Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obrácený jablečný koláč - Tarte Tatin

Hodnocení receptu je 4,2 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 40 min

60 min (20 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 483 kJ /
3 223 kcal
Bílkoviny34,01 g
Tuky169,82 g
Vláknina26,85 g
Cholesterol 744 mg
Sodík 133 mg
Sůl0,21 g
Sacharidy376,12 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosijeme mouku, přidáme špetku soli cukr a kousky nakrájeného másla. Uděláme tzv. drobenku, pak přidáme vejce a vytvoříme těsto, které dáme do chladu na cca 20 minut odležet.
Tento typ těsta se dá připravit i robotem, který má ve výbavě sekací nůž. Dáváme vše najednou a až vznikne jemnější drobenka, přendáme do mísy, kde už lehce spojíme dohromady v těsto. Krok 2: Z pečicího papíru vystřihneme kolo s trochu větším průměru, než máme připravenou koláčovou formu. Formu, dno i boky tímto papírem vyložíme. Lépe to půjde, když ho nejprve zmuchláme do koule a pak rozložíme. Krok 3: Do rendlíku se silným dnem vsypeme cukr a na středním příkonu tepla připravíme světle hnědý karamel. Odstavíme, vmícháme máslo a po spojení vylijeme na celé dno koláčové formy. Krok 4: Jablka oloupeme, vypichovačem odstraníme střed a nakrájíme na 1,5 cm plátky. Plátky vyskládáme ve dvou vrstvách na karamel. Krok 5: Těsto vyválíme na kulatý plát o stejném průměru jako je forma a položíme na jablka. Povrch propícháme špejlí. Krok 6: Připravený koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme zhruba 40 minut. Tento čas je pouze orientační. Krok 7: Koláč po upečení necháme důkladně zchladnout, obrátíme ho na větší talíř a shora opatrně odstraníme papír na pečení.

Zveřejněno 4. 10. 2020

Poznámka autorky Merylas

Zdroj receptu: Vaříme krok za krokem

V původním receptu se do těsta použil krupicový cukr a u jablek se neodstraňoval střed. Jaderník zůstal, po rozkrojení je ve tvaru hvězdiček. Jen se odstranila semena.

Velikost koláčové formy 24-27 cm. Já měla 27 cm.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Obrácený jablečný koláč - Tarte Tatin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zM27

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Obrácený jablečný koláč - Tarte Tatin

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zM27

Marie

Komentáře (7)

magdalenka: Děkuji moc za tak velkou pochvalu, jsem moc ráda, že se recept osvědčil. <3

Koláč už sa chladí vonku, máme ho radi, pečiem pravidelne. Zajtra príde návšteva, bude uležalý. Na recepte nič nemením, sedí na 100% aj s dobou pečenia :-8. Nemám tak pekne nakrájané a ukladané jablká, na koláče zužitkujem opadané. Skvelý recept. :-K

magdalenka: Magdalénko, moc děkuji. :-K

Je čas jablkových koláčov. Tento je jednoduchý a skvelý.

magdalenka: Magdi, já děkuji za vyzkoušení a přidané foto. Jsem moc ráda, že recept nezklamal. A někdy je opravdu těžké, ten poslední bod dodržet. :-):-K

Dnes som piekla podľa teba tento múčnik. Je výborný. (Nemohla som bod č. 7 dodržať...musela som ochutnať skôr.) Ďakujem za recept a pridávam foto.

:yes:

Suroviny:
mouka hladká, cukr moučkový, sůl, máslo, vejce, cukr krupice, máslo, jablko

Přidat fotografie receptu