Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrnečkový třený koláč se švestkami, mákem a drobenkou

Nadýchanému moučníku z třeného těsta pokrytému vrstvou švestek posypanou mákem a korunovanému máslovou drobenkou nikdo neodolá. Příprava je poměrně jednoduchá, zvládne ji úplně každý.

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie28 701 kJ /
6 860 kcal
Bílkoviny137,17 g
Tuky288,31 g
Vláknina45,00 g
Cholesterol 1,41 g
Sodík 726 mg
Sůl1,63 g
Sacharidy906,60 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Švestky omyjeme, necháme okapat a vypeckujeme (množství podle velikosti plechu). Plech vyložíme pečicím papírem nebo podložkou na pečení. Zapneme troubu na 170-180 °C. Krok 2: Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky a bílky. Krok 3: Pomocí šlehače ušleháme máslo s cukrem do pěny a postupně přidáme žloutky. Ve druhé misce ušleháme bílky se špetkou soli do pevného sněhu. Krok 4: Do žloutkové pěny přidáme prosátou mouku a malou část sněhu. Dobře promícháme, přidáme zbylý sníh a už jen ručně metličkou obracením lehce vmícháme do těsta. Krok 5: Hotové těsto vlijeme na plech a uhladíme stěrkou, poklademe rovnoměrně 2x naříznutými půlkami švestek (aby byly rovné). Posypeme makovou směsí, kterou vytvoříme z uvedených surovin. Krok 6: Krupičku, cukr a máslo smícháme a promnutím v prstech ze směsi vytvoříme drobenku. Makovou směs zasypeme drobenkou a dáme péct dozlatova (cca 25-30 minut). Krok 7: Upečený koláč dáme na mřížku vychladnout a podáváme lehce poprášený moučkovým cukrem.

TIP: Jak využít švestky v kuchyni?

TIP: Jak na třené těsto - jednoduchý návod

Zveřejněno 18. 8. 2020

Poznámka autorky Marie Svarcova

Tak pekla koláč i moje mamka. Na běžný plech používám hrnečky 250 ml, na malý plech 150 ml. Z dávky je 18 ks.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrnečkový třený koláč se švestkami, mákem a drobenkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G3j8

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrnečkový třený koláč se švestkami, mákem a drobenkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/G3j8

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

janatka: :-) Moc děkuji za komentář i krásné foto a přeji pohodový hezký den :-K

Rychlý koláč. Je moc chutný. Jen jsem nedávala makovou náplň, ale do těsta jsem přidala chia semínka. Určitě máme rádi, když je těsta méně než plky.;-)<3

Petra Dvor.: :-) moc děkuji a přeji krásný den :-K

Koláč je moc dobrý :-)

potkanek: to mě mrzí ale nevím proč - máslo s cukrem a pak žloutky je pěna , sníh to také vlastně zředí - (hotové je to skoro jako piškotové těsto - tekuté) možná větší hrnky mouky? :-) Dík za komentář - jak dopadl koláč upečený ? :-KHezký zbytek dne

Dobry den , nekde dekam chybu . Nevim kde vše podle popisku a zarazilo me ...testo vlijeme... ja ho mam tedy dost tuhy . :-(

JanaDorazinova: :-) moc děkuji a přeji krásný den :-K

:yes::yes::yes:

magdalenka: Ano tak jak jsou suroviny - mák , makový olej, vanilkový cukr a podle kyselosti švestek přidat i obyčejný cukr. Ten olej dodá skvělou chuť ale nutný není,:-)Děkuji za komentář a přeji hezký den :-K

Prosim, makovou zmesou rozumieme mak a vanilkovy cukor? Z popisu mi to akosi nie je jasne. Dakujem.

Suroviny:
mouka polohrubá, cukr krupice, máslo, vejce, sůl, švestky, mák mletý, olej makový, cukr vanilkový, cukr, krupice dětská, cukr, máslo

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu