Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Újezdecké rohlíky z polohrubé mouky

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Středně náročný

Doba přípravy 150 min Doba přípravy: 150 min

150 min (150 min příprava)

Suroviny

Porce: 16 kousků

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 228 kJ /
5 552 kcal
Bílkoviny145,30 g
Tuky192,11 g
Vláknina30,30 g
Cholesterol 1,30 g
Sodík 442 mg
Sůl0,90 g
Sacharidy795,23 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do 1 l odměrky dáme rozdrobené droždí, lžičku cukru, lžíci hladké mouky, 50 ml vlahého mléka, prošleháme, zakryjeme a necháme asi 10-15 minut nakynout. Do mísy dáme prosátou mouku smíchanou se solí, vzešlý kvásek, změklé sádlo a žloutky rozkvedlané v půlce vlahého mléka. Zaděláme těsto a zbylé mléko pomalu doléváme. Těsto zaděláváme tak dlouho, dokud se nelepí na stěny a vařečku. Přikryjeme a necháme asi 1 hod vykynout. Krok 2: Na dva plechy dáme pečicí papír. Z vykynutého těsta uděláme bochánek, který rozdělíme na 16 stejných kousků. Z každého kousku uděláme kulatý bochánek. Bochánek rozválíme na podlouhlou placičku a pevně srolujeme. Rohlíky klademe na plech spojem dolů, aby se nerozevřely. Necháme je na plechu 20 minut nakynout. Po nakynutí je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, kmínem a dáme péct do předem vyhřáté trouby asi 25 minut na 210°C dozlatova.

Zveřejněno 7. 11. 2020

Poznámka autorky Jaromira18

Z těsta peču i housky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Újezdecké rohlíky z polohrubé mouky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9V9z

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Újezdecké rohlíky z polohrubé mouky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9V9z

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (8)

Eja57: Moc děkuji, ráda odpovím na otázky k těstu, rohlíky jsou vynikající. :-K:-K:-K

Recept je jistě dobrý, autorka zodpověděla dotaz na "obouchání" těsta, zbytek diskuze včetně množství :-K je zcela od věci, ale nicméně nechávám a nemažu.

Betyna: Moc děkuji, jsem moc ráda, že vás hlava nebolí, na světě je tolik věcí co nechápeme a kdybychom nad vším moc přemýšleli přišli bychom o rozum. Moc děkuji za odpověď, udělala jste mi velkou radost.:-K:-K:-K Rohlíky jsou vynikající a to je to nejdůležitější.:-K:-K:-K:-K Zdravím.:-K:-K:-K

Jaromira18: nemusíte mít strach, mě hlava nebolí... a ne, rohlíky (ani chleba) si rozhodně nekupuji. S těmi dětmi jste to tam změnila hned, předtím jste tam žádnou zmínku o dětech neměla. I když nechápu, proč by děti musely tahat těsto na víčku...snad i dítě je schopné udělat oválek bez víčka...

MajaV: Když těsto nakyne, že je samá bublinka, musím to s těsta dostat pryč. Na plechu rohlíky vykynou znova. Na rozkrojeném rohlíku je to vidět, že je nádherně nadýchaný. Není-li těsto samá bublinka, tak to nedělám, ale na těstě je to po vyklopení vidět. Děkuji moc a moc za přečtení.:-K:-K:-K

Betyna: Těsto je měkoučké, je to tak uděláno, aby to mohli dělat malé děti, které jsou teď doma a pomáhají rodičům rádi při pečení a rohlíky jsou stejné. Jinak já dělám kruh a nakrájím na čtyři dílky a smotám. Podle toho jak jsem to dělala se to dělá nádherně a rychle, jinak se to čte, ale až budete péct rohlíky, určitě si je nekupujete, jak to vidím v obchodech bez rukavic vezmou, nelíbí, vrátí, jeden zkuste udělat. :-K:-K:-K Děkuji moc a moc za přečtení a omlouvám se za bolení hlavy.:-K:-K:-K

Nikdy jsem neslyšela o bouchání vykynutým těstem o vál, aby z něj vyšly bublinky. Ty jsou přece v kynutém těstě žádoucí. Tohle se dělá s těstem na tažený štrůdl bez droždí, nebo se mýlím?

Několik dní už přemýšlím nad tím, jestli s tím víčkem je to myšleno opravdu vážně a nechce se mi tomu věřit - PROČ??? vždyť stačí bochánek normálně rozválet na ovál a smotat, nebo vyválet kruh, rozřezat na trojúhelníky a smotat tak... vždyť to je učiněná šaškárna s tím nakresleným víčkem..." rozmačkáme do půlky víčka, malým válečkem uhladíme a pevně srolujeme rohlík. Když srolujeme rohlík do poloviny, dáme ho kousek více do víčka, trochu vytáhneme okraj a rohlík dorolujeme."...;-)

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí, sůl, cukr, mouka hladká, žloutek, cukr moučkový, mléko plnotučné, sádlo, vejce, kmín celý

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu