Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skutečně pečená vepřová pečeně na černém pivu

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Lenka Škulinová Lenka Škulinová

Náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min

150 min (150 min příprava)

Suroviny

Porce: 3-4

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 840 kJ /
1 396 kcal
Bílkoviny185,19 g
Tuky42,96 g
Vláknina5,71 g
Cholesterol 384 mg
Sodík 386 mg
Sůl0,80 g
Sacharidy44,05 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Pokud má maso na povrchu horní strany trochu tuku, nařežeme ho asi v centimetrových rozestupech a do zářezů nasypeme špetku soli. Potom maso svážeme provázkem, jakoby do válečku. Oloupanou šalotku a česnek nakrájíme na půlměsíčky, česnek raději nadrobno.  Krok 2: Svázané maso ještě dokola okmínujeme a potřeme olejem. Zprudka rozhřejeme pánev a vložíme do ní svázané a okořeněné maso. Ztlumíme žár a postupně maso okolo opečeme pěkně dozlatova, na každé straně/boku ho vždy ponecháme cca 3 minuty. Opečené maso vyjmeme bokem na talíř. Krok 3: Do prázdné použité pánve přidáme nakrájenou cibuli a česnek, můžeme ještě zmírnit žár ploténky a necháme chvilku změknout. Podlijeme asi deci piva a necháme vyvařit.  Krok 4: Tuto zeleninu nato vložíme na dno pekáče tak, aby ho celé maso zakrývalo a samo maso se tím pádem nedotýkalo dna pekáče. Podlijeme dvěma deci piva, dáme do předehřáté trouby na 150°C a pečeme 5 minut. Krok 5: Poté snížíme teplotu na 120°C  a pečeme další hodinu, během níž jednou či dvakrát maso podléváme výpekem, případně o 10-15 minut déle, máme-li váhově o něco větší maso.  Krok 6: Jakmile je maso hotové, vypneme troubu, šťávu slijeme do dříve použité pánve, maso necháme nadále ve vypnuté troubě. Krok 7: Slitou tekutinu přivedeme k varu, přidáme poslední deci piva a za neustálého míchání přidáme škrob a metličkou zahustíme. (Škrob má tendenci jednak dělat hrudky, ale jednak dokáže rychle zhoustnout při větším podání do šťávy, proto přidáváme jen po malých troškách a vždy chvíli mícháme, než přidáme více, aby konzistence nakonec nebyla až příliš hustá. Krok 8: Z masa sejmeme provázek, nakrájíme na plátky, na talíři přelijeme omáčkou. Podávala jsem s knedlíkem a se zelím, ale hodí se např. bramborová kaše či jiné příloha dle vlastní chuti, třeba zeleninovým salátem. 

Zveřejněno 19. 9. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Skutečně pečená vepřová pečeně na černém pivu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lrJ6

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Skutečně pečená vepřová pečeně na černém pivu

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lrJ6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (4)

bofinka: no i proto bych bod 7. vypustila, bude to dobré jen tak... základ by se dal i propasírovat, ale nedělala bych to

casino: Stacilo by skrob rozmichat v trosce piva, ale nejak se mi nezda zaver receptu, ta posledni decka piva bude malo odvarena, tedy hodne citit . . . .

Slušně napsáno...
...tedy až na ten škrob, že 8-(
Nééé že by mi vadil jako takový..., občas (především v "číně") ho také používám :yes:
Ale zde popsaný způsob zdá se mi býti poněkud podivným: "... a za neustálého míchání přidáme škrob a metličkou zahustíme. (Škrob má tendenci jednak dělat hrudky,..."
No, bodejť by nedělal hrudky:-! To se jen brání jak umí takové zhovadilosti
Není přece nic jednoduššího než škrob rozmíchat (rozqedlat, protřepat v zavařovačce s deklem) v troše S T U D E N É :-! vody a nalít do připravované krmě, že :-K

Poslední fotku bych určitě dala jako hlavní:yes:
Já mám k pečení pečeně tak trochu respekt, vysušit ji není velký problém... ale tady včetně zatáhnutí na pánvi a konečného vydýchání ve vypnuté troubě se mi recept líbí:yes: ( že bych si odpustila zahuštění škrobem je už věc chuti....)

Suroviny:
pečeně vepřová, sůl mořská, cibule šalotka, česnek, kmín celý, olej, škrob, pivo černé

Přidat fotografie receptu