Suroviny
Porce: asi 5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 3 908 kJ / 934 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 68,00 g |
Tuky | 30,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 120 mg |
Sodík | 800 mg |
Sůl | 2,00 g |
Sacharidy | 98,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: Čerstvé mléko z mlékomatu nebo od farmáře nalijeme do kastrolu nebo do plastové nádoby a necháme na teplém místě asi dva dny zkysnout. Zkyslé mléko, pokud je v plastu, přelijeme do kastrolu a zahřejeme na 50-60 °C. Přecedíme přes plátýnko, necháme vykapat syrovátku. Dámy nechají vychladit a použijí jako nápoj, aby byly "šlank".
Krok 2: Vzniklý tvaroh přendáme do misky a přidáme ostatní suroviny, v množství podle vlastního uvážení, soli trošku více. Tvaroh musí mít opravdu slanou chuť. Kdo má rád, přidá feferonku nebo čili. To lze přidat i do hotového sýru. Babička přetáhla plátýnko s gumičkou, speciálně k tomu účelu ušité. A proč? Aby tam nelezly mouchy. Já přetáhl perforovanou folií. Každý den promícháme. Necháme dva, možná tři dny na teplém místě, dokud "nezesýrovatí ", jo, jo, bude cítit. Čím déle, tím lépe, bude chutnější i voňavější. Chlebík k tomu nemá chybu. Gurmán dá na vršek ještě cibulku.
Zveřejněno 29. 6. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Domácí klihový sýr podle mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oxgL
Moje poznámka
Domácí klihový sýr podle mojí babičky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/oxgL
Nejnovější recepty
Švýcarské vánoční dortíčky
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí játra s mandlemi na víně
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka se šunkou, křenem a čerstvým krémovým sýrem s bylinkami
Přidáno před 9 hodinami
Vánoční sněžítka
Přidáno před 9 hodinami
Pečené fíky s medem a s ořechy
Přidáno před 23 hodinami
Selská omeleta
Přidáno 2. 12. 2024 16:46
Přečtěte si
Nejnovější články
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Plněné ořechy
Handour před 6 minutami
Marokánky III - cukroví
Panova před 31 minutami
Skořicovo - mandlové rohlíčky
Panova před 40 minutami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Jasminita26 před 45 minutami
Kuřecí špízy
Tacek před 1 hodinou
Pečené brambory v troubě
Tacek před 1 hodinou
Makové kytičky
renatamanglova618 před 1 hodinou
Babiččina třená bábovka
EvaCh před 1 hodinou
Buchta pro nečekanou návštěvu
1anoli1 před 2 hodinami
Suroviny:
mléko,
sůl,
kmín celý,
paprika sušená sladká,
pepř,
pivo světlé,
tvaroh
Komentáře (8)