Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obyčejný guláš - z babiččiných receptů

Hodnocení receptu je 4,5 (17×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 524 kJ /
1 559 kcal
Bílkoviny212,50 g
Tuky60,54 g
Vláknina12,55 g
Cholesterol 507 mg
Sodík 4,01 g
Sůl10,00 g
Sacharidy36,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné, omyté a osušené maso nakrájíme na kostky 3-4 cm velké, cibuli nasekáme nahrubo. V hluboké pánvi rozpustíme sádlo, přidáme olej - spojení více druhů tuku dodá lepší chuť. Na tuku osmažíme dohněda cibuli, nejprve nemícháme moc často, ale když začne tmavnout, dáváme pozor, aby se nepřipálila, (byla by hořká). Krok 2: Zapneme troubu na 170° C (spodek/vrch) a rošt dáme do spodní části. K osmažené cibuli přilijeme trošku vývaru (nebo vody) a promícháme, aby na dně nebylo nic přichyceného a cibule změkla. Když se tekutina odpaří a zbude tuk, vložíme maso a orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Přidáme kmín, sůl, pepř, papriku (v tuku udělá barvu), promícháme a podlijeme vývarem. Vše přendáme do nádoby, určené do trouby a přiklopené dusíme/pečeme cca 90 minut. Krok 3: Zkusíme, jestli je maso měkké a podle potřeby ještě necháme dusit. Když je hotové dle našich představ, přidáme prolisovaný česnek, promnutou majoránku a necháme odkryté provařit, aby guláš nezkysl.
Podle tohoto receptu dělám guláš hodně let, má krásnou barvu a není potřeba ničím zahustit. Krok 4: Nejraději ho máme s čerstvým chlebem, posypaný čerstvou cibulí a dle chuti i nasekanou papričkou (tu babička nedávala). Hodí se k němu i těstoviny, nebo knedlíky.

TIP: Jak uvařit výborný guláš

Zveřejněno 25. 5. 2020

Poznámka autorky Marie Svarcova

Babička byla z řeznické rodiny a uměla dobře vařit. O guláši říkala - dej stejnou hromádku cibule jako masa, udělej ji na sádle s olejem hezky hnědou, nedělej malé množství, raději víc než míň, papriku vždy do tuku a dej mu čas - hezky pomalu a hlavně žádnou mouku a na papiňák zapomeň.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Obyčejný guláš - z babiččiných receptů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rA5k

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Obyčejný guláš - z babiččiných receptů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rA5k

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (33)

Veronika.Hrozna: :-) Děkuji za komentář, přeji hezký zbytek večera a krásné dny příští :-K

Marie Svarcova: A vůbec nejhorší je to, když sklame osvědčený autor receptů a něco se od něj prostě nezdaří a nechutná.

casino: Já dávám do srnčího guláše vývar ze srnčích odřezků a kostí, to se nesmí? A taky si myslím, že guláš z divočiny je na druhý den lepší. ;-( No!;-(

casino: :-D děkuji za obsáhlý komentář, :-) tedy musím se přiznat, že dnes jsem čekala Váš komentář u jiného receptu - tady už jste jeden dal. Nevadí, vždy se ráda pobavím Byla by nuda, kdyby vařili všichni stejně a mělo všechno stejnou chuť a jak se říká 100 lidí =100 chutí a podle mne je to dobře. Mně třeba nechutnala ta Vaše polévka ze špeku ale pokud chutnala celé Vaší rodině pak je to v pořádku, Tak je to se vším a nepřísluší mi to kritizovat, je tu hodně dobrých receptů ale také dost těch, které bych ani ochutnat nechtěla a také najdou své příznovce. :-K Přeji krásný večer a hodně zdraví celé rodině

"Obyčejný guláš - z babiččiných receptů"
Naváži na svůj předešlý komentář:
Pokud babička opravdu dávala do HOVĚZÍHO guláše hovězí vývar, pak:
a) vyvařovala u nějakého nelakotného Trautenberka :-)
b) ááá nééébo by se rcp měl jmenovat "NEobyčejný guláš - z babiččiných receptů" :-K
***
zdánlivě OT
V rcp NENÍ :yes::yes::yes: obvykle citovaná mantra, že guláš je nejlepší po odležení...
Říkají to všichni...
...ale na druhý den nepoznám, zda je guláš lepšejší než byl včéééra:-D
No a abych vařil čerstvý guláš jen proto abych ho porovnal s tím včerejším, tak k tomu se, i při své pošetilosti, ne a ne odhodlat ;-):-):-K

kofola: :-) moc děkuji a přeji krásný den a hodně zdraví :-K

Prostě ňamka :yes::-K

casino: neviem, o ktorej kolegyni je reč, samozrejme, že ja dávam do sladkých jedál štipku soli, ale napr. aj do krupičnej kaše. U nás sa to vždy tak robilo...:-Q

casino: no jo zvyk je zvyk - vody tam dám jen lžíci, abych neměla ke dnu nic přichyceného, voda se odpaří na tuk. Nikomu přece nenutím to tak dělat - aneb každý jak je zvyklý. :-K Díky za komentář a hezký zbytek dne :-) PS také dávám do sladkých jídel špetku soli <3 také je to zvyk , co jsem se v mládí naučila už stará těžko předělám;-) ale možná zapomenu.

casino: Nevím, jestli jde o zvyk, který se nás drží jako železná košile, nebo o chytrou vychytávku. Už léta vařím kuře na paprice či spíše kuřecí perkelt podle TV paprika: Na osmaženou cibuli se přihodí nakrájená paprika a rajče, zasmahne se, přidá se sypká paprika a vše se podlije trochu vodou, která se nechá vyvařit. To se opakuje ještě dvakrát - pak se do směsi přidá rozporcované kuře a nechá se dusit. Výsledná šťáva se rozmixuje a zahustí hustou kysanou smetanou (bez mouky !) Omáčka je výborná, ale zda je to tou vychytávkou, která se velmi podobá té magdalenčině gulášové, nevím. ;-)

Marie Svarcova: magdalenka:
No, zvyk je železná košile, že :-K
Tak jako se u nás dává do sladkých těst špetka soli, tak pro kolegyni z poza Moravy je to nepřijatelné, neb u nich se to nikdy nedělalo... :-)
Píšete: "K osmažené cibuli přilijeme trošku vývaru (nebo vody)..."
A proč?
Konkrétně u guláše když k dozlatova usmažené cibuli přidám na kostky pokrájené maso, tak toto po chvilce pustí dostatek šťávy (tedy jako bych přilil vodu), po povolení přípečků a odpaření až na tuk přidávám (po přidání papriky) po troškách další tekutinu a dusím a dusím :-)
Ve finále je cibule tak jako tak "na máčku" (jak se u nás říká) ;-)

rihana: OK :-):-K

Marie Svarcová: úplně se vším souhlasím, kachnu, husu, krůtu peču na 100 st třeba přes noc, ale vše ostatní fofrem v papiňáku. Už se bez něho neobejdu. I brambory v něm vařím a rýže z papiňáku podle mne nemá konkurenci. Návod jsem našla někde tady na topkách.

magdalenka: :yes ::-) hezký den :-K

Mám pomalý hrniec, už druhý a rada používam, hlavne na vývary. Ale guláš robím radšej v obyčajnom hrnci pekne pomaly na elektrickom sporáku. Už kvôli tej cibuli, ktorú dusím veľmi dlho a potom by som ju musela do PH prekladať.
Papiňáky som mala tiež dva (prvý bol "kukta" donesený z Maďarska). Kedysi, keď boli deti malé, som používala často. Ale som sa ich zriekla, boli asi z hliníka, vyhodila som, zaberali miesto v špajzi.

Eja57: :yes::-K přesně tak :-) Hezký den

rihana: já vůbec nemám pomalý hrnec, jen to pomalu peču (i ptáčky, svíčkovou, kachnu atd.). Mám nádobí Ultra Pro ale než jsem si ho koupila stačil obyčejný dvoj-pekáč nebo kastrol s víkem. To je podobné jako vývar - hovězí nechám "táhnout" klidně 6 i více hodin a chuť s vývarem z papiňáku se nedá srovnat. :-):-K hezký den

rihana: na tento recept fakt trouba a hooodně pomalu
Jinak pomalý hrnec :yes: mám a :yes:, doporučuji.
Guláš z Papinova hrnce je prostě rychlovka, nedá se chuťově srovnat...já tedy vůbec papiňák nee, kdysi dávno skončil v popelnici....

Marie Švarcová: už dlouho uvažuji o zakoupení toho pomalého hrnce a jak píšete, asi na tom něco bude.

magdalenka: děkuji za komentář a přeji hezký den :-):-K

Dajda: :-):-K díky

Marie Svarcova: ako popisuješ to prevarenie usmaženej cibule až do odparenia vody, tak som si spomenula na vychytávku, naučila ma ju nie babička (nezažila som ani jednu), ale staršia sestra. Na tuku osmažím cibuľu, podlejem trochou horúcej vody, len aby bola zaliata cibuľa, robím to na sporáku. A necháme prevariť, odpariť, strážim. Celkovo trikrát, vždy aby sa voda odparila, úplne na tuk, až potom mäso atď. Kedy ako sa ponáhľam, niekedy dvakrát. V podstate je to princíp ako od tvojej babičky, len to opakujeme viackrát. Pekný deň!

Marie Svarcova: Naprosto s Vámi souhlasím, co se týká masa připravovaného v papiňáku. Maso v papiňáku se sice uvaří rychle do měkka a skoro se rozpadne, ale na takové zvláštní provázky ….. není to ono!

rihana: Díky za komentář :-), rozdíl chuti masa dělaného pomalu a v papiňáku je nesrovnatelná ale když opravdu není čas nedá se nic dělat. Kdysi jsem četla, že Guláš vymysleli maďarští pastevci (původně jako polévku) vařili v kotlíku celý den, když se zaběhla ovce a oheň vyhasl, rozdělali nový a tak dokola a uvařili nejskvělejší guláš..,. pak ale přišel pan Papin a všechnu tu krásu zkazil . :-)je to jen takové povídání pro usmání , nic ve zlém. :-K Hezký den

Majkaa: souhlasím, také jsem to dělávala, když jsem vařila pro hodně lidí a bylo potřeba víc omáčky, to je takový ten "klepší hospodský" , pak je dobré ten chléb předem namočit.:-) Díky za komentář, hezký den :-K

Také trochu zahustím chlebem, mám ráda tu chuť. Jen se nedokážu vzdát papiňáku, jelikož je to rychlovka a myslím, že se tím chuť masa nijak neovlivní.

Cibule opravdu gulášek dobře zahustí, ale já k tomuto účelu mám ve sklenici s víčkem nastouhaný starý dobře proschlý chleba, kdyby potřeboval ještě zahustit;-)

Eja57: no o tom to je - čím víc tím je lepší a ohřívaný nejlepší , ale ty hospodské jsou kvůli množství omáčky zahušťované (většinou chlebem ale někdy to dělají i moukou a to já nerada) :-) díky za komentář :-K

To je Guláš..s velkým G:yes::yes::yes:
Dělám prakticky úplně stejně, včetně poměru maso/cibule a dušení v troubě.
( Jen pro pobavení - dělala jsem před lety guláš pro velkou společnost - z pěti kila masa - ještě teď když si na to krájení vzpomenu tak mě bolí ruce.., ale byl to jednoznačně nejlepší guláš, jaký jsem kdy uvařila...takže docela věřím tomu, že jedno z tajemství dobrého hospodského guláše je právě to množství....prostě kotel....)

bohynovka: <3 určitě si pochutnáte , dejte vědět a mějte se super i zdravě :-K

Suroviny:
kližka hovězí, sádlo, olej, cibule, paprika sušená sladká, kmín drcený, sůl, pepř, vývar hovězí, česnek, majoránka, cibule

Přidat fotografie receptu