Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holubky (plněné zelí) jako je dělávala moje mamka

Vyzkoušejte toto tradiční slovenské jídlo - zelné listy plněné ochucenou směsí masa a rýže, které zabalíte a pak dlouze povaříte ve vodě a rajčatové šťávě. Podávejte je nazdobené zakysanou smetanou.

Hodnocení receptu je 4,3 (8×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

pecmaniak pecmaniak

Náročný

Doba přípravy 240 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 210 min

240 min (30 min příprava + 210 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 890 kJ /
3 081 kcal
Bílkoviny208,27 g
Tuky135,64 g
Vláknina16,49 g
Cholesterol 540 mg
Sodík 481 mg
Sůl1,08 g
Sacharidy251,62 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mäso nakrájame na drobné kúsky a dáme do misy, pridáme umytú ryžu. Krok 2: Cibuľu nakrájame na drobné kocky a orestujeme na horúcej masti, následne odsunieme z ohniska a pridáme roztlačený cesnak a mletú červenú papriku (základ dobrého perkeltu), nalejeme na pripravenú zmes ryže a mäsa. Pridáme podľa chuti soľ, mleté čierne korenie a vegetu. Prilejeme 100 ml paradajkovej šťavy a rukami dobre premiešame. Krok 3: Vyrežeme stred kapusty a vložíme ju do horúcej, ale nie vriacej vody hlavou nadol. Krok 4: Vplyvom horúcej vody sa listy oddelia od hlávky, zmäknú a následne ich vyberieme. Odrežeme tvrdú časť stonky z listu a v strede ich narežeme napoly, plnku do nej vložíme tak, aby sme dostali lievikovitú formu. Nemusíme ich baliť príliš natesno, pretože uvarená ryža zväčší svoj objem. Snažíme sa pripraviť malé, estetické holúbky. Krok 5: Ostatok kapusty narežeme na dlhé pásiky, uložíme na spodok hrnca a posypeme hrsťou nakrájanej slaniny. Následne ukladáme zaradom holúbky. Milovníci silnejších chutí môžu medzi každý druhý rad dať dva – tri kúsky údených rebierok nebo slaninu. Krok 6: Nalejem zvyšok paradajkovej šťavy a toľko vody, aby pohltilo holúbky. Varíme na pomalom ohni cca 3-3,5 hodiny, sem-tam opatrne potrasieme/pohybujeme hrncom. Krok 7: Servírujeme so smotanou.

Zveřejněno 3. 12. 2020

Poznámka autora pecmaniak

Drahý čitateľ! Upozorňujem Ťa, že tento recept nie je výhradne ten najlepší, aký existuje. Na mieste, odkiaľ pochádzam, totiž nepoznáme dobrú alebo zlú, horšiu či najlepšiu plnenú kapustu, nedajú sa totiž porovnať. Plnená kapusta je rodinná záležitosť. Niekto tvrdí, že až najsvätejšia záležitosť každej rodiny! Tento recept je pokladom tej našej, toto jedlo som mal na obed každý druhý týždeň v nedeľu u svojej starej mamy. Prezradím Vám aj tajomstvo jeho konzumácie. Po vybratí z babičkinej pece sa je za horúca, ale pekne pri stole a z taniera. Ďalšie kúsky ujedáme z pokrievky a nakoniec, najviac ich ubúda zo špajze a za studena! Ja tvrdím, že bez ohľadu na to, či sa jedia horúce, studené, čerstvé alebo nečerstvé, sú holúbky nebeským pokrmom!

https://www.pecmaniak.store/holubky-plnena-kapusta...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Holubky (plněné zelí) jako je dělávala moje mamka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8RB3

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Holubky (plněné zelí) jako je dělávala moje mamka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/8RB3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

Tento recept bol prvykrát publikovane 2018 na moj blog https://www.pecmaniak.sk/2018/03/holubky-plnena-ka...
A potom moj kamarat zdielal na madarske stranke https://rupanerkonyha.hu/2018/10/16/toltott-kaposz...
:-K:-K:-*

Recept v holandštině se stejnou fotkou je zveřejněn už před jedenácti měsíci, ivulinka má pravdu
https://yoo.rs/koolhydraatarm-tlttt-kposzta-157771...

Když se podíváte na odkaz od ivulinky, tak zjistíte, že je to překlad z holandštiny a tudíž nejdřív byl starší recept v holandštině (jak starý, to nevím, nehledala jsem to, holandsky neumím) a tak je třeba ty datumy poněkud přehodnotit. Nebo že by Holanďani a po nich i anglický překlad (tři měsíce starý) převzali fotku pana pecmaniaka? To si nedovolím posoudit.

ivulinka: je jeho tvuj odkaz je clanek tri mesice stary a na jeho strankach je fotka z kvetna 2020

Dovolila som si dať link ako rozklikávací: https://www.pecmaniak.store/holubky-plnena-kapusta...
Stránka je autorova.

Suroviny:
kotleta vepřová, rýže, cibule červená, sádlo, šťáva rajčatová, slanina, zelí hlávkové, česnek, paprika sušená sladká, sůl, vegeta, pepř mletý, smetana zakysaná

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu