Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuřecí polévka s kedlubnou

Talíř dobré polévky vždy příjemně zasytí a potěší. Hustá smetanová kuřecí polévka s kedlubnou a brambory není nijak složitá na přípravu a hotová bude do hodiny. Po vašich strávnících zbydou jen prázdné talíře.

Hodnocení receptu je 4,3 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 25 min

40 min (15 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie3 413 kJ /
816 kcal
Bílkoviny14,50 g
Tuky66,56 g
Vláknina7,51 g
Cholesterol 178 mg
Sodík 1,77 g
Sůl4,48 g
Sacharidy35,93 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Očištěné brambory a kedlubnu omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli přepůlíme, sloupneme a nasekáme najemno. Krok 2: V hrnci na 1 lžíci másla zpěníme cibuli s kořením, přidáme brambory, kedlubnu a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme doměkka. Krok 3: Zatím na menší pánvičce uděláme z druhé lžíce másla a mouky světlou jíšku, přidáme papriku a promícháme. Jíšku osolíme, aby se neudělaly hrudky. Krok 4: Jíšku přidáme do polévky, promícháme a povaříme. Přilijeme smetanu, podle chuti dosolíme, přivedeme k varu a odstavíme. Krok 5: Polévku podáváme posypanou nasekaným libečkem a petrželovou natí. Citron nebo limetku dáme k dochucení zvlášť na malý talířek.

TIP: Libeček v naší kuchyni

Zveřejněno 22. 7. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí polévka s kedlubnou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qz07

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kuřecí polévka s kedlubnou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qz07

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

casino: :-) děkuji za komentář:-K omlouvat se nemusíte, jsem ráda, že to funguje a že babička měla pravdu :-) Krásný den i nastávající víkend :-K

Marie Svarcova:
No, asi bych se měl omluvit, že jsem se odvážil pochybovat, že :-K
a) Připravil jsem NESOLENOU zásmažku s tím, že pokud se ve vroucí vodě nezdrcne, tak dál už zkoušet nebudu...
Nezdrcla se en block, ale našly se v ní 3 (slovy tři) žmolky, či spíše žmolečky;-) poloviční velikosti přepůlené červené čočky ;-)
b) Připravil jsem OSOLENOU zásmažku, která se ve vroucí vodě perfektně rozptýlila :yes:
Takže to fakt funguje...:yes::yes::yes::-D
Děkuji :-K
Edit:
a + b smícháno dohromady a zítra z toho bude nějaká majda :-)

casino: ehm...jaksi a) a b) mi přijde stejné:-O edit a jooo, ta sůůůůůl....bych tipla že to dopadlo stejně....

MamlajdaD: :-) dík za komentář, to byla spíš náhoda a určitě by to zase někomu nechutnalo :-K krásný zbytek dne

Marie Svarcová: Když je polévka chutná i studená, tak by se mohla hodit v létě v parných dnech. :-8 Možná by to stálo zato, připsat to do receptu, komentáře moc lidí asi nečte! ;-) Moc zdravím! :-K:-K:-K

casino: O zalévání solené nebo i nesolené HORKÉ jíšky STUDENOU tekutinou (voda, vývar) se tu ale nejedná. To je všeobecně zažitá praxe a je jedno, jestli je jíška solená, nebo nesolená. Nejedná se tedy o přidávání studené tekutiny do horké jíšky, nebo naopak o přidávání studené jíšky do horké tekutiny. Tady se jedná o přidávání horké jíšky do horké tekutiny, prostě HORKÉ DO HORKÉHO. Dělám to, tak jako i Eja a asi i řada dalších kuchařek (kuchařů), zatím se mi hrudky neudělaly, ale proč nezkusit něco, co je po dlouhá desetiletí vyzkoušené a má to zaručený výsledek? Zvlášť, když to nedá vlastně žádnou práci, že? ;-):-8 Moc zdravím! :-K:-K:-K

casino: určitě dobře :-), zalít studenou vodou nebo vývarem a dobře rozmíchat není problém ale prostě jsem tak naučená a na stará kolena se zvyky špatně opouští - spíš to člověk dělá automaticky. Díky za komentář a přeji krásný den:-K

"Jíšku osolíme, aby se neudělaly hrudky,"

MamlajdaD: "informace, kterou určitě vyzkouším!"
Jsem si říkal, že počkám... :-)
Ale avšak jsem nevydržel...:-(
A protože v plánu byla https://www.toprecepty.cz/recept/40564-cibulacka-o...
tak jsem ji uvařil paralelně ve dvou hrncích
a) Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli dozlatova, přidáme mouku a usmažíme tmavší zásmažku a zalijeme studenou vodou...
b) Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli dozlatova, přidáme mouku, osolíme a usmažíme tmavší zásmažku a zalijeme studenou vodou...
No, dopadlo to podle očekávání a můžete hádat, jak to dopadlo? :-K

MamlajdaD: :-) moc děkuji za komentář , včera jsem tu měla 2 kamarádky ( jedna to znala také) a chtěly tu polévku ochutnat- jedné jsem dala trochu do skleničky domů a druhá ji snědla studenou tady , nestačila jsem se divit ale byla skvělá i studená :-K hezký den

Marie Svarcová: Také dávám "horké do horkého" jako Eva, ale jak jsem stará, tak o solení jíšky jsem nikdy neslyšela. :-O Je to zajímavá informace, kterou určitě vyzkouším! ;-) Babička byla moudrá žena! :-K:yes: Děkuji a za tu informaci přidávám bodíka. :yes: Moc zdravím! :-K:-K:-K

Eja57: :-) Dík za komentář, já jsem se to naučila od mamky, dát čerstvou jíšku do horkého ale babička říkala- Když tam nechceš mít cucky (v omáčce) tak to osol a protože babička uměla skvěle vařit tak to podle ní dělám také.:-D hezký večer:-K

Mne spíš zaujalo "jíšku osolíme, aby se neudělaly hrudky"...:-O pro mne novinka jako pro Casino cibule...
( já tedy - proti všem poučkám o teplém do studeného a naopak - odjakživa bublající jíšku rovnou z pánvičky šoupnu do bublající polévky a hrudky se mi ještě nikdy neudělaly...)

casino: :-) to jste mě potěšil, dělám to tak mnoho let a mám to psáno: již v několika receptech - :-Q ha to Vám uniklo :-K herzký zbytek dne a dík za komentář.

Většinou i zasmažené políffky vařívám z jednoho hrnce načisto...:-)
No, co mě ale dostalo, tak: "Cibuli přepůlíme, sloupneme...":-O
Hnedle jsem to zkusil...
...a fakt je to pohodlnější a rychlejšííí :-!:yes::-K
A jak zde bývá zhusta psáno, TAK JINAK UŽ DĚLAT NEBUDU!:-D:-D:-D

Suroviny:
kedlubna, vývar kuřecí, brambory, cibule šalotka, ghee, bobkový list, koření nové koření, pepř černý, koření polévkové, mouka hladká, paprika sušená sladká, smetana ke šlehání, libeček, petrželka, citron

Přidat fotografie receptu