Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečený srnčí hřbet

Na podzim v období lovecké sezony je k mání ta nejčerstvější zvěřina. Dopřejte si i vy výjimečný chuťový zážitek! Kromě toho, že je zvěřina zdravá, je navíc velmi chutná. Podle tohoto podrobného návodu jí zajisté snadno připravíte.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

MamlajdaD MamlajdaD

Středně náročný

Doba přípravy 260 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 240 min + 2 dny naložení masa

260 min (20 min příprava + 240 min tepelná úprava, + 2 dny naložení masa)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie7 223 kJ /
1 726 kcal
Bílkoviny206,24 g
Tuky69,98 g
Vláknina1,20 g
Cholesterol 462 mg
Sodík 783 mg
Sůl1,90 g
Sacharidy27,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Připravíme nádobu - např. plastovou krabičku s víkem - jen nepatrně větší, než je maso. Krok 2: V hmoždíři rozdrtíme jalovčinky a hřebíček, dáme spolu s citronovou šťávou do oleje a našleháme. Krok 3: Srnčí hřbet odblaníme, naložíme do olejové marinády. Necháme marinovat a křehnout nejméně 12 hodin i déle (klidně i dva dny). Abychom nemuseli použít velké množství oleje, otáčíme maso několikrát během marinování. Krok 4: Z kostí a ořezu uvaříme zvěřinový vývar. Krok 5: Naložené maso pak z nádobky vyjmeme, osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem. Krok 6: Opečeme ho v pekáči na oleji s máslem, vložíme do trouby, podléváme vínem a pečeme zakryté (poklice, alobal) do změknutí masa. Doba pečení je různá, podle stáří zvěře. Během pečení častěji přeléváme výpekem a maso i otáčíme. Krok 7: Mezitím v kastrolu na plotně na trošce oleje osmahneme šalotku, na ní podusíme mrkev, podléváme vývarem a dusíme cca 20 minut. Krok 8: Rozmixujeme a pro hladkou omáčku ještě propasírujeme mrkev do vypečené šťávy, vmícháme smetanu a dochutíme. Maso vykostíme a naporcujeme. Krok 9: Podáváme s knedlíkem, nebo třeba s moučnými či krupicovými, nebo odpalovanými noky.

TIP: Zvěřina - zpracování a oblíbené recept

Zveřejněno 26. 6. 2020

Poznámka autorky MamlajdaD

Z hovězího masa:

Pokud nemáme přísun zvěřiny, můžeme pochoutku udělat i z hovězího masa a to tak, že hovězí maso nejdříve naložíme na 1-2 dny do koření na divočinu. Koření do masa vmasírujeme po všech stranách, potřeme (nejlépe rukou) troškou oleje a necháme marinovat v krabičce v lednici. Pak postupujeme podle receptu a přidáme olejovo-citronovou marinádu atd...Cibulku a mrkev (na zahuštění) jsem zalila vývarem z hovězích kostí. Použila jsem hovězí kližku, toho koření na divočinu jsem dala asi rovnou lžíci na cca 3/4 kg masa. Výsledek byl překvapivě chutný a maso, naložené 2 + 2 dny, bylo po pomalém pečení (4 hodiny při 130 º C) jako dort.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečený srnčí hřbet

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1Jvq

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pečený srnčí hřbet

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/1Jvq

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

rihana: S tou vzácností - tak to jsme na tom stejně! :-( Já si šípkovou marnošku musím kupovat a ta "lepší", ve které jsou opravdu šípky, ta je pěkně drahá, ale zase to nepotřebuji moc často). No a protože je pro mne zvěřina takřka nedostupná, tak jsem zkusila udělat tohle jídlo z naloženého hovězího, a ono to docela vyšlo. Možná, že to taky zkusíš, já jsem si moc pochutnala. No není to sice úplně stejné, jako srnčí nebo jelení, ale chuť a vůni zvěřiny to opravdu má. Když jsem to pekla v troubě, nádherně voněl celý byt. Píši to proto, žes mi pochválila fotku, za což ti děkuji, udělala jsi mi opravdu radost! Ale je to - jak jsem psala v poznámce k receptu - jenom hovězí kližka. Recept není ani moc pracný, ani časově náročný na práci. Ale to čekání při nakládání a pak to pomalé pečení, to je dost zdlouhavé. Ale bez toho to nejde. ;-):-D Dík za prima popvídání a přeji hezký zbytek víkendu! :-K:-K:-K

To je pravda, je to jiný recept, jenže pro mne je zvěřina taková vzácnost, že většinou vždy použiju šípkovou marmeládu. Dělám si ji sama, takže ji mám dost. Fotka nádherná, hned bych si dala.

rihana: Děkuji za milý komentář! S tou šípkovou marmeládou je to sice už trochu jiný recept, ale určitě také moc dobrý! :yes:;-) Já dělám šípkovou malinko jinak a taky je dobrá. :-8 Dík, že jsi se podělila se svojí zkušeností, někdy možná zkusím podle tebe. :yes: Zdravím! :-K:-K:-K

Pěkné, já do toho většinou přidám skleničku šípkové marmelády a je z toho výborná šípková omáčka.

Eja57: "....( jen bych zvolila úplně obyč slunečnicový olej)":yes:
Čta suroviny a postup jsem si říkal totéž, tedy skoro totéž - nyní více než často používám chuťově bezpohlavní;-) řepkový olej:yes:
No domnívám se, že EVOO je uveden spíše z důvodu nějakým způsobem ozvláštnit běžný rcp :-8
Ááá nééébo se jiného oleje nedostávalo, že :-K

Eja57: Děkuji za milý komentář! :-D:-K Mám radost, ze se ti recept líbí. Přiznám se, že jsem tento starý recept zkoušela hlavně kvůli možnosti použití hovězího masa, protože nemám možnost zvěřinu koupit. :-( A to mi fakt vyšlo jako velice jedlé! ;-) No kdo má možnost uvařit ze srnčího, je nesporně ve výhodě. Jo, a ten olej, ten si většinou dá každý podle své chuti, jak uzná za vhodné, že jo. ;-):-8 Dík a moc zdravím! :-K:-K:-K

Krása nesmírná:yes: a skvěle napsaný recept.....( jen bych zvolila úplně obyč slunečnicový olej)
Mimochodem - "svíčková" ze srnčího je fakt "gastroporno", kdo nezkusil tak se šidí o úžasný zážitek....

Suroviny:
hřbet srnčí, olej olivový, šťáva citronová, jalovčinky, koření hřebíček, petrželka, sůl, pepř mletý, olej olivový, máslo, víno červené, vývar masový, cibule šalotka, mrkev, smetana zakysaná

Přidat fotografie receptu