Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Karamelovo-ovocná lízátka

Tápete čím potěšit ty nejmenší ratolesti? Neuděláte chybu když vsadíte na příjemně sladká lízátka, které chutnají po meruňkách a karamelu. Domácí lízátka krásně voní a dětem budou zářit oči radostí.

Hodnocení receptu je 4,9 (22×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 15 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 10 min

15 min (5 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 8 kusů

dle velikosti formy

8kusů

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie1 674 kJ /
400 kcal
Bílkoviny0,00 g
Tuky0,00 g
Vláknina0,00 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 0 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy100,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V rendlíku se silným dnem necháme na středním plameni rozpouštět cukr. Když začíná být tekutý, tak mícháme až do úplného rozpuštění. Občas je třeba dát rendlík mimo zdroj tepla a míchat. Cukr by neměl moc zkaramelizovat - zhnědnout, jen do světle béžové barvy. Krok 2: Když se úplně rozpustí, přidáme lžíci marmelády. Na menším příkonu tepla mícháme, až se směs spojí a má světlejší hnědou barvu. Pak odstavíme. Krok 3: Ihned lžící plníme do silikonové formy na lízátka. Pokud nemáme, tak předem připravíme podložku s papírem na pečení. Na ni rozložíme tyčinky - špejle, nebo jdou použít i dřívka na nanuky. A na dřívka nalijeme trochu karamelu, trochu se rozteče do stran. Krok 4: Následně necháme lízátka důkladně ztvrdnout. Pak je vyloupneme z formy, nebo je sundáme z papíru na pečení.

TIP: Jak vyrobit domácí zdravější lízátka?

Zveřejněno 25. 11. 2020

Poznámka autorky Merylas

Zdroj receptu: FOOD

V původním receptu se přidávalo k cukru malinko vody.

Použila jsem domácí meruňkovou marmeládu, nebyla strukturou tak hladká, jako kupovaná.

Při výrobě lízátek se chci vyhnout používání barviva. Tady tyto sice nejsou průhledná, ale voňavá a dostatečně tvrdá.

Nemám zkušenosti s dlouhodobějším uchováním. Většinou je nechávám v chladu ve formě překryté mikrotenem a odebírám. Tím, že příprava netrvá dlouho, tak nedělám tzv. do zásoby.

Místo lízátek se dají ve formě k tomu určené udělat i bonbony.

Přidala jsem foto naplněné formy, je v ní ale jinak ochucený druh lízátek. Aby ta barva někoho nemátla.

Ještě chci upozornit, že karamel dosahuje vyšší teploty a proto je třeba s ním pracovat opatrně. Nedotýkat se, nezkoušet a nepouštět k přípravě děti.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelovo-ovocná lízátka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/glxk

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Karamelovo-ovocná lízátka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/glxk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

sastenka: Děkuji. :-K Už jsem jich pár vyzkoušela, ale tyhle mně chutnaly nejvíce. Zkoušela jsem i s jinou marmeládou, sirupem, silným výluhem sypaného ovocného čaje a taktéž s heřmánkem a citronovou šťávou. Jen ne s octem, i když jsem někde takový recept četla. Ale byl s barvivem a to nechci používat.:-K

Frantiska: :-*Kdysi jsem je taky nedělala, ale pokud lízátka má kdo zkonzumovat, tak ta forma není marná. A jsou různé druhy. Lízátka vyjdou opravdu "za hubičku", jen trochu cukru. Tady tyto by mohly taktéž chutnat, dělala jsem kdysi bonbony. https://www.toprecepty.cz/recept/59203-mlecne-kara... Tak ať se daří! :-K

forma objednana, hned jak dorazi vyzkousim. Dik za vlozeni, to me nenapadlo je delat doma

Dávám bodík - lízátka mého dětství ,kupovali jsme si je na pouťi u střelnice. Pak jsme si je vyráběli doma, pouze cukr, troška vody a aby byla "sklovitá" tak trošku octa. Hm, alespoň jsme věděli z čeho jsou.:-K

Suroviny:
cukr krupice, marmeláda meruňková

Přidat fotografie receptu