Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šlehačková vánočka

Tradičním symbolem našich Vánoc je bezesporu vánočka. Lahodná mňamka vonící po smetaně a citronu, nejlépe si ji vychutnáte s máslem, marmeládou nebo medem a dobrou kávou. Tak ji vyzkoušejte, je prostě úžasná.

Hodnocení receptu je 5,0 (36×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

yanull yanull

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby kynutí

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 989 kJ /
3 343 kcal
Bílkoviny91,64 g
Tuky108,03 g
Vláknina17,10 g
Cholesterol 1,03 g
Sodík 1,99 g
Sůl4,88 g
Sacharidy476,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy prosejeme mouku, přidáme oba cukry, citronovou kůru, sůl a sušené droždí. Krok 2: Ohřejeme smetanu, aby byla mírně teplá, rozšleháme v ní vejce, rum a tímto zaděláme vláčné těsto. Krok 3: Do těsta zapracujeme rozinky a necháme na teplém místě vykynout. Během kynutí nejméně dvakrát propracujeme. Krok 4: Po vykynutí rozdělíme na části, vytvoříme válečky a vánočku upleteme dle svých zvyklostí. Krok 5: Vánočku dáme na plech vyložený pečicím papírem a potřeným máslem a necháme ještě 15 minut kynout. Krok 6: Poté vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, ozdobíme mandlemi a dáme péci na 180 °C. Zpočátku můžeme na chvilku teplotu zvýšit. Krok 7: Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá. Pokud není ještě hotová, ale již tmavne, přikryjeme ji papírem na pečení.

TIP: Aby se vánočka nerozjela

Zveřejněno 16. 11. 2020

Poznámka autorky yanull

Tento recept mám od své maminky. Jak vidíte, vinutí není moje hobby, tak dělám základ ze tří pramenů silnějších, ze tří slabších a nahoře ze dvou. Mezi jednotlivými patry hranou dlaně po celé délce udělám prohlubeň. V případě potřeby zajistím špejlemi. Vánočka je chuťově opravdu dobrá. Pokud již trénujete na Vánoce, doporučuji k vyzkoušení.

Protože každá mouka má jinou savost, pokud to bude nutné, přidáme trošku vlažného mléka nebo vody.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačková vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qyZ7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Šlehačková vánočka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/qyZ7

Marie

Komentáře (5)

Výborný recept. Sladká a vláčná. Zaděláno v pekárně, upečeno ve formě. Mouku jsem dala půl na půl. Ukládám recept a přidávám foto.

Recept jsem vyzkoušela, velice příjemně se s těstem pracovalo a vánočka byla dobrá, ale pro nás to nebylo "ono" a proto zůstanu u svého oblíbeného. Ale bod si jistě zaslouží ;-)

Vyzkoušeno, velmi rychle mizela. <3

Je nádherná, udělám na zkoušku a ještě dnes to šoupnu do pekárny! :yes::-K<3:yes::-8<3:yes:

To je macek! :-O Krása! :-K

Suroviny:
mouka hladká, cukr krupice, cukr vanilkový, kůra citronová, sůl, rum, smetana ke šlehání, droždí sušené, rozinky, vejce, vejce, mandle, máslo

Přidat fotografie receptu