Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hrnkový retro makovec s jablky

Makovec je ze všech makových receptů nejoblíbenější a jeho příprava nejjednodušší. Naše milované makové moučníky sklízejí u nás obdiv, ale ve světě pozdvižení, neboť v některých státech je pěstování máku zakázáno.

Hodnocení receptu je 4,9 (14×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

1974andrea 1974andrea

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 45 min

60 min (15 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 plech

plech 23 x 40 cm

1plech

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie23 186 kJ /
5 542 kcal
Bílkoviny114,56 g
Tuky251,79 g
Vláknina58,43 g
Cholesterol 533 mg
Sodík 848 mg
Sůl2,63 g
Sacharidy675,13 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Troubu předehřejte na 170 °C. Krok 2: Jablka očistěte, oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte. Krok 3: Na těsto nejprve vymíchejte metličkami vejce s oběma cukry do pěny. Krok 4: Pak přidejte nastrouhaná jablka, mletý mák, prášek do pečiva, sůl, olej a mléko. Vše promíchejte. Krok 5: Postupně vmíchejte i mouku. Nejprve 1,5 hrnku, případně opatrně dosypávejte. Těsto by nemělo být příliš hutné. Krok 6: Množství těsta je na velkou dortovou formu (bude vyšší) nebo menší plech cca 23x40 cm. Krok 7: Formu nebo plech předem vymažte máslem a vysypte moukou nebo vyložte pečicím papírem. Krok 8: Pečte 45-60 minut na 160 °C. Zapíchněte do moučníku špejli, když bude po vytažení suchá, je upečeno. Krok 9: Měli byste vědět, že makovec bude ještě lepší až druhý den, pokud vydržíte.

TIP: Mák v naší kuchyni

Zveřejněno 30. 11. 2020

Poznámka autorky 1974andrea

Pamatujete si z obchodů ten vláčný makovec v kulaté hliníkové formě? Mně tenkrát strašně chutnal. Nedávno jsem si na něj vzpomněla a vybavila si, že mi kolikrát mezi zuby uvízl kousek jadřince z jablka. A řekla jsem si, že vlastně tu jeho vláčnost, kterou jsem milovala, mu v těstě dodávala jablka. A tak jsem zapátrala a dopídila se k receptu. Dokonce jsem u tchýňky našla i tu hliníkovou formu.

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na https://inkitchenopen.blogspot.com/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrnkový retro makovec s jablky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A08l

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hrnkový retro makovec s jablky

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/A08l

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (11)

K tomu retro makovci z hliníkové kulaté formy má bohužel daleko, ten byl totiž takový hutný. Ale to nevadí, protože tento makovec je naopak díky jablku krásně lehoučký a kyprý. Takže spokojenost!

:-)<3:yes::yes:jednoduše moc dobrý:-K

AniCiz: Aničko moc děkuju, že jste upekla :-K

Děkuji za dokonalý recept..Myslím ,že je ještě lepší ,než ten,na který vzpomínáme,jsem nadšena a ještě jsem nahoru dala citronovou polevu..prostě dokonalý..Cukru jsem ubrala,stačí i 3/4 hrnku..:-K:-K:-K

Coleta: Díky, to jsem ráda :-K

Vyzkoušeno. Makovec je moc dobrý a zařadím do stálých receptů, i když nejsem fanoušek hrnkových receptů.

No jasně:-8, moc nám chutnal<3.

Zdenka1: Zdeni, už jsi ho zkusila?

Makovec je vynikající<3:yes:. Děkuji za jednoduchý, ale výborný recept.:-K

:-K:-D;-):yes:<3

Vzpomínám <3:yes:

Suroviny:
jablko, mák mletý, mouka polohrubá, cukr krupice, vejce, olej slunečnicový, mléko, prášek do pečiva, cukr vanilkový, sůl, kůra citronová, skořice mletá, tuk, mouka

Přidat fotografie receptu