Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pilaf se šafránem

Hodnocení receptu je 4,3 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

tejaja tejaja

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 262 kJ /
1 497 kcal
Bílkoviny22,90 g
Tuky59,47 g
Vláknina11,65 g
Cholesterol 51 mg
Sodík 60 mg
Sůl0,17 g
Sacharidy212,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Na suchej panvici na slabom plameni za stáleho miešania opražíme šafránové vlákna (krátko, asi 2 minúty, kým sa nerozvoňajú). Vlákna vyberieme do hrnčeka a ihneď zalejeme 1.5 hrnčekom vriacej vody. Necháme 30 minút lúhovať. Krok 2: V hlbšej panvici rozohrejeme maslo a olej a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme slnečnicové semienka a 2 minúty pražíme. Krok 3: Pridáme hrozienka, klinčeky a ryžu, zalejeme šafránovým výluhom a zakryté pomaly dusíme. Nemiešame. Po cca 20 minútach vypneme a necháme ešte 10 minút zakryté stáť. Krok 4: Podávame posypané sekanou vňaťou.

Zveřejněno 4. 7. 2020

Poznámka autorky tejaja

Recept mám z časopisu.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pilaf se šafránem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4MnJ

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pilaf se šafránem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/4MnJ

Komentáře (11)

Marie Svarcova: Maruška, díky za fotku. ;-)

tejaja: hezký odkaz:yes:
šafránové nitky se nejčastěji nahrazují/ míchají se světlicí barvířskou, proto se jí taky říká "falešný šafrán", no a prášek zase s kurkumou......

:yes::yes:moc se mi recept líbí, šafránové rizoto dělám (dovolila jsem si přidat foto). Koupila jsem šafrán u nás na trhu, v Turecku na trhu ale žádný nebarvil. Dostala jsem šafránovou pastu z Itálie a pak to mělo tu správnou barvu i chuť. :-K

Eja57: V tom neporadím, ktorý je lepší...mne ho doniesla sestra z Turecka. Čítala som, že španielsky šafrán je jemnejší ako ten divoko pestovaný z Turecka alebo Iránu, ale osobne nemám skúsenosť, tak to neviem potvrdiť.
Inak, možno pomôže tento článok o šafráne (ako poznať pravý šafrán, kvôli cene sa často falšuje) : https://zuzanagergelova.sk/5-trikov-ako-zistit-ci-...

K šafránu...kde kupujete? Překvapilo mne Kotányi, v přepočtu na gram za cca 350 Kč bude asi opravdu z Íránu...a je podle mne fakt kvalitní, vyzkoušeno....

bofinka: Ako znel recept, tak som urobila. :-) Ak robím nový recept, tak ho robím vždy podľa uvedeného postupu, až na druhýkrát si ho pozmením, ak mám ten pocit, že treba, podľa svojej chuti. ;-)
O možnosti prazženoia šafránových blizien sa píše aj tu: https://books.google.sk/books?id=OVCNDwAAQBAJ&pg=P...

Safran se tepelne upravuje minimalne, protoze je chutove termolabilni. Barva neni problem, ta vzdy zustane. Urcite se neprazi na suche panvi, ale pridava se, pokud ve forme safranovych vlaken, do maleho mnozstvi teple vod - vyvaru - mleka.
Zde jde o pripravu ryze pilaf, bych ho nejprve namocila do teple vody - staci maly salek a pridala ho az ke konci tepelne upravy do kastrolu, kde se vari ryze.
V pripade ryze pilaf pecene v troube, musi byt pridan hned po osmazeni ryze spolecne s varici tekutinou.

Tak to jsem nevěděla, že se šafrán musí předem namáčet. Jelikož ho miluju, tak ho používám docela často, hlavně do hovězího vývaru, ale jen ho tam frknu.

Eja57: Bohužiaľ, Anička má pravdu, neviem, nedá sa to identifikovať. Je to z novších čias, pretože som ho mala z časopisu ofotený, ale skutočne neviem. Predtým som si recepty vystrihovala a lepila do veľkých zošitov (mám ich 17:-D), teraz si to ofotím, ak sa mi recept páči. ;-):-K

Eja57: Jestli Tejaja vystřihovala recepty z časopisů, tak už to možná ani nezjistí. Já tedy takový problém u některých receptů mám, proto to píšu. ;-):-O:-8 Zdravím! :-K:-K:-K

Terezko, z jakého časopisu? Že je šafrán nutno namočit a použít výluh i s nitkami je jasné, ale že předtím tepelně upravit jsem nenašla nikde...

Suroviny:
rýže, cibule, máslo, olej olivový, rozinky, koření hřebíček, semínka slunečnicová,

Přidat fotografie receptu