Suroviny
Porce: 4-5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 962 kJ / 708 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 14,00 g |
Tuky | 8,00 g |
Vláknina | 46,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 81 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 122,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: 1 kg citrónů důkladně omyjeme, abychom je zbavili veškerých nečistot. Na jemném struhadle z každého citrónu ostrouháme pouze žlutou kůru! (Nikoliv bílou, jelikož je hořká.).
Krok 2: Když máme ostrouháno, přendáme kůru do hrnce, nalijeme k ní 100-150 ml vody a přidáme 500 g třtinového cukru. Nechte vařit, dokud se cukr zcela nerozpustí. Horký rozvar necháme zchladnout.
Krok 3: Přejdeme zpět k citrónům, ze kterých jsme ostrouhali kůru, rozkrájíme je na poloviny, 1 citrón a polovinu pomeranče odložíme stranou. Ze zbylých citrónů a pomerančů vymačkáme šťávu přes klasicky lis na citrusy či elektrický. Šťávu přendáme do uzavíratelné nádoby.
Krok 4: Zchladlý rozvar přecedíme, kůru pečlivě v cedítku protřeme tak, aby z ní vyteklo co nejvíce sirupu, klidně přecedíme i vícekrát, aby byl rozvar čirý a nezbyla v něm kůra, tu poté vyhodíme.
Krok 5: Do džbánku nakrájíme na plátky zbylý citrón s pomerančem, přidáme rozvar (přibližně 100 ml) a šťávu z vymačkaných citrónů, zalijeme perlivou vodou, tím se chuť zvýrazní, přidáme kostky ledu a podle chuti buď přisladíme rozvarem, nebo okyselíme šťávou.
Na závěr můžeme přidat lístky máty.
Na závěr můžeme přidat lístky máty.
Zveřejněno 17. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Letní citronáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L3OD
Moje poznámka
Letní citronáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L3OD
Nejnovější recepty
Domácí bylinkové tagliatelle
Přidáno před 4 hodinami
Turecká vejce
Přidáno před 9 hodinami
Pikantní květák se zastřenými vejci (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 19 hodinami
Špagety s kuřecím masem a bazalkovým pestem
Přidáno 4. 4. 2025 14:04
Segedín z trouby
Přidáno 4. 4. 2025 11:18
Měkké banánové sušenky
Přidáno 4. 4. 2025 09:42
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pečený losos v alobalu
vanilj před 19 minutami
Houskové knedlíky
Efka17 před 1 hodinou
Frankfurtská jemná polévka
AnnaGrabmylerova před 2 hodinami
Bramborové knedlíky plněné špenátem a uzeným
Kava 2 před 2 hodinami
Banánový koláč podle R.Vaňka
TerezaD před 2 hodinami
Špagety aglio olio e peperoncino
Sarka1966 před 3 hodinami
Pečené kuře
Lucek před 3 hodinami
Škvarkové pagáčky
jamara před 3 hodinami
Kantonske kure
Marcela0123 před 3 hodinami
Suroviny:
citron,
pomeranče,
voda,
cukr třtinový,
citron,
led,
voda perlivá,
máta
Komentáře (2)