Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rohlíky tety Věrky

Hodnocení receptu je 4,5 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.alois jan.alois

Náročný

Doba přípravy 25 min Doba přípravy: 25 min

25 min (25 min příprava)

Suroviny

Porce: 12 ks

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 826 kJ /
2 587 kcal
Bílkoviny75,43 g
Tuky56,46 g
Vláknina19,00 g
Cholesterol 295 mg
Sodík 6,51 g
Sůl16,21 g
Sacharidy434,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: A už hopsá treperenda okolo a kváká: Dědo, dědo, teta Věra, ta co má Krištofína a Matějíčka, víš přece, jak za ní jezdíme. To víš, ty drndo, že vím, když to je mamky sestra a jsou to moje holky. Tak dědo, tak ta teta umí rohlíky. A ty je taky umíš? A tedˇ babo raď. Když řeknu že ne, abych měl klid, tak u toho dítěte ztratím respekt, a když řeknu, že ano, tak mne pečení nemine.
A jdeme do toho. Dědo, já budu pracovat s tebou, tak dej mouku do mísy (od robota) všechnu a taky sůl. Udělej dolík a přidej kvasnice, jé, dědo, já jsem je nechtíc rozdrobila. To nevadí, to se má. A teď tam nasypej cukr a nalij trochu teplé vody. A to sádlo taky. Necháme kvasnice vzejít a poté dolijeme zbytek vody. Dědo, už to můžu zapnout? Jasně, na dvojku. A já jsem tvoje pomocnice, brebentila, Vojta je línej, ten by to neuměl vidˇ? Třeba by to uměl, když byl malej, to jsem ještě nebyla naroděná. Ne, to jsi ještě nebyla, tak se mnou taky vařil. A co vařil? zněla otázka. No řízky. Řízky, ty umím, to je lehký, to jsem přece uměla už jako čtyřletá nebo tak. A jak řeč šla, tak robot splnil svou funkci a umíchal hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a dáme do trouby, ohřáté na 45 stupňů. Asi za 45 až 55 minut je vykynuto. Krok 2: Dědo, už je to nafouklý, už to je. Vyndám těsto na pracovní desku, vezmu váhu a už je tu: Dědo, to umím, řekni číslo. Musí tam být osmička a nula říkám. Já jsem sice prvňák, praví rozumbrada, ale Vojta mě naučil i jiný čísla. To je dědo osmdesát, to já vím. A tak se váží a rozděluje. Děda mezitím koulí těsto, vše přikryje a nechá asi deset minut kynout. Rozválet do trojúhelníku a smotat rohlík. No, nějak nám to nejde a nejde. Tak děda moudře rozhodl: Budou housky. Tak jo, Verunka válí hady, děda motá a motá, až je hotovo. Dá na plech s pečícím papírem, kdo počká deset minut, neprohloupí . Potřít vejcem a šup do trouby. Já peču na 180°C deset minut, zkontroluji a když je třeba, tak dopeču. Hotové vyndáme z trouby a je-li to možné, necháme zchladnout, ale víte, jak to je, stejně jako s domácími buchtami. Už má v každé ruce jednu a ječí: Mamíííííí, housky, mamíííííí, housky. Dvanáct z krámu je dost na celý den, ale z trouby jsou za chvilku pryč. Krok 3: Příště jich budete dělat z jeden a půl dávky a asi bude zase málo.

Zveřejněno 31. 5. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rohlíky tety Věrky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O3oB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Rohlíky tety Věrky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/O3oB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

jan.alois: moje dcera, maminka kluků, tomu říká " řízené šrámy". Někdy mě to i trochu bolí, ale souhlasím, že malá bolístka pod dohledem je lepší než větší bez dozoru.;-)

hospodyne: u nás je stolička taky používána . A dědo když sem se trochu řízla to se stává vidˇ to ale nebolí . Ale jako čtyřletá to bych bulela. ČTYŘLETÁ to je magická hranice vše co je nad to už je velká. :-D

:-K:-Kjako u nás. Akorát, že já mám po boku dva, minulý týden jim bylo pět a šest. Motají se u vaření a pečení, sotva se naučili stát. Děda jim udělal k lince pevné stoličky. Jsou už velmi zruční, vědí, že se nesmí strkat, protože to by pomáhání rychle vzalo konec. A ty řeči typu: maminka mi dovolí krájet cibuli, slaninu, rajčata...A maminka říká, že když se řízneme, aspoň budeme opatrnější... No, to mě vždycky děsně uklidní:-D:-D:-D

Suroviny:
sádlo, voda, droždí čerstvé, mouka polohrubá, mouka hladká, cukr, sůl, vejce

Přidat fotografie receptu