Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dobrá křupavá čalamáda

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

janky3 janky3

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 80 min

80 min (80 min příprava)

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 495 kJ /
357 kcal
Bílkoviny11,60 g
Tuky2,63 g
Vláknina32,75 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 302 mg
Sůl0,62 g
Sacharidy60,21 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechnu očištěnou zeleninu, nakrájenou podle návodu, mimo česneku, promícháme ve velké míse a vložíme do vypařených šroubovacích sklenic (viz obrázek). Do každé velké sklenice dáme 4 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, 1/2 lžičky hořčičných semínek, 5 koleček cukerínu, 2 lžičky soli, 1 bobkový list, 8 lžic octa, 1 nakrájený stroužek česneku. Pokud chcete trochu naostřit chuť, přidejte nepatrně mleté chilli, ale opravdu jen na malinkou špičičku nože, lehce klepnout a dost. Aby vám neshořela ústa. Dolijeme převařenou vodou těsně pod hrdlo, teda těsně pod tu šroubovací část. Do menších sklenic dávám všeho polovinu. Do některých sklenic chilli nedávám. Krok 2: Do velkého hrnce dáme přibližně 8 cm vody, na dno dáme složenou utěrku, naskládáme velké sklenice, přibližně stejně vysoké, a dolijeme vodou, aby končila asi tak 2-3 cm pod hrdlem. Hrnec přikryjeme poklicí. Pokud vaříte na plynu, vařte na větší plamen, jakmile začne voda vřít, ztlumte na malý plamen a nechte probublávat ještě 4 minuty. Pak vypněte. Nechte bez poklice nepatrně zchladnout vodu (5 min). Sklenice vyndávám náčiním na vyndávání zavařovaček i chňapkou po ubrání vody a stavím je na utěrku víčkem dolů. Může se jíst hned druhý den. Je třeba nepřetahovat dobu zavařování, aby zelenina zůstala křupavá. Krok 3: Malé sklenice zavařuji zvlášť, kvůli výšce hladiny vody.

Zveřejněno 17. 10. 2020

Poznámka autorky janky3

Stejná doba je i na elektrice (nemám zkušenost jak nepřevařit). Na indukci na 100, pak 80.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobrá křupavá čalamáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MyDP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Dobrá křupavá čalamáda

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MyDP

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
zelí, mrkev, celer, paprika čerstvá červená, paprika čerstvá bílá, rajče datlové, česnek, cibule, okurka čerstvá, koření nové koření, pepř celý, semínka hořčičná, bobkový list, cukerin, sůl, ocet, chilli, voda

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu