Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 281 kJ / 4 608 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,52 g |
Tuky | 2,44 g |
Vláknina | 26,28 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 17 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 1 121,96 g |
Postup přípravy
Krok 1: Na sirup použijeme buď jeden kilogram meruněk nebo jeden kilogram broskví. Ovoce vybíráme hodně zralé až měkké, nikoliv však nahnilé. Ovoce pokrájíme, dáme do hrnce, přisypeme polovinu cukru a necháme cca 30 minut odpočívat (pustit šťávu).
Krok 2: Pak přilijeme vodu a vše vaříme na mírném ohni do úplného změknutí. Netrvá to dlouho, jen krátce, protože ovoce používáme hodně zralé a navíc ho budeme mixovat. No a kdo chce, může si dát práci nejen s odpeckováním, ale i s oloupáním slupek. Ovoce po uvaření rozmixujeme dohladka, přecedíme (propasírujeme) přes jemný cedník a dáme opět do hrnce, kam přidáme druhou polovinu cukru a scezenou šťávu z citrónů.
Krok 3: Dle vlastního uvážení můžeme místo citrónů použít kyselinu citronovou. Jestliže jsme se rozhodli pro broskvový sirup, doporučuji okyselit o něco více, jelikož broskve nejsou chuťově tak výrazné jako meruňky.
Krok 4: Po přidání cukru a citronové šťávy (kyseliny) zahříváme sirup na cca 80, maximálně 90 stupňů (aby nezačal sirup želírovat) a za stálého míchání necháme cukr zcela rozpustit.
Krok 5: Pak horkým sirupem naplníme čisté a suché sklenice, vše uzavřeme čistými víčky a dáme sterilovat na 80 stupňů na 15 minut.
Krok 6: Hotové sirupy uložíme v temnu a suchu (sklep, komora), odebíráme dle potřeby, ředíme vodou či sodovkou, přidáváme do čaje místo cukru či medu nebo používáme například jako přeliv na zmrzliny, palačinky.
Zveřejněno 17. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Meruňkový / broskvový sirup
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K3NG
Moje poznámka
Meruňkový / broskvový sirup
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K3NG
Nejnovější recepty
Smažený bramborový knedlík v těstíčku
Přidáno před 57 minutami
Babiččiny bramborové klobásky
Přidáno před 1 hodinou
Avokádová omeleta bez mouky (vhodné pro diabetiky typu 2)
Přidáno před 1 hodinou
Cuketová polévka v kuřecím vývaru s hráškem
Přidáno před 3 hodinami
Zapečené plněné kaiserky
Přidáno před 21 hodinami
Avokádový krém s kešu ořechy
Přidáno před 22 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Petr Štěpánek preferuje chlapské vaření: Používám koření, které by normální člověk nepozřel, směje se herec
Brokolicové gnocchi si zamilujete: Příprava je snadná, chuť luxusní, s malým trikem je navíc budete mít jako z restaurace
Milujete drobenku? Připravte si ji zásoby a podle jednoduchého návodu dobře zabalte a zamrazte. Vydrží až tři měsíce
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Loupáky
Neregistrovaný před 1 minutou
Nafoukané trubičky
Neregistrovaný před 2 minutami
Banana bread - banánový chlebíček
Neregistrovaný před 4 minutami
Vajíčko v mikrovlnce
Neregistrovaný před 4 minutami
Plněné papriky s rajskou omáčkou
Neregistrovaný před 5 minutami
Smažený bramborový knedlík v těstíčku
Neregistrovaný před 5 minutami
Babiččiny bramborové klobásky
Neregistrovaný před 14 minutami
Bábovka z majonézy
Neregistrovaný před 14 minutami
Pangas na kopru, tymianu a kmínu
Neregistrovaný před 27 minutami
Cuketová polévka v kuřecím vývaru s hráškem
Neregistrovaný před 30 minutami
Suroviny:
meruňky,
cukr krupice,
voda,
citron
Komentáře (2)