Suroviny
Porce: 4-5
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 962 kJ / 708 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 14,00 g |
Tuky | 8,00 g |
Vláknina | 46,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 81 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 122,00 g |
Postup přípravy
Krok 1: 1 kg citrónů důkladně omyjeme, abychom je zbavili veškerých nečistot. Na jemném struhadle z každého citrónu ostrouháme pouze žlutou kůru! (Nikoliv bílou, jelikož je hořká.).
Krok 2: Když máme ostrouháno, přendáme kůru do hrnce, nalijeme k ní 100-150 ml vody a přidáme 500 g třtinového cukru. Nechte vařit, dokud se cukr zcela nerozpustí. Horký rozvar necháme zchladnout.
Krok 3: Přejdeme zpět k citrónům, ze kterých jsme ostrouhali kůru, rozkrájíme je na poloviny, 1 citrón a polovinu pomeranče odložíme stranou. Ze zbylých citrónů a pomerančů vymačkáme šťávu přes klasicky lis na citrusy či elektrický. Šťávu přendáme do uzavíratelné nádoby.
Krok 4: Zchladlý rozvar přecedíme, kůru pečlivě v cedítku protřeme tak, aby z ní vyteklo co nejvíce sirupu, klidně přecedíme i vícekrát, aby byl rozvar čirý a nezbyla v něm kůra, tu poté vyhodíme.
Krok 5: Do džbánku nakrájíme na plátky zbylý citrón s pomerančem, přidáme rozvar (přibližně 100 ml) a šťávu z vymačkaných citrónů, zalijeme perlivou vodou, tím se chuť zvýrazní, přidáme kostky ledu a podle chuti buď přisladíme rozvarem, nebo okyselíme šťávou.
Na závěr můžeme přidat lístky máty.
Na závěr můžeme přidat lístky máty.
Zveřejněno 17. 7. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Letní citronáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L3OD
Moje poznámka
Letní citronáda
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/L3OD
Nejnovější recepty
Kachna s jarní nádivkou
Přidáno před 4 hodinami
Vaječná tlačenka s červenou kapií
Přidáno před 9 hodinami
Masové drůbeží kuličky v houbové omáčce
Přidáno před 12 hodinami
Nepečený Míša do skleničky
Přidáno před 13 hodinami
Segedínský závitek
Přidáno 9. 4. 2025 16:32
Plněný vepřový bůček s mletým masem a klobásou
Přidáno 9. 4. 2025 16:20
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Fazolková omáčka
Sahula před 1 hodinou
Nadýchaný hrnečkový perník
pavlina.simr před 1 hodinou
Kuřecí játra s protlakem a zeleninou
alcerm před 2 hodinami
Hlíva ústřičná na paprice a fazolkách
mikii před 2 hodinami
Těsto na pizzu
zateckajosef6 před 3 hodinami
Boloňské špagety
Andyzvesnice před 4 hodinami
Cizrna na paprice s pórkem
Andyzvesnice před 4 hodinami
Tvarohová náplň
pavlina.simr před 4 hodinami
Pečené batáty se salátem
sauce1 před 6 hodinami
Znojemská omáčka
evinkaaa před 6 hodinami
Suroviny:
citron,
pomeranče,
voda,
cukr třtinový,
citron,
led,
voda perlivá,
máta
Komentáře (2)