Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chléb ze sušeného kvásku

Hodnocení receptu je 4,0 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Jaromira18 Jaromira18

Snadný

Doba přípravy 100 minut+kynutí těsta

100 minut+kynutí těsta

Suroviny

Porce: podle velikosti nakrájených kousků

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 234 kJ /
1 968 kcal
Bílkoviny61,53 g
Tuky9,30 g
Vláknina21,88 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 6,41 g
Sůl16,00 g
Sacharidy398,63 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vymažeme formu tukem Omega, do formy přilepíme pečící papír a vymažeme olejem.
Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme celozrnnou mouku, droždí, žitný kvásek, sůl, kmín, lžičku moučkového cukru, vlahou vodu a zaděláme těsto, nejdříve vařečkou, pak ručně. Dlaň polijeme olejem, aby se těsto nelepilo na ruku a pokračujeme v hnětení těsta ručně, dokud není lepivé a je hlaďoučké. Krok 2: Těsto dáme přikryté do tepla na 1 hodinu vykynout. Po vykynutí těsto propracujeme a uděláme bochánek, který dáme do formy a necháme ještě přikrytý nakynout do výše formy. Pak opatrně několikrát šikmo nařežeme ostrým nožem, potřeme vlahou vodou a přikryjeme formu víkem. Krok 3: Formu s chlebem vložíme do předem vyhřáté trouby na 230°C a pečeme 15 minut. Pak snížíme teplotu na 190°C a pečeme ještě 20 minut. Poté sundáme víko formy a chléb potřeme vodou, pečeme ještě dalších 20-25 minut. Chléb vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Při poklepu na spodní stranu nám krásně duní.

Zveřejněno 21. 11. 2020

Poznámka autorky Jaromira18

Do těsta přidávám loupaná slunečnicová semínka, loupaná dýňová semena a lněná semínka, ale až po vykynutí. Máme to moc rádi.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb ze sušeného kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wGkr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chléb ze sušeného kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wGkr

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (23)

Anna Kocikova: Moc děkuji, když upeču chleba, první krajíce také máme rádi vlahé a samotné.:-K:-K:-K

Chleba vypadá velice hezky:-KJá osobně mám moc ráda i čerstvý krajíc jen tak,osolený,bez ničeho:-8

zdenka.s: Udělala jste mi moc velkou radost a moc si přeji, aby vám chutnal. Já také pořád moc ráda zkouším jiné chleby.Moc a moc děkuji.:-K:-K:-K:-K

Jaromíra18 : moc děkuji za rady ,budu se jich držet a taky těch mouk , naštěstí obě mám :-) a snad bude tak krásný jako ten Váš :yes: dobrý bude určitě. :yes:

zdenka.s: Moc děkuji. Určitě jestli máte pekárnu, jak říká moje sestra ta jí má, těsto z ní má nádherné. Já než těsto propracuji ručně do podoby co chci, tak to chvíli dá. U tohoto chleba jsou dobré sušené kvasnice, chuťově než čerstvé.:-K:-K:-K

Jaromíra18 : děkuji za recept :-K. kvásek jsem dostala a nevěděa ,kam a jak použít , tak teď už vím :-) šlo by využít pekárnu ,aspoň na těsto ?

Jaromira18: Takhle jsem to nemyslela. ;-) Lidi určitě více pečou buchty, koláče nebo dorty, ale kdo se dá do pečení chleba, tak určitě častěji peče chleba než jiné pečivo. Zvláště když pěstujete kvásek, tak je potřeba upéci chleba ideálně jednou za 7 až 10 dní, maximálně za 2 týdny, ale to už je dost kyselý, takže pak je lepší oživit ho, i když nepečete.

Dajda: Ne nebyl to přiblblý názor. Já sama si zde moc ráda čtu recepty. Myslím si , že v rodinách se více pečou buchty než chleba, ale to je pouze můj názor. :-K:-K:-K

Eja57: Ne není to přiblblí dotaz. Omega je 100% rostlinný tuk, vymazávám si s ní formu pod pečící papír, je oproti sádlu lepší, je tuhý a papír drží k formě hezky přilepený se sádlem a máslem ne. .Pak jsem ho vytřela voňavým ochuceným olejem.:-K:-K

Eja57: Jaromíra18: Já myslím, že to určitě nebyl přiblblý dotaz a diskuse třeba někomu pomůže pustit se do vlastního pečení chleba. Zpočátku se většina pekařů nejspíš přesně drží receptu a když se zajede, tak tu něco změní, tam něco přidá. Chleba se peče nepochybně častěji než buchty, tak je prostor pro obměňování.

Tak jsem se styděla za svůj asi přiblblý dotaz:omg: aaale...jsem tady asi rozproudila hezkou diskuzi, a tak jsem nakonec ráda:-K

tejaja: Chléb jsem pekla dvakrát za sebou, abych si byla jistá, že je dobrý než ho sem dám. Mouku kupuji, jen tu dobrou, na mouce hodně záleží. Receptů z domácího kvásku je tu hodně, proto jsem ho sem dala i s očekáváním , že si znovu popovídám, ale to já moc rada.:-K:-K:-K

Dajda: Já dělám s živého kvásku chléb také, nemá chybu, ale ráda zkouším občas i jiné. Tento chleba je dobrý a je pro ty co ho nemají a musí si ho koupit.:-K:-K:-K

Jaromira18: Tak to já jsem opak, nebo vychytávám už 7 let! :-D Nám naopak vyhovuje, když je každý chleba trošku jiný. Ono stejně platí i tady, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš! Už jen proto, že kvásek je pokaždé trochu jiný, záleží na tom, jak často se peče. Myslím živý kvásek, který už 7 let pěstuju a jezdím s ním i na chalupu! :-O:-Q

Pečiem chlieb s kváskom aj s droždím, kedy ako. A múku si objednávam priamo z mlyna v 5 kg plátenom vrecku, hotové zmesi nechcem. Kupujem pohánkovú, žitnú, celozrnnú a grahamovú. A chleby striedam, kedy ma aký napadne. Pekáreň mi odišla, takže pečiem v rúre. Chlebík je vždy iný, podľa druhov múky, ale dobrý. Je to pravda, treba si pečenie chleba vychytať. ;-)

cathleen: Každý kdo peče chleba, tak mu trvá než vychytá jaké složení mouky použije, každý má rád jen ten svůj.:-K:-K:-K

Dajda: Je to jedno každý z nás má rád svojí chuť chleba.:-K:-K:-K

Eja57: Používám tuto, na sáčku je napsáno, mouka na domácí chléb, složení: potravinářská pšenice, potravinářské žito, je hladká.:-K:-K:-K

Eja57: Peču chleba už několik let, s kváskem i se sušeným droždím. Oba základní předpisy počítají jen s hladkou moukou, ale já koupím a vyzkouším všechno, co vídím - a že se v době epidemie objevilo v obchodem spousta druhů mouky, protože lidé začali péct chleba i rohlíky doma. Mouku nevážím, měřím ji na hrníčky a různě kombinuju - ale sama, taky nekupuju směsi (prodávají se stále, například v Lidlu nebo Kauflandu). Nemám pekárnu, stačí skleněná pečící mísa. Jednou je těsto hustší, jindy řidčí, ale klapne to vždycky a chleba se upeče dobře. :yes: Ještě se mi nestalo, že bychom ho nesnědli do poslední kůrky. :-)

Eja57: co vím, tak existuje, prodává se (nebo prodávala?) Mouka na domácí chléb - když koukneš na složení na pytlíku, je psáno žitná a pšeničná mouka. Už tam nebylo psáno, v jakém poměru, tak jsem mouku odložila a koupila ty klasické (zvlášť žitnou i pšeničnou).

Dajda: No, já nevím, ale pokud mám v receptu jasně definované množství "kypřících složek" a mouky, tak s žitnou nebo s hladkou pšeničnou se bude těsto chovat jinak a nemusí to klapnout...podle fotky bych tipla spíš žitnou mouku...ale?

Eja57: Není to jedno? ;-) Vždycky se upeče chleba, jen je trochu jiný, což přece vůbec nevadí! :yes:

"Mouka na domácí chléb" - jaká? hladká pšeničná? žitná? Vyhledávač nabízí různé....

Suroviny:
mouka hladká, mouka celozrnná, kvas žitný, kvasnice sušené, cukr moučkový, sůl, kmín drcený, voda

Přidat fotografie receptu