Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hovězí pečeně na šalvěji a česneku se slzovkou

Hodnocení receptu je 4,2 (4×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

janky3 janky3

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 100 min

100 min (100 min příprava)

Suroviny pro 4

4

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 989 kJ /
714 kcal
Bílkoviny137,71 g
Tuky8,16 g
Vláknina11,00 g
Cholesterol 282 mg
Sodík 297 mg
Sůl0,60 g
Sacharidy20,91 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Slzovku namočíme v kastrůlku s vodou, navaří se o maličko méně, než kroupy.
Maso vcelku opečeme na oleji, sádle nebo obojím, několikrát otočíme, aby nezůstala neosmažená místa a nevytékala šťáva. Potom posypeme maso i šťávu cibulí, česnekem, kořením, šalvějí, libečkem a kousky másla. Přikryjeme poklicí a dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi půl hodiny na 170 °C. Pak přilijeme trochu vody, maso otočíme a pečeme dál. Krok 2: Jakmile vložíme maso do trouby, přidáme trochu vody k slzovce a dáme vařit. Nejprve na vyšší teplotu, pak stáhnout. vařit jako kroupy, o něco více, než na skus. Ke konci vaření osolíme, je-li třeba, přilijeme trošku vařící vody.
Do hotové pak přidáme lžíci másla, necháme rozpustit a zamícháme. Krok 3: Maso nakrájíme na prkénku na porce a vložíme zpět, přilijeme trochu vody a bez poklice necháme dopéci na 200°C
Některé maso je hotové dříve , některé nikdy, jako to moje. Někdy používám falešnou svíčkovou, která je dražší, ale také lepší. Servírujeme se zeleninovou oblohou. Talíř vypadá veseleji.

Zveřejněno 12. 11. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí pečeně na šalvěji a česneku se slzovkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3Myp

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hovězí pečeně na šalvěji a česneku se slzovkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/3Myp

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

Simona Skolakova: Našla jsem, kde jsem objednala slzovku: Prodejnabylin.cz Mají toho tam hodně, čaje, sušené ovoce, mandle, ořechy, zdravé potraviny, občas jsou výrobky v akci.:-)

janky3: Se slzovkou zacházet umím ;-), přidávám ji občas do polévky a konzumuji ji i jinak, třeba v salátech, jen jsem psala, že by se neměla konzumovat ve velkém množství.

mysulka:
Před vařením slzovku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a poté máčejte minimálně 30 minut, nic ale nezkazíte, když si ji namočíte i den předem. Pokud ji budete vařit na slano, pak k ní můžete zároveň přidat i kořenovou zeleninu, kterou na konci vaření buď vyjmete, nebo ji můžete spolu se slzovkou rozmixovat.

Samotnou slzovku můžete konzumovat jako přílohu, přidat ji do rýže a v polévkách s její pomocí nahradíte kroupy. Uvařená a rozmixovaná se přidává do různých kaší, placek, pomazánek.
Jako kaši bych to nejedla, ale jako příloha je to zase něco jiného.

janky3: díky moc za info:-K

Slzovka je velice zdravá, ale jako samostatná příloha určitě ne.
Ideální je tak 3 lžíce denně, jako přílohu by bylo dobré ji zkombinovat třeba s rýží, bulgurem, kuskusem......

Simona Skolakova: Někdy jsem dostala i v Lidlu, každopádně Tesco, určitě v obchodech se zdravou výživou, tu poslední jsem objednávala na internetu. Ale když zadáš -Kde koupit slzovku obecnou, tak se ukáží možnosti. Tu první přímo nabízeli a neznala jsem ji, a zvědavost mně nedala. A jindy zase nabízeli mleté konopí (technické). Zahustila jsem polévku, ale nebyla nijak výrazná. Upekla jsem z něj bábovku, místo oříšků přišlo konopí. Nabízela jsem sousedům, ti se tvářili rozpačitě. Ochutnali, až když jsem odpřisáhla, že konopí je technické.:-D

Docela mne recept zaujal,copak maso to není žádný problém dala bych do frajera PH,ale o té slzovce jsem ještě neslyšela a přečetla si link od Yanull a docela mi to zlákalo,ale asi v obchodě to neseženu.Janky3 kde to kupuješ???Nebo jen přes net???Já bych to ráda vyzkoušela;-)

yanull: Hotovo. Miluji kroupy, ale následky jsou nepříjemné. Kdežto po slzovce ne.:-)

Slzovka obecná (COIX LACRYMA-JOBI) nebo také Slzovka porcelánová či Jobovy slzy, je zdravá tropická obilnina, podporující imunitu, játra, plíce, močové cesty. Obsahuje vitamíny B a škroby.

V surovinách slzovka chybí, prosím o doplnění, kolik jí má být, děkuji :-K Do této doby jsem ji neznala, ale dočetla jsem se, že je zdravá ;-)

Suroviny:
maso hovězí, cibule červená, česnek, olej, máslo, sůl, pepř mletý, koření krkovička, koření, šalvěj, libeček

Přidat fotografie receptu