Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí klihový sýr podle mojí babičky

Hodnocení receptu je 4,8 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.alois jan.alois

Snadný

Doba přípravy 10 min Doba přípravy: 10 min

10 min (10 min příprava)

Suroviny

Porce: asi 5

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 908 kJ /
934 kcal
Bílkoviny68,00 g
Tuky30,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 120 mg
Sodík 800 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy98,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Čerstvé mléko z mlékomatu nebo od farmáře nalijeme do kastrolu nebo do plastové nádoby a necháme na teplém místě asi dva dny zkysnout. Zkyslé mléko, pokud je v plastu, přelijeme do kastrolu a zahřejeme na 50-60 °C. Přecedíme přes plátýnko, necháme vykapat syrovátku. Dámy nechají vychladit a použijí jako nápoj, aby byly "šlank". Krok 2: Vzniklý tvaroh přendáme do misky a přidáme ostatní suroviny, v množství podle vlastního uvážení, soli trošku více. Tvaroh musí mít opravdu slanou chuť. Kdo má rád, přidá feferonku nebo čili. To lze přidat i do hotového sýru. Babička přetáhla plátýnko s gumičkou, speciálně k tomu účelu ušité. A proč? Aby tam nelezly mouchy. Já přetáhl perforovanou folií. Každý den promícháme. Necháme dva, možná tři dny na teplém místě, dokud "nezesýrovatí ", jo, jo, bude cítit. Čím déle, tím lépe, bude chutnější i voňavější. Chlebík k tomu nemá chybu. Gurmán dá na vršek ještě cibulku.

Zveřejněno 29. 6. 2020

Poznámka autora jan.alois

Toto je sýr, který můžete buď milovat nebo nesnášet, nic mezi tím neexistuje. Další foto sýru dodám, jakmile bude hotový.

Abych nekecal, ono se vyplatí udělat i domácí tvaroh. Na knedlíky, na buchtu, je lepší jak kupovaný.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí klihový sýr podle mojí babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oxgL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Domácí klihový sýr podle mojí babičky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/oxgL

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

jan.alois: to si nepamatuji. Ale chlebového těsta se dělala " nátěsta", což je totéž. Doma jsme už chléb nepekli, bochníky se nosily k pekaři kousek dál. Každý týden šest pecnů.

hospodyne: A ještě jsem zapomněl. Naše babička vzala ten kameninový hrnek od sýra dala ho na kraj kachlových kamen. To co tam zbylo uschlo a když dělala další sýr zalila ty drobky trochou piva nechala nasáknout a přidala do nového. Tenkrát ještě nevěděla ,že se to v budoucnosti bude nazývat startovací kultura.:-D

když jsem byla malá, můj pradědeček i dědeček jej snídali každý den a kousek slaniny k tomu. Ani nám to nesmrdělo, aspoň nikdo z rodiny neprotestoval. Zato dnes jej s otcem můžeme konzumovat hlavně v létě a nejlépe až v pergole. Jen sami dva. Nikdo jiný ho už z rodiny nejí, jejich škoda:-)

jan.alois: "... sýr, který můžete buď milovat nebo nesnášet"
Jj, jsem zamilován, ale paní casinová mě nemůže ani cítit... :-D

zizala: kupovaný tvaroh nemá žádné bakterie a tak nesýrovatí . Mně kdysi při pokusu zplesnivěl. Snad ještě na farmářském trhu by mohl být kvalitní tvaroh k mání. Lepší je si ho udělat doma.

zizala: Přesně, mám tu stejnou zkušenost. Maminka to dělala, to nemělo chybu, ale z domácího mléka. Já už vyzkoušela několik tvarohů a nikdy to nevyšlo.

Když míval manželův strýc krávu, mívali jsme od něj lahodné mléko, z kterého jsem sbírala fůru smetany a z nedopitého dělávala tvaroh a klihák. Zkoušela jsem ho pak udělat z kupovaného tvarohu, ale asi změnili technologii, nezklihovatěl, zhořknul. ;-(

:yes::yes::yes::yes:

Suroviny:
mléko, sůl, kmín celý, paprika sušená sladká, pepř, pivo světlé, tvaroh

Přidat fotografie receptu