Suroviny
Porce: 1 nohavice
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 25 175 kJ / 6 017 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 70,45 g |
Tuky | 371,22 g |
Vláknina | 53,40 g |
Cholesterol | 510 mg |
Sodík | 270 mg |
Sůl | 0,50 g |
Sacharidy | 449,35 g |
Postup přípravy
Krok 1: Opláchneme rozinky na sítku vlažnou vodou, přeložíme do hrníčku s trochou rumu a necháme nabobtnat cca 2 hodiny.
Krok 2: Rozpustíme máslo na potření těsta, cca 50 g.
Očistíme jablka od jadřinců a půlky najemno nakrájíme na šířku asi 2 mm. V míse jablka posypeme mákem, přidáme rozinky s rumem a jemně prohodíme. Můžeme do směsi přimíchat i rozpuštěné vlahé máslo. Krok 3: Rychle vyválíme štrúdlové těsto na papíru, natřeme celé vlahým máslem a kraj těsta podsypeme pruhem máku. Na něj uložíme jablka s mákem, posypeme vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a mletou skořicí. Můžeme přidat 1/2 PL krystalového cukru. Krok 4: Na to rovnoměrně uložíme 4 kousky másla, 20x20x5 mm. Pomocí papíru opatrně smotáme, lehce urovnáme, zahneme kraje těsta a s papírem přeložíme na plech. Zbylý papír ustřihneme, aby se vešel i druhý štrúdl. Krok 5: Upečeme do barvy, vyndáme a ihned natřeme vlahým máslem rozmíchaným s rumem, aspoň dvakrát. Pečeme na 190°C , 40 minut. Krok 6: Maďarský hroznový závin z Decs:
Hrozny omyjeme, otrháme a ochutnáme. Naváženou krupici chvilku osmahneme na 2 lžících sádla, přilijeme horkou vodu a podusíme. Vmícháme do horké směsi hrozny a přidáme vanilkový cukr, moučkový cukr a ochutnáme. Pokud není dle naší chutě, lze vanilku a cukr přidat. Ne všechny hrozny se hodí na tento štrúdl. Vybírejte jen dobré odrůdy.
Pečlivě vychlazené těsto rozválíme na pečícím papíru, natřeme rozpuštěným vlahým sádlem, dáme dobře vychlazenou náplň a velice opatrně smotáme pomocí papíru. Lehce srovnáme, pomocí papíru zahneme konečky štrúdlu nahoru a povrch důkladně potřeme vlahým sádlem. S papírem opatrně přeneseme na plech.
Před vložením do trouby necháme dobře vychladit v lednici i s plechem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C, 40 minut. Po upečení ihned víckrát natřete rozpuštěným sádlem nebo máslem s rumem.
Pokud máte čerstvé domácí sádlo, tak na máslo klidně zapomeňte.
Očistíme jablka od jadřinců a půlky najemno nakrájíme na šířku asi 2 mm. V míse jablka posypeme mákem, přidáme rozinky s rumem a jemně prohodíme. Můžeme do směsi přimíchat i rozpuštěné vlahé máslo. Krok 3: Rychle vyválíme štrúdlové těsto na papíru, natřeme celé vlahým máslem a kraj těsta podsypeme pruhem máku. Na něj uložíme jablka s mákem, posypeme vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a mletou skořicí. Můžeme přidat 1/2 PL krystalového cukru. Krok 4: Na to rovnoměrně uložíme 4 kousky másla, 20x20x5 mm. Pomocí papíru opatrně smotáme, lehce urovnáme, zahneme kraje těsta a s papírem přeložíme na plech. Zbylý papír ustřihneme, aby se vešel i druhý štrúdl. Krok 5: Upečeme do barvy, vyndáme a ihned natřeme vlahým máslem rozmíchaným s rumem, aspoň dvakrát. Pečeme na 190°C , 40 minut. Krok 6: Maďarský hroznový závin z Decs:
Hrozny omyjeme, otrháme a ochutnáme. Naváženou krupici chvilku osmahneme na 2 lžících sádla, přilijeme horkou vodu a podusíme. Vmícháme do horké směsi hrozny a přidáme vanilkový cukr, moučkový cukr a ochutnáme. Pokud není dle naší chutě, lze vanilku a cukr přidat. Ne všechny hrozny se hodí na tento štrúdl. Vybírejte jen dobré odrůdy.
Pečlivě vychlazené těsto rozválíme na pečícím papíru, natřeme rozpuštěným vlahým sádlem, dáme dobře vychlazenou náplň a velice opatrně smotáme pomocí papíru. Lehce srovnáme, pomocí papíru zahneme konečky štrúdlu nahoru a povrch důkladně potřeme vlahým sádlem. S papírem opatrně přeneseme na plech.
Před vložením do trouby necháme dobře vychladit v lednici i s plechem.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C, 40 minut. Po upečení ihned víckrát natřete rozpuštěným sádlem nebo máslem s rumem.
Pokud máte čerstvé domácí sádlo, tak na máslo klidně zapomeňte.
Zveřejněno 24. 10. 2020
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vídeňský štrúdl a klasické náplně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xJGE
Moje poznámka
Vídeňský štrúdl a klasické náplně
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xJGE
Nejnovější recepty
Bramborové placky s jitrničkou
Přidáno před 4 hodinami
Bramborové placky plněné brynzou
Přidáno před 4 hodinami
Bramborové krokety jako chuťovky
Přidáno před 4 hodinami
Smažený bramborový knedlík v těstíčku
Přidáno před 4 hodinami
Babiččiny bramborové klobásky
Přidáno před 4 hodinami
Avokádová omeleta bez mouky (vhodné pro diabetiky typu 2)
Přidáno před 5 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hraběnčiny výborné řezy
Neregistrovaný před 5 minutami
Bramboráky
PaveL2002 před 9 minutami
Plněná zapečená sýrová bagetka
Neregistrovaný před 9 minutami
Vepřové výpečky
Neregistrovaný před 10 minutami
Utopenci dle mé prababičky
Neregistrovaný před 16 minutami
Jednoduchý chléb pro začátečníky (tmavý)
Neregistrovaný před 16 minutami
Nadýchaný piškotový korpus
Neregistrovaný před 19 minutami
Těsto na pizzu z Itálie
LenkaJuju před 19 minutami
Černé kluski
Neregistrovaný před 27 minutami
Zapečené těstoviny s kysaným zelím
Neregistrovaný před 34 minutami
Suroviny:
jablko,
mák mletý,
rozinky,
cukr vanilinový,
cukr skořice,
skořice mletá,
cukr krystal,
rum,
máslo,
višně,
mák,
cukr vanilkový,
cukr skořice,
cukr krystal,
kůra citronová,
rum,
máslo,
těsto listové,
víno hroznové,
krupice,
cukr moučkový,
cukr vanilkový,
sádlo vepřové
Komentáře (52)