Kulajda jihočeská
Smetanová polévka plná hub, pocházející z jižních Čech, to je kulajda, jejíž typickou chuť utváří kopr. Připravit ji můžete jak z čerstvých, tak i ze sušených hub a vychutnat si ji tak můžete v průběhu celého roku.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 1 935 kJ / 463 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,52 g |
Tuky | 23,64 g |
Vláknina | 7,01 g |
Cholesterol | 68 mg |
Sodík | 801 mg |
Sůl | 2,01 g |
Sacharidy | 47,41 g |
Postup přípravy
Krok 1: Sušené houby nejprve namočíme minimálně na půl hodiny do vody, poté v sítku propláchneme.
Krok 2: Čerstvé nakrájené houby dáme do vody přejít varem, pak v sítku řádně propláchneme studenou vodou.
Krok 3: Do hrnce dáme 2 litry vody, přidáme houby a vaříme 20 minut.
Krok 4: Mezitím připravíme brambory - nakrájíme je na kostičky a dáme do sítka. Těsně předtím, než se houby dovaří, brambory v sítku řádně propláchneme studenou vodou.
Krok 5: Do hrnce přidáme brambory, v ponorném sítku pepř a nové koření, kmín, přihodíme bobkový list, bujón nebo Podravku a vaříme dalších 5-10 minut.
Krok 6: Mezitím očistíme a propláchneme kopr a najemno ho nakrájíme. Do misky připravíme smetanu, zahušťovadlo a případně cukr.
Krok 7: Jakmile je polévka dovařena, naběračkou odebereme trochu polévky, dáme do misky se smetanou a řádně promícháme (prokvedláme). Až poté pomalu vlijeme do polévky, za stálého míchání. Povaříme ještě 5 minut.
Krok 8: Až když je polévka zcela dovařená, přidáme trochu octa a čerstvý kopr. A taktéž vejce, jak kdo chce: zastřené, natvrdo uvařené, anebo vmíchané do polévky a krátce povařené.
Zveřejněno 5. 9. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kulajda jihočeská
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5NNB
Moje poznámka
Kulajda jihočeská
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/5NNB
Nejnovější recepty
Vánoční stromečky
Přidáno před 50 minutami
Tvarohové linecké koláčky
Přidáno před 1 hodinou
Polévka z červené řepy s rajčaty a pohankou II.
Přidáno před 4 hodinami
Pečené kukuřičné kuře a pečená zelenina s hummusem
Přidáno před 4 hodinami
Ovocný Pavlova dort
Přidáno před 13 hodinami
Srnčí hřbet od Mazláka
Přidáno před 16 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Masové koule v kari omáčce
ricci před 22 minutami
Báječná jatýrka na slanině
Kava 2 před 25 minutami
Vepřová plec po Bakoňsku
mamina58 před 1 hodinou
Jablková buchta s čokoládou
Noumik před 15 hodinami
Peřinková buchta s pudinkem
Lili. před 16 hodinami
Gulášová polévka z mletého masa
Lili. před 16 hodinami
Výborná vánočka z domácí pekárny
Eddie122 před 16 hodinami
Francouzské bagety
Eddie122 před 16 hodinami
Dušená krkovice na cibuli, rajčatové pastě a medu
Juliekohoutova před 17 hodinami
Kuře pečené v máslové marinádě
Adaas před 17 hodinami
Suroviny:
houby sušené,
brambory,
voda,
bujón zeleninový,
smetana zakysaná,
kmín drcený,
pepř celý,
koření nové koření,
bobkový list,
kopr čerstvý,
vejce,
cukr,
ocet
Komentáře (2)