Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený srnčí hřbet

Na podzim v období lovecké sezony je k mání ta nejčerstvější zvěřina. Dopřejte si i vy výjimečný chuťový zážitek! Kromě toho, že je zvěřina zdravá, je navíc velmi chutná. Podle tohoto podrobného návodu jí zajisté snadno připravíte.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Středně náročný

Doba přípravy 260 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 240 min + 2 dny naložení masa

260 min (20 min příprava + 240 min tepelná úprava, + 2 dny naložení masa)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 223 kJ /
1 726 kcal
Bílkoviny206,24 g
Tuky69,98 g
Vláknina1,20 g
Cholesterol 462 mg
Sodík 783 mg
Sůl1,90 g
Sacharidy27,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme nádobu - např. plastovou krabičku s víkem - jen nepatrně větší, než je maso. Krok 2: V hmoždíři rozdrtíme jalovčinky a hřebíček, dáme spolu s citronovou šťávou do oleje a našleháme. Krok 3: Srnčí hřbet odblaníme, naložíme do olejové marinády. Necháme marinovat a křehnout nejméně 12 hodin i déle (klidně i dva dny). Abychom nemuseli použít velké množství oleje, otáčíme maso několikrát během marinování. Krok 4: Z kostí a ořezu uvaříme zvěřinový vývar. Krok 5: Naložené maso pak z nádobky vyjmeme, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Krok 6: Opečeme ho v pekáči na oleji s máslem, vložíme do trouby, podléváme vínem a pečeme zakryté (poklice, alobal) do změknutí masa. Doba pečení je různá, podle stáří zvěře. Během pečení častěji přeléváme výpekem a maso i otáčíme. Krok 7: Mezitím v kastrolu na plotně na trošce oleje osmahneme šalotku, na ní podusíme mrkev, podléváme vývarem a dusíme cca 20 minut. Krok 8: Rozmixujeme a pro hladkou omáčku ještě propasírujeme mrkev do vypečené šťávy, vmícháme smetanu a dochutíme. Maso vykostíme a naporcujeme. Krok 9: Podáváme s knedlíkem, nebo třeba s moučnými či krupicovými, nebo odpalovanými noky.

TIP: Zvěřina - zpracování a oblíbené recept

Zveřejněno 26. 6. 2020

Poznámka autorky MamlajdaD

Z hovězího masa:

Pokud nemáme přísun zvěřiny, můžeme pochoutku udělat i z hovězího masa a to tak, že hovězí maso nejdříve naložíme na 1-2 dny do koření na divočinu. Koření do masa vmasírujeme po všech stranách, potřeme (nejlépe rukou) troškou oleje a necháme marinovat v krabičce v lednici. Pak postupujeme podle receptu a přidáme olejovo-citronovou marinádu atd...Cibulku a mrkev (na zahuštění) jsem zalila vývarem z hovězích kostí. Použila jsem hovězí kližku, toho koření na divočinu jsem dala asi rovnou lžíci na cca 3/4 kg masa. Výsledek byl překvapivě chutný a maso, naložené 2 + 2 dny, bylo po pomalém pečení (4 hodiny při 130 º C) jako dort.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečený srnčí hřbet

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1Jvq

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečený srnčí hřbet

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1Jvq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

rihana: S tou vzácností - tak to jsme na tom stejně! :-( Já si šípkovou marnošku musím kupovat a ta "lepší", ve které jsou opravdu šípky, ta je pěkně drahá, ale zase to nepotřebuji moc často). No a protože je pro mne zvěřina takřka nedostupná, tak jsem zkusila udělat tohle jídlo z naloženého hovězího, a ono to docela vyšlo. Možná, že to taky zkusíš, já jsem si moc pochutnala. No není to sice úplně stejné, jako srnčí nebo jelení, ale chuť a vůni zvěřiny to opravdu má. Když jsem to pekla v troubě, nádherně voněl celý byt. Píši to proto, žes mi pochválila fotku, za což ti děkuji, udělala jsi mi opravdu radost! Ale je to - jak jsem psala v poznámce k receptu - jenom hovězí kližka. Recept není ani moc pracný, ani časově náročný na práci. Ale to čekání při nakládání a pak to pomalé pečení, to je dost zdlouhavé. Ale bez toho to nejde. ;-):-D Dík za prima popvídání a přeji hezký zbytek víkendu! :-K:-K:-K

To je pravda, je to jiný recept, jenže pro mne je zvěřina taková vzácnost, že většinou vždy použiju šípkovou marmeládu. Dělám si ji sama, takže ji mám dost. Fotka nádherná, hned bych si dala.

rihana: Děkuji za milý komentář! S tou šípkovou marmeládou je to sice už trochu jiný recept, ale určitě také moc dobrý! :yes:;-) Já dělám šípkovou malinko jinak a taky je dobrá. :-8 Dík, že jsi se podělila se svojí zkušeností, někdy možná zkusím podle tebe. :yes: Zdravím! :-K:-K:-K

Pěkné, já do toho většinou přidám skleničku šípkové marmelády a je z toho výborná šípková omáčka.

Eja57: "....( jen bych zvolila úplně obyč slunečnicový olej)":yes:
Čta suroviny a postup jsem si říkal totéž, tedy skoro totéž - nyní více než často používám chuťově bezpohlavní;-) řepkový olej:yes:
No domnívám se, že EVOO je uveden spíše z důvodu nějakým způsobem ozvláštnit běžný rcp :-8
Ááá nééébo se jiného oleje nedostávalo, že :-K

Eja57: Děkuji za milý komentář! :-D:-K Mám radost, ze se ti recept líbí. Přiznám se, že jsem tento starý recept zkoušela hlavně kvůli možnosti použití hovězího masa, protože nemám možnost zvěřinu koupit. :-( A to mi fakt vyšlo jako velice jedlé! ;-) No kdo má možnost uvařit ze srnčího, je nesporně ve výhodě. Jo, a ten olej, ten si většinou dá každý podle své chuti, jak uzná za vhodné, že jo. ;-):-8 Dík a moc zdravím! :-K:-K:-K

Krása nesmírná:yes: a skvěle napsaný recept.....( jen bych zvolila úplně obyč slunečnicový olej)
Mimochodem - "svíčková" ze srnčího je fakt "gastroporno", kdo nezkusil tak se šidí o úžasný zážitek....

Suroviny:
hřbet srnčí, olej olivový, šťáva citronová, jalovčinky, koření hřebíček, petrželka, sůl, pepř mletý, olej olivový, máslo, víno červené, vývar masový, cibule šalotka, mrkev, smetana zakysaná

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu