Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pšenično-žitný chléb s jogurtem ve tvaru věnce

Hodnocení receptu je 5,0 (25×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 571 kJ /
614 kcal
Bílkoviny20,31 g
Tuky6,14 g
Vláknina21,16 g
Cholesterol 10 mg
Sodík 53 mg
Sůl0,07 g
Sacharidy108,90 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Běžným způsobem zaděláme kynuté těsto. Nejlépe to jde v domácí pekárně, kde jako první dáme vlažnou vodu, jogurt, pak prosátou mouku smíchanou se solí a kmínem. Na mouku dáme cukr a rozdrobené droždí. Zvolíme program Těsto. Krok 2: Vykynuté těsto vyjmeme z nádoby domácí pekárny a na vále rozdělíme na pět nebo i šest stejně velkých dílů. Každý díl zpracujeme do bochánku a při hnětení se snažíme na povrch do těsta zatlačit trochu celého kmínu. Ošatku se středem vysypeme hladkou moukou a naskládáme do ní po obvodu připravené bochánky. Přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Krok 3: Troubu rozehřejeme na 220°C, použijeme klasické pečení spodní a horní ohřev. Na pečící plech dáme teflonovou fólii nebo papír na pečení a vykynuté těsto z ošatky opatrně a lehce vyklopíme. Nesmí být překynuté, aby nekleslo. Pokud je třeba a vadí nám to, lehce štětečkem odstraníme přebytečnou mouku. Povrch můžeme rozprašovačem orosit vlažnou vodou, ale já to u tohoto chleba nedělala. Vložíme do předehřáté trouby a po 10-15 minutách teplotu snížíme na 195°C. Celkově pečeme zhruba cca 40-45 minut. Krok 4: Po upečení necháme chléb vychladnout na mřížce.

Zveřejněno 21. 9. 2020

Poznámka autorky Merylas

Kdo nemá domácí pekárnu, zadělá běžným způsobem: https://www.toprecepty.cz/recept/24963-jak-na-vyro...

Na pečení chleba s jogurtem mě přivedl tento recept: https://www.toprecepty.cz/recept/20907-semenacek-j...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšenično-žitný chléb s jogurtem ve tvaru věnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E3JN

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pšenično-žitný chléb s jogurtem ve tvaru věnce

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/E3JN

Marie

Komentáře (7)

Madula: To opatrné vyklopení je myšleno tak, že se nesmí s ošatkou při vyklápění vykynutého těsta nějak prudce trhat, bouchat, nebo nějak vyklápět z výšky, ono se to špatně popisuje. V pravé ruce držím ošatku s vykynutým těstem, v levé ruce připravený plech, ten trochu nakloním, ošatku taktéž nakloním do středu plechu, plech položím do vodorovné polohy a zároveň už i otáčím ošatku a nechám vykynuté těsto vyklouznout. Snad mi rozumíte. :-) Ošatka se musí dobře vysypat moukou, někdo používá i bramborový škrob. Je to důležité, aby se těsto k ošatce nepřilepilo. :-K

Parádní! :-K Jen bych chtěla vědět, jak se to OPATRNĚ vyklopí. TRu otázku myslím vážně. A chleba se taky snažím péct ;-):-D:-)

Všem děkuji za pochvalu. :-K

cathleen: som na tom tak isto. Meryl je:yes:

Víš, že mám chleby a slané pečivo velice ráda a moc ráda se na recepty a fotky dívám. Tohle je prostě nádhera :yes::yes: na kterou se dá koukat jen se zalíbením <3 fakt moc povedený chleba!!!

:yes: Moc se mi to líbí :yes: je to moc hezké a určitě dobré, :-K já když nemám kefír nebo acidofilní mléko, tak také dávám jogurt.:-K:-K

Jé, to vypadá roztomile! :yes::-K:-K

Suroviny:
mouka hladká, mouka celozrnná žitná, sůl, kmín drcený, cukr krupice, voda, jogurt selský, droždí čerstvé, kmín celý, mouka hladká

Přidat fotografie receptu