Suroviny
Porce: 1 nohavice
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 25 175 kJ / 6 017 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,45 g |
Tuky | 371,22 g |
Vláknina | 53,40 g |
Cholesterol | 510 mg |
Sodík | 270 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 449,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Opláchneme rozinky na sítku vlažnou vodou, přeložíme do hrníčku s trochou rumu a necháme nabobtnat cca 2 hodiny.
Krok 2: Rozpustíme máslo na potření těsta, cca 50 g.
Očistíme jablka od jadřinců a půlky najemno nakrájíme na šířku asi 2 mm. V míse jablka posypeme mákem, přidáme rozinky s rumem a jemně prohodíme. Můžeme do směsi přimíchat i rozpuštěné vlahé máslo. Krok 3: Rychle vyválíme štrúdlové těsto na papíru, natřeme celé vlahým máslem a kraj těsta podsypeme pruhem máku. Na něj uložíme jablka s mákem, posypeme vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a mletou skořicí. Můžeme přidat 1/2 PL krystalového cukru. Krok 4: Na to rovnoměrně uložíme 4 kousky másla, 20x20x5 mm. Pomocí papíru opatrně smotáme, lehce urovnáme, zahneme kraje těsta a s papírem přeložíme na plech. Zbylý papír ustřihneme, aby se vešel i druhý štrúdl. Krok 5: Upečeme do barvy, vyndáme a ihned natřeme vlahým máslem rozmíchaným s rumem, aspoň dvakrát. Pečeme na 190°C , 40 minut. Krok 6: Maďarský hroznový závin z Decs:
Hrozny omyjeme, otrháme a ochutnáme. Naváženou krupici chvilku osmahneme na 2 lžících sádla, přilijeme horkou vodu a podusíme. Vmícháme do horké směsi hrozny a přidáme vanilkový cukr, moučkový cukr a ochutnáme. Pokud není dle naší chutě, lze vanilku a cukr přidat. Ne všechny hrozny se hodí na tento štrúdl. Vybírejte jen dobré odrůdy.
Pečlivě vychlazené těsto rozválíme na pečícím papíru, natřeme rozpuštěným vlahým sádlem, dáme dobře vychlazenou náplň a velice opatrně smotáme pomocí papíru. Lehce srovnáme, pomocí papíru zahneme konečky štrúdlu nahoru a povrch důkladně potřeme vlahým sádlem. S papírem opatrně přeneseme na plech.
Před vložením do trouby necháme dobře vychladit v lednici i s plechem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C, 40 minut. Po upečení ihned víckrát natřete rozpuštěným sádlem nebo máslem s rumem.
Pokud máte čerstvé domácí sádlo, tak na máslo klidně zapomeňte.
Očistíme jablka od jadřinců a půlky najemno nakrájíme na šířku asi 2 mm. V míse jablka posypeme mákem, přidáme rozinky s rumem a jemně prohodíme. Můžeme do směsi přimíchat i rozpuštěné vlahé máslo. Krok 3: Rychle vyválíme štrúdlové těsto na papíru, natřeme celé vlahým máslem a kraj těsta podsypeme pruhem máku. Na něj uložíme jablka s mákem, posypeme vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a mletou skořicí. Můžeme přidat 1/2 PL krystalového cukru. Krok 4: Na to rovnoměrně uložíme 4 kousky másla, 20x20x5 mm. Pomocí papíru opatrně smotáme, lehce urovnáme, zahneme kraje těsta a s papírem přeložíme na plech. Zbylý papír ustřihneme, aby se vešel i druhý štrúdl. Krok 5: Upečeme do barvy, vyndáme a ihned natřeme vlahým máslem rozmíchaným s rumem, aspoň dvakrát. Pečeme na 190°C , 40 minut. Krok 6: Maďarský hroznový závin z Decs:
Hrozny omyjeme, otrháme a ochutnáme. Naváženou krupici chvilku osmahneme na 2 lžících sádla, přilijeme horkou vodu a podusíme. Vmícháme do horké směsi hrozny a přidáme vanilkový cukr, moučkový cukr a ochutnáme. Pokud není dle naší chutě, lze vanilku a cukr přidat. Ne všechny hrozny se hodí na tento štrúdl. Vybírejte jen dobré odrůdy.
Pečlivě vychlazené těsto rozválíme na pečícím papíru, natřeme rozpuštěným vlahým sádlem, dáme dobře vychlazenou náplň a velice opatrně smotáme pomocí papíru. Lehce srovnáme, pomocí papíru zahneme konečky štrúdlu nahoru a povrch důkladně potřeme vlahým sádlem. S papírem opatrně přeneseme na plech.
Před vložením do trouby necháme dobře vychladit v lednici i s plechem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C, 40 minut. Po upečení ihned víckrát natřete rozpuštěným sádlem nebo máslem s rumem.
Pokud máte čerstvé domácí sádlo, tak na máslo klidně zapomeňte.
Zveřejněno 24. 10. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vídeňský štrúdl a klasické náplně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xJGE
Moje poznámka
Vídeňský štrúdl a klasické náplně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xJGE
Nejnovější recepty
Jarní, levná vajíčková pomazánka
Přidáno před 1 hodinou
Hrášková polévka s lososem a slaninou
Přidáno před 1 hodinou
Pomalu pečené vepřové v mrkvi
Přidáno před 23 hodinami
Zapečená brokolice
Přidáno 12. 3. 2025 16:02
Halušky s peperonatou
Přidáno 12. 3. 2025 14:02
Krkonošské sváteční škubánky
Přidáno 12. 3. 2025 13:55
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vlašský salát retro (podle ČSN z roku 1976)
gatear před 1 hodinou
Mušle s kokosovým mlékem a čerstvým pepřem
Radek2112 před 1 hodinou
Kapustový prejt
Stepkavera před 1 hodinou
Frankfurtská jemná polévka
Sahula před 2 hodinami
Nejlepší koblihy, jaké znám
lendlova.j před 2 hodinami
Africké kuře
Tommyk před 2 hodinami
Pikantní špecle se slaninou a rajčaty
Lucie1001 před 3 hodinami
Vepřové nudličky podle Milana
agsk1 před 4 hodinami
Kuřecí "čína" se zelím
Horskadana před 4 hodinami
Žampionová omáčka
Ashelin před 4 hodinami
Suroviny:
jablko,
mák mletý,
rozinky,
cukr vanilinový,
cukr skořice,
skořice mletá,
cukr krystal,
rum,
máslo,
višně,
mák,
cukr vanilkový,
cukr skořice,
cukr krystal,
kůra citronová,
rum,
máslo,
těsto listové,
víno hroznové,
krupice,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
sádlo vepřové
Komentáře (52)