Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurkové brambory

Bramborový salát není pouze jen ten vánoční. Existuje spousta různých variací, které chutnají také skvěle. Salát se špekem a okurkou, ochucený octem, využijete hlavně v letních dnech, kdy se hodí jako příloha ke grilovaným jídlům.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Pepajz

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 25 min

45 min (20 min příprava + 25 min tepelná úprava)

Suroviny pro 5 porcí

5porcí

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 147 kJ /
1 947 kcal
Bílkoviny41,75 g
Tuky44,00 g
Vláknina44,00 g
Cholesterol 35 mg
Sodík 920 mg
Sůl2,00 g
Sacharidy324,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory uvaříme ve slupce do měkka. Necháme je vychladnout, poté je oloupeme a protlačíme přes drátěnou mřížku (tzv. kolečko) jako na klasický bramborový salát Krok 2: Okurky oloupeme a nastrouháme na struhadle na hrubo. Krok 3: Špek nakrájíme na kostičky a necháme rozškvařit, ale aby nebyl tvrdý. Krok 4: Špek dáme do mísy s bramborami a nastrouhanými okurkami (vyškvařený tuk nemusíme použít všechen), osolíme, opepříme a dáme trochu octa. Důkladně promícháme a následně dochutíme dle potřeby.

Zveřejněno 30. 8. 2020

Poznámka autora Pepajz

Pokud toho uděláte větší množství a nesníte to hned, lze dát do lednice a před podáváním trochu ohřát v mikrovlnce.

Recept je německý a v naší rodině ho máme od babičky, která byla Němka. Je to vhodná letní příloha k opečeným klobásám, smaženým řízkům, uzenému masu, grilovaným jídlům nebo volskému oku.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Okurkové brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qzz2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Okurkové brambory

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qzz2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

Pepajz: "... i studené se to dá jíst . "
Jj dá, ale díky tuku ze špeku se to "líčí" v hústech...:-)
Běžně dělávám https://www.toprecepty.cz/recept/40195-teply-bramb... ale ten váš rád vyzkouším:-K

"(ne kvasný lihový, je hodně ostrý)"
Jiný už nepoužívám;-) Stačí přidat k popuštěnému špeku a nechat přejít varem :yes:
Ááá nééébo dát ho méně a stejně to nikdo nepozná, že :-8 (moje rodička kupovaný 8%ní ředila vodou 1:1 do zdobné sklenky pro kuchyňské použití...:yes:

to vyzkouším , i s komentáři :-*:-D

Nejlepší je nenechat moc vystydnout ty brambory , loupat je ještě teplé . Jinak ,jak jsem psal je možné to trochu přihřát , ale i studené se to dá jíst . Okurky vždy strouhám i s jadérky , ale to je už každého věc ;-)
P.S. nastrouhané okurky dát do připravených brambor i s tekutinou - pokud je budete strouhat zvlášť .

By mi chutnalo - určitě vlažné, jak je uvedeno v poznámce...z okurek vybrat tu střední část s jadérky bych si myslela a použít jen "maso" klidně neoloupané....

Opraveno , děkuji za upozornění :-)

Eja57: Také jsem to chtěla napsat, ale upozornění už tu je. :yes:

Ajta krajta , hned napravím

Z postupu nějak vypadly ty okurky;-)

Suroviny:
brambory, okurka čerstvá, špek, sůl, pepř mletý, ocet jablečný

Přidat fotografie receptu