Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrušková povidla na frgále

Bohatá úroda hrušek se dá zužitkovat ledasjak. Pojďte s námi připravit tato jednoduchá hrušková povidla, která voní po skořici a hřebíčku. Jakmile pak přijde chuť třeba na frgály, budete je mít po ruce. Tak hurá do toho.

Hodnocení receptu je 4,7 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

zdenka81

Náročný

Doba přípravy 90 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 70 min

90 min (20 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 893 kJ /
2 365 kcal
Bílkoviny8,57 g
Tuky5,80 g
Vláknina61,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 63 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy538,73 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Hrušky zbavíme jadřinců a pokrájíme je na menší kousky. Je-li slupka příliš tuhá, je nutné hrušky i oloupat. Krok 2: Nakrájené hrušky vložíme do pekáčku, zakápneme octem, promícháme a vložíme do trouby předehřáté na 200-220 °C. Pečeme přibližně 30 minut. Během pečení nemícháme. Krok 3: Po půl hodině na hrušky nasypeme polovinu cukru a znovu pečeme. Po 20 minutách přisypeme zbytek cukru a pečeme dalších 20 minut. Po upečení přidáme mletou skořici a roztlučený hřebíček. Vše promícháme a rozmixujeme ponorným mixérem do požadované konzistence. Krok 4: Budou-li rozmixované hrušky příliš vodnaté, můžeme je vložit ještě na chvíli do trouby. Horká povidla naplníme do čistých sklenic, utřeme, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

TIP: Oblíbené recepty na frgály

Zveřejněno 29. 10. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrušková povidla na frgále

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zLKO

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrušková povidla na frgále

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zLKO

Komentáře (9)

Dělala jsem z dvojité dávky, letos hrušek bylo opravdu dost :-8 upečeno bylo rychle, cca 2-2,5 hodiny, po rozmixování mám opravdu krásná tuhá povidla<3

TIP: vypečený "karamel" z hrušek a koření jsem slila do dvou skleněných lahviček a používáme jej jako přeliv na buchtu, zmrzlinu nebo palačinky;-)

Je to mňamka. ;-):yes:

Jsou výborná a já ještě přidávám Badyán.

Včera jsem dopekla hrušková povidla a dala do sklenic. Také jsem je den před tím pekla v troubě. Pekla jsem je více než dvě hodiny, a protože byla stále řídká, už sice ne moc, ale hustota do zavařovacích sklenic to podle mne ještě nebyla. Zato hodin bylo hodně, tak jsem povidla nechala v troubě, vypnula jsem je a šla spát. Další den už to šlo rychle, protože se povidla v noci tím zbytkovým teplem v troubě částečně vysušila a mám je opravdu pěkně hustá. Ještě trochu jsem je dopekla a dala do sklenic. Zpracovávala jsem je tepelně tedy skoro tři hodiny + to sušení zbytkovým teplem v noci v troubě. Netečou i přes vmíchaný rum tuzemský ani po otočení horké zavařovačky. ;-) Takže souhlasím s hospodyní a s yanull, že hodina je krátká doba, anebo jsou povidla dávaná do sklenic řidší, ale pak je riziko, že rychleji podlehnou zkažení, hrušková povidla jsou na to háklivá. ;-)

Přidám svoji zkušenost. Nedávno jsem také pekla, ale ve sporáku na dřevo. Pak byla povidla také řídká, jak píše hospodyně, proto jsem je opět dala do trouby, ale nechala jsem na třetinu pootevřená dvířka, aby se povidla nespálila a ve finále krásně zhoustla. Je potřeba, aby odcházela pára. ;-)

Vše se krásně upeklo do měka, a když popřípadě byly víc řídíš i po rozmixování tak jsem je ještě na malou chvíli ještě pekla. Ale byly krásně husté hned na poprvé . :-K

No, nezdá se mi, že by mohly být hrušky upečené a vydušené za hodinu a něco. Mně to trvá v řádu hodin. A když se rozmixují tyčákem, je z toho spíš řídká přesnídávka pro děti než hustá povidla na cokoliv. A to není jen moje zkušenost, viz eva hubova.
Já je melu a pak ještě projedu el. pasírovačem, ale to už je moje rozmazlenost.

Sušené jsem zrovna neměla, ale používám je i do buchet. <3<3

"Hrušková povidla na frgále"
Na frgále se sice hrušková povidla dávají... :yes:
No, ale náplň na FRGÁLE se připravuje z rozvařených SUŠENÝCH hrušek, že ;-)

Suroviny:
skořice, ocet, hruška, koření hřebíček, cukr krupice

Přidat fotografie receptu