Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zdravý koláč s muchovníkem a rybízem

Hodnocení receptu je 4,4 (5×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 50 min

50 min (50 min příprava)

Suroviny

Porce: 18 ks

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 242 kJ /
2 926 kcal
Bílkoviny80,51 g
Tuky69,67 g
Vláknina46,90 g
Cholesterol 507 mg
Sodík 346 mg
Sůl0,71 g
Sacharidy470,75 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Zapneme troubu na 180 °C, ovoce opláchneme a necháme na sítku okapat. Polovinu ovesných vloček (50 g) rozmixujeme na mouku. Do mísy prosejeme všechny mouky na těsto, přidáme kypřící prášek, skořici a důkladně promícháme. Krok 2: Přidáme zakysanou smetanu, med a vidličkou rozkvedlané žloutky v mléce. Vše promícháme a nakonec po částech zlehka vmícháme z bílků se špetkou soli ušlehaný pevný sníh. Těsto vlijeme do pekáčku (32x23 cm) vyloženého pečícím papírem a povrch stěrkou uhladíme. Krok 3: Na těsto nasypeme rovnoměrně ovoce a posypeme směsí ovesné mouky, ovesných vloček a medu. Dáme péct a po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dál 20-25 minut dorůžova, podle trouby. Necháme vychladnout na mřížce, nakrájíme a můžeme, ale nemusíme, lehce poprášit moučkovým cukrem.

Zveřejněno 28. 6. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zdravý koláč s muchovníkem a rybízem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7PBB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Zdravý koláč s muchovníkem a rybízem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/7PBB

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

Eja57: úplně přesně tak :-):-K

Marie Svarcova: děkuji za vysvětlení - dle bodu 1. polovinu vloček rozmixuji na mouku a dle bodu 3. smíchám ty rozmixované s těmi vločkami vcelku, přidám kokos dle surovin a med...tak?
( vločky do drobenky přidávám často, je to moc dobré )

cathleen: OK já mám jen jeden druh Muchovníku, koupeného ze zahradnictví Kruh pod názvem Muchovník tak tomu tak také říkám :-K

Marie Svarcova: nepsala jsem, že je to borůvka, ale že se tomu říká indiánská borůvka (prodejci tak muchovník nazývají). Máme všechny tři druhy, které jsem zmínila v předešlém komentáři.

cathleen: není to borůvka ani kanadská ani indiánská ani žádná jiná, říkají tomu různě kvůli barvě ale s borůvkami to nemá nic společného jsou to droboučké malvice :-K dík za komentář, hezký den :-K

Eja57: v popisu je napsáno, že polovinu vloček rozmixujeme na mouku , můžete i všechny paj je to spíš jako klasická drobenka, :-) plody jsou podle druhu a zralosti buď mírně nakyslé nebo sladké navím k čemu to přirovnat ale nejvíc mi chuť asi připomíná jablíčko. :-K dík za komentář, hezký den :-)

Marie Svarcova: nene, muchovníku se neříká kanadské, ale indiánské borůvky ;-) Máme ho doma také, zrovna včera ho vnuk ozobával :-) Kanadské borůvky se prodávají jako keře s plody, které vypadají jako klasické borůvky. Pak jsou ještě kamčatské borůvky, ty jsou jiné, zrají dříve (často už v květnu), ty už máme sklizené - jsou úžasné! Chutnají jako borůvky, jejich šťáva barví a pěstovat je nedá velikou práci https://www.ireceptar.cz/zahrada/sklizen-ovoce-v-k...

Na posyp asi kokos...v bodu 3. je ovesná mouka....
Taky koukám....čemu se chuťově podobají ty plody muchovníku?

Dajda: nejedná se o ně - jen si to s nimi pletou kvůli podobě a barvě :-) , plod muchovníku vypadá spíš jako maličké tmavě modré až černé jablíčko :-K

Marie Svarcova: Kanadské borůvky samozřejmě znám - podle té fotky z wikipedie mně však nenapadlo, že je se jedná o ně! Díky za vysvětlení. :-K

Dajda: ano je to podle obrázku ten vejčitý (už si přesně nepamatuji, mám ho asi 5 let) , velmi chutné a zdravé plody v hojném množství - nebarví. :-) Děkuji za komentář a přeji hezký den

zizala: tady (Praha) už je skoro po sklizni na keřích i stromech, hlavně hodně opadává, jelikož málo lidí ví, že je zdravé i chutné :-K dík za komnentář a přeji hezký den :-)

srettka: Koupila jsem 2 keříky pod názvem Muchovník (bývá na sídlištích jako strom) má tmavě modré bobulky a někteří tomu říkají kanadské borůvky, protože je to borůvkám podobné ale nebarví .Úroda dost velká, plody zdravé a dobré. :-K Dík za komentář, hezký den :-)

U nás tohle ovoce zraje až mnohem později, ale už mám uloženo :yes:

Muchovník? To slyším prvně:-)

Suroviny:
mouka špaldová hladká, mouka celozrnna pšeničná, mouka polohrubá, kypřící prášek, skořice, smetana zakysaná, med, žloutek, bílek, mléko, rybíz, vločky ovesné, kokos, med

Přidat fotografie receptu