Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Metyja - valašský dezert

Metyja je sladkým jídlem, dezertem, původem ze Slovácka. Jde o spojení vařených a rozmačkaných brambor s povidly, mákem a cukrem. Nahoru můžeme doplnit také zakysanou smetanu nebo třeba tvaroh.

Hodnocení receptu je 4,9 (20×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 15 min

30 min (15 min příprava + 15 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 206 kJ /
527 kcal
Bílkoviny7,60 g
Tuky17,55 g
Vláknina8,72 g
Cholesterol 35 mg
Sodík 23 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy80,38 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme, překrojíme a klasicky uvaříme v lehce osolené vodě. Scedíme a vidličkou nebo jiným nástrojem rozmačkáme a lehce osladíme. Krok 2: Polovinu brambor namačkáme do kulatého tvořítka postaveného na talíři, do kterého jsme ještě vložili po vnitřním obvodu pruh vystřižený z papíru na pečení. Krok 3: Na tento bramborový základ přidáme povidla a následně zbytek brambor. Povrch uhladíme. Krok 4: Formu lehce tahem nahoru odstraníme a lehce a opatrně odstraníme i pruh papíru na pečení po obvodu. Místo papíru by se mohla použít i nějaká fólie. Krok 5: Povrch pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem. Krok 6: Na povrch přidáme kopeček lehce oslazené zakysané smetany a dozdobíme meduňkou. Ihned podáváme.

TIP: Varné typy brambor a jejich využití

Zveřejněno 17. 10. 2020

Poznámka autorky Merylas

Zdroj receptu: starší vydání časopisu Styl.

V minulosti se metyja podávala jinak, jako kaše. Tento recept, hlavně formování, je už přizpůsobený na dnešní dobu. K tomuto receptu nejsou žádné gramáže, vše se přidává tzv. podle oka a dle chuti.

Tvarovací nerezovou formičku jsem použila o průměru 7,5 cm. Osvědčilo se mně vkládat do formičky pruh papíru na pečení, boky metyje zůstanou čisté, pokud by papír nebyl, tak se brambory při vytažení formy "ušpiní" od povidel.

Pro pořádek vložím odkaz na už jeden existující recept: https://www.toprecepty.cz/recept/34588-metyja/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Metyja - valašský dezert

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gpnr

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Metyja - valašský dezert

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/Gpnr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (8)

Marie Svarcova: Děkuji. :-K Ráda zkouším recepty našich babiček a k mnohým se pak vracím.

:-)<3:yes::yes: moc pěkný recept ze starých časů, trochu mi připoměl škubánky ale vypadá to nádherně;-) díky za takové recepty. :-K

Hanis: Já děkuji za zájem o recept. A je príma, občas se alespoň prostřednictvím jídla vrátit do dětství.:-K

Moc děkuji za recept, krása! Tohle jsme jídávali u babičky na prázdninách - ona tomu říkala "šusterka". Určitě uvařím - vrátím se do dětství :-):no:

cathleen: Já jsem z jiného kraje, toho rázovitého:-), takže jsem tohle jídlo ani název z domova neznala. :-K

Merylas: mam moc ráda tyhle původem staré recepty :yes: Moje babička vařila dědečkovi "netyju" <3

Eja57: Děkuji moc. :-* Už dlouho jsem chtěla vyzkoušet, protože brambory, povidla a mák jdou tak nějak k sobě. Moc ráda mám třeba bramborové taštičky plněné povidly.:-) Snažila jsem se alespoň orientačně napsat množství surovin, ale opravdu každý si dá podle sebe. Třeba i více pokape máslem.:-) Recept od Hosty jsem pročetla a právě, že tento je malinko jiný, tak jsem ho vložila. Fandím starým receptům našich babiček, třeba i v novém "kabátku". :-K

Krása:yes:
Je hodně podobný receptu od Hosty, ale není stejný, a je tu přesně popsané množství surovin.

Suroviny:
brambory, sůl, cukr moučkový, povidla švestková, máslo, mák mletý, cukr moučkový, smetana zakysaná, meduňka

Přidat fotografie receptu