Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočková polévka na kyselo

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

jan.alois jan.alois

Středně náročný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 10

10

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 483 kJ /
1 549 kcal
Bílkoviny114,34 g
Tuky23,29 g
Vláknina76,20 g
Cholesterol 518 mg
Sodík 212 mg
Sůl0,42 g
Sacharidy183,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Večer předem čočku namočíme do dostatečného množství vody. Přidáme nové koření a bobkový list. Ráno vypijeme kafíčko, slijeme vodu z čočky. Proč? Udělejte to, čočka ve svých slupkách obsahuje tzv. puriny, které podporují onemocnění dnou a kdo ji má, ví, co dokáže.
Do hrnce dejte sádlo a na něm orestujte cibuli, co má být nasekaná na drobno. Když začne červenat, přidejte čočku, zalijte čistou vodou nebo vývarem a přidejte koření. Dávám ho do vajíčka na čaj, potom ho v polévce nemusíte hledat. Osolte, přidejte pepř a vařte, dokud čočka nezměkne. Pak přidejte utřený česnek. Krok 2: Nechte přejít varem. Vezměte tyčový mixér, vyndejte koření a polévku rozmixujte. Ochutnejte, přidejte bujón, pokud je třeba. Klepněte vejce do hrníčku, rozšlehejte vidličkou, vlijte do polévky a nechte vejce srazit. Mouku s vodou rozmíchejte a polévku zahustěte. Kdo to takhle nerad, udělá si jíšku. Pak to vaření trvá déle, než se jíška provaří, polévka se ráda připaluje. Přidáme majoránku, kdo rád, přidá chilli a nakonec dvě lžíce octa. Kdo rád kyselejší, dá více. Doporučuji napřed ochutnat a ocet dávat opravdu podle chuti. Krok 3: Nandáme na talíře k tomu dobrý chléb a je rychlý oběd na světě. Nikde není napsáno, že si tam kuchařka nebo kuchař nemůže přidat nakrájený páreček a brambory.

Zveřejněno 14. 11. 2020

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočková polévka na kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/glnj

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Čočková polévka na kyselo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/glnj

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (8)

:yes:Je vynikající, také jí podobně vařím.:-K

cathleen: Díky.

Eja57: já jako moderátorka jsem na jeho recept ruku vztáhla a strávila nad tím cca 15 minut času. Opraveno bylo veliké množství chyb, povídání okolo receptu (třeba o purinech a dně, které bych u jiného dala pryč nebo aspoň vložila do Poznámky) zůstalo na svém místě.

jan.alois: protože jsem váš recept opravovala (nikoli upravovala), psala jsem jako první komentář s otázkou, na kterou jste stále neodpověděl.
Vaše příběhy tu, pokud vím, v receptech zůstávají zachovány. Neodstraňuje je žádná z moderátorek. Jen chyby v nich nemůžeme nechat - což snad pochopíte.

magdalenka: já jako moderátorka bych na jeho recept nevztáhla ruku....
Protože jsou to recepty s příběhem...a jsou tu jedinečné a za mne:yes:

jan.alois: A čo ak to všetko napíšeš do bodu č.1? Bude to vadiť niekomu, bude to opravovať, meniť?

Eja57: Víš proč jsem chyběl ? Protože už nejde psát tím stylem co jsem psával, To je samé jeden krok druhý krok už to není ono. On ten recept má také svůj příběh ,ale jak to napsat? Proto vždy váhám jestli vůbec.

Tvoje recepty jsou pro mne vždycky takové pohlazení, chyběl jsi mi tu:-K
Že bych - pokud vůbec - zahustila polívku ždibcem máslové jíšky, provařila a pak vajca až na chvíli, to nic nemění na tom, že by mi chutnalo:yes:

Pokud dám jíšku, bude vaření trvat déle, protože se bude polévka provařovat. - Zahuštěná moukou rozmíchanou ve vodě se snad neprovařuje? Přijde mi to časově stejně náročné, protože by se mouka měla provařit aspoň 20 minut.

Suroviny:
čočka, vejce, cibule, mouka hladká, sádlo, ocet, vývar, pepř, chilli, majoránka, česnek, koření nové koření, bobkový list

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu