Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brasírovaný hovězí krk (aneb i mistr kuchař se splete)

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.alois jan.alois

Náročný

Doba přípravy 200 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 180 min

200 min (20 min příprava + 180 min tepelná úprava)

Suroviny pro 10

10

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 166 kJ /
5 059 kcal
Bílkoviny334,26 g
Tuky400,54 g
Vláknina3,34 g
Cholesterol 675 mg
Sodík 3,20 g
Sůl7,30 g
Sacharidy28,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer děda vyndal krkovičku z mrazáku a naše maminka povídá: Co bude dobrého? Udělám steaky a opeču brambor. Zítra budu líný. A tak se stalo, že ráno děda zjistil, že vyndal krkovičku, ale hovězí.
Á, to jsem nechtěl, ale co... A oznámil našemu taťkovi: Hele, dneska bude k obědu jen polévka, když se mi to nepovede, protože jsem vyndal špatné maso.

Vezmi ten krk hovězí a nakrájej na kusy podle toho, jak se dělí i s tím tukem. Osol ho. Krok 2: Potom nasekej cibulku na drobno a nadrť česnek, dej do misky a přidej vše tekuté. A ten krk v tom pěkně vykoupej. Když nebudeš línej, tak to udělej večer. Krok 3: Ráno vezmi ohnivzdornou misku nebo kastrol s poklicí a vše tam přesuň i se zbytkem marinády. Vlož do trouby vyhřáté na 130 stupňů a nech to tam tři a půl hodiny. Krok 4: Zkus, jestli se to skoro rozpadá. Jak? Vezmi mezi prsty kousek masa a zmáčkni. Když je to hodně měkké a pustilo to šťávu, tak je to OK. Jinak tomu dopřej ještě půl až tři čtvrti hodinky. A je hotovo. Krok 5: Já uvařil nové brambory, opekl na sádle s troškou sladké papriky, solí, pepřem a pažitka tomu dala korunu. I když jsem si myslel, že to sežerou slepice, ale opak byl pravdou. Dobrota nesmírná a náš tatínek prohlásil: Dědo, nikdy jsem lepší hovězí nejedl. A dokonce i zbylo a druhý den. To si nedokážete představit, to bylo prostě žrádlo pro horních deset tisíc, ale my jim ho slupli a už se všichni těšíme na opakování.

Zveřejněno 13. 6. 2020

Poznámka autora jan.alois

Přílohy i jiné, možná rýže, hranolky, určitě nevynechat zeleninu. Ale ty opékané brambory s pažitkou a přelité šťávou z masa byly top.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brasírovaný hovězí krk (aneb i mistr kuchař se splete)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4MPk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brasírovaný hovězí krk (aneb i mistr kuchař se splete)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4MPk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

edimei: Je to dělám přesně jako ta babička a vlastně Brasírovaný = pomalu pečený pod pokličkou bylo použito proto ,aby recept měl jiný a přesto stejný název než je tu asi stokrát uvedeno. Moje babička měla kachláče a za nimi pec a a tam pekla maso kolikrát i pro sousedy na oslavu. A to byla dobrota. :-K:yes: Já i dnes ,když vařím někde v restauraci tak dělám tzv noční guláš a to pak strávníci nechápou .

Moje babička, pokud měla větší pečení, dávala maso večer do trouby a ráno jen dotahovala a dochucovala. Bylo to pro ni přirozené a ani nepotřebovala vznešený název. Já pokud mám delší pečení (husy kachny skopové a hovězí), tak ho nechávám na chladnější období. Navečer nachystám maso a šoupnu do trouby, pak zatopím v kachlových kamnech a topím tak do jedenácti, než jdu spát. Ráno jen sundám vršek pekáče a zase zavřu. Před poledne se všechno jen dohřeje a dochutí a je oběd. Přes horké léto, pokud není možno jinak, dokážete totéž, s trochou snahy na zhruba 120 až 150 °C , v elektrické troubě, ale není to ono. Má to ovšem, dvě obrovské vady . Pokud vám voní husa celou noc z trouby, slabší nebo hladoví jedinci , nemůžou spát. A vyndat ráno husu z trouby, odejít pracovat a vrátit se před polednem, je strašná forma mučení.

Eja57: já ty směsi koření taky nepoužívám mladí někdy na grilování. Ale jak je psáno i kuchař tak to vlastně bylo ze zoufalství :-D když kuchař nevěděl co s tím. ;-)

"Brasírovaný hovězí krk"
Hmmm...:-K
Právě před týdnem jsme měli hovězí krk jako svíčkovou...
Samozřejmě maso bylo v kuse :yes:
Pekl (či dusil?) jsem ho zadeklované při 110°C několik hodin v kuse
No, vlastně jsem krčisko brasíroval, že ;-)

a já, nešťastná, jsem si vyndala z mražáku na zítra jehněčí kýtu. Nu což, brasírovat budu, počítám, v úterý:-):-)
Jak píše Eja -běžné kupované směsi ani doma skoro nemám, ale tu sojovku v pondělí koupím!!

yanull: hlavní a nejdůležitější je vždy pod pokličkou

Pro neznalé, mezi něž se také řadím, jsem vyhledala, co je to brasírování.

Brasírování je metoda, která pracuje s pomalým, velmi vlhkým teplem, kdy se maso peče ve směsi tekutých (a někdy rovněž pevných) surovin a nechá se v ní pomalu táhnout několik hodin. ;-)

bohynovka: <3:yes:

Mne ti chudaci muzi vzdy kupovali sperky a drahe kabelky, ale kdyby jen tusili, ze stejny efekt by mel kopec sametove bramborove kase a pomaloucku peceneho hoveziho se stavou...<3

Eja57: Naše děti tedy vnoučata br,kaši milují ty by jí mohli i k rajský .A dědu sklerotika nenapadlo napsat br. kaši jako přílohu. Už vidím kolo kaše na talíři a v prostředku se vyvaluje kus hovězího v té šťávě. Učit se má člověk celý život a proto příště bude s kaší. A přitom líčka s ní dělám.:-D

Nemám ráda kupované kořenící směsi ani kombinaci sojovka a kečup....ale tohle bude táááák dobrý....nechci pozvat na Wagyu steak...chci tohle, s brkaší......:-K:-K:-K:yes:

Suroviny:
krk hovězí, sůl, vývar slepičí, česnek, kečup ostrý, omáčka sojová, koření krkovička s česnekem, olej

Přidat fotografie receptu