. Maso v omáčce prohřejeme a podáváme s vařenými brambory, noky, rýží, nebo i lehkým knedlíkem, já jsem podávala s rychlými knedlíky z prášku (odkaz v ponámce), ale vhodný je třeba i knedlík karlovarský.

Zveřejněno 17. 5. 2020

Poznámka autorky MamlajdaD

https://www.toprecepty.cz/recept/1366-houskove-kne...

Recept je ze starého čísla časopisu Vlasta. Upraveno.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuře s houbami po chalupářsku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M3KQ

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuře s houbami po chalupářsku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/M3KQ

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (3)

casino: Určitě je to tak, jak píšete. Ono to opékání předem je myslím spíš takový zažitý zvyk, který se dělá v domnění, že se maso zatáhne a bude šťavnatější. ;-) Ale třeba konkrétně stehno na všech místech neopečeme, ani kdyby jsme se rozkrájeli, jak se říká. Je to asi opravdu jen takový zvyk, který znovu a znovu opakujeme. ;-):-8 Ale i kdyby se podařilo maso na plátky či jiné díly nějakým způsobem opravdu zatáhnout, tak by tím asi utrpěla chuť sosu nebo omáčky. :-8 No, ale stejně zůstanu u svojí rutiny a budu opékat. ;-):-D Děkuji za zajímavý komentář a zdravím! :-K:-K:-K

Zkusil jsem půlku syrového masa (horní kuřecí stehna) připravit podle receptu - 10 minut opékání (dělávám něco podobného a maso je po této době hotové https://www.labuznik.cz/recept/kure-po-mlynarsku/
Druhou polovinu syrového masa jsem posléze přidal k opečenému masu a společně dusil
Po půlhodině jsem to předem opékané maso vyndal z pánve a původně syrové maso jsem dusil ještě dalších deset minut (obojí maso bylo tedy tepelně opracováno 40 minut)
Hotové jídlo se žampiony bylo vynikající, ale avšak mizivý rozdíl v chuti různě upraveného masa jsem poznal jenom já
A proč jsem to dělal?
No zajímalo mě, jestli to opékání před dušením má nějaký praktický význam ;-)

:-KMoc hezký recept. Vařím poměrně často, ale zde používám zásadně žampiony pro svoji specifickou chuť. Jinak žampiony nemusím. S knedlíkem je to fakt lahodné jídlo:yes::yes:

Suroviny:
kuře, máslo, cibule, česnek, voda, houby čerstvé, smetana sladká, mouka hladká, sůl, pepř, šťáva citronová, petrželka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu