Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kulajda jihočeská

Smetanová polévka plná hub, pocházející z jižních Čech, to je kulajda, jejíž typickou chuť utváří kopr. Připravit ji můžete jak z čerstvých, tak i ze sušených hub a vychutnat si ji tak můžete v průběhu celého roku.

Hodnocení receptu je 4,0 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

StandaCB

Snadný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 45 min

85 min (40 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 935 kJ /
463 kcal
Bílkoviny11,52 g
Tuky23,64 g
Vláknina7,01 g
Cholesterol 68 mg
Sodík 801 mg
Sůl2,01 g
Sacharidy47,41 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sušené houby nejprve namočíme minimálně na půl hodiny do vody, poté v sítku propláchneme. Krok 2: Čerstvé nakrájené houby dáme do vody přejít varem, pak v sítku řádně propláchneme studenou vodou. Krok 3: Do hrnce dáme 2 litry vody, přidáme houby a vaříme 20 minut. Krok 4: Mezitím připravíme brambory - nakrájíme je na kostičky a dáme do sítka. Těsně předtím, než se houby dovaří, brambory v sítku řádně propláchneme studenou vodou. Krok 5: Do hrnce přidáme brambory, v ponorném sítku pepř a nové koření, kmín, přihodíme bobkový list, bujón nebo Podravku a vaříme dalších 5-10 minut. Krok 6: Mezitím očistíme a propláchneme kopr a najemno ho nakrájíme. Do misky připravíme smetanu, zahušťovadlo a případně cukr. Krok 7: Jakmile je polévka dovařena, naběračkou odebereme trochu polévky, dáme do misky se smetanou a řádně promícháme (prokvedláme). Až poté pomalu vlijeme do polévky, za stálého míchání. Povaříme ještě 5 minut. Krok 8: Až když je polévka zcela dovařená, přidáme trochu octa a čerstvý kopr. A taktéž vejce, jak kdo chce: zastřené, natvrdo uvařené, anebo vmíchané do polévky a krátce povařené.

TIP: Časté chyby při vaření kulajdy

Zveřejněno 5. 9. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kulajda jihočeská

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5NNB

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Kulajda jihočeská

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5NNB

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (2)

Moc dobrá polévka, doporučuji :-) a děkuji za inspiraci :-) :-K

Kulajdu máme moc rádi <3

Suroviny:
houby sušené, brambory, voda, bujón zeleninový, smetana zakysaná, kmín drcený, pepř celý, koření nové koření, bobkový list, kopr čerstvý, vejce, cukr, ocet

Přidat fotografie receptu